StoryEditorOCM

festival jedrenjaPopularne brodice klase ‘Melges 24‘ jedrile svoju regatu dan prije Mrduje: Ivan Kljaković Gašpić uvjerljivo trijumfirao, evo i ostalih rezultata

Piše Sandra Barčot
1. listopada 2021. - 14:47

- Našu tradicionalnu i svima dragu Mrdujsku regatu, širimo na tjedan dana regatavanja, na Festival jedrenja po uzoru na tršćansku Barcolanu, kada cijeli grad živi za taj događaj. Stoga smo oformili i regatu One Desing brodova, a to su u svijetu izuzetno popularne jedrilice klase “Melges 24”. Znači flota istih brodova jedri svoju regatu dan prije Mrduje, ali sudjeluje i na samoj Mrduji – novitade u organizaciji Mrdujske regate krstaša koja ove godine slavi okrugli 90. rođendan kazuje nam vrhunski jedriličar Ivan Kljaković Gašpić.

Legendarni Bambi, ovjenčan je brojnim medaljama, od početaka u svijetu “idara i vitra”, prvo u klasi “optimist” pa u “finnu” te na krstašima.

image
Ivan Kljaković Gašpić

 
Božidar Vukičević/Cropix

- U svijetu je preko tisuću brodova ove klase, broda dugog 7,40 metara za četiri do pet članova posade. Naime, ovisi vam težina članova o broju ljudi na palubi! Krajna granica je 370 kilograma – iznosi nam detalje o monotip floti Kljaković-Gašpić, a sama klasa ima tri godine u Hrvatskoj svoje poklonike.

- Petnaestak je jedrilica sada u Jadranu, uključili su se poznati jedriličari od olimpijaca Tonča Stipanovića, Karla Kureta i mene, te Tonka Kuzmanića, Matije Longina, Luke Šangulina, Tonija Bulaje... A uz regatavanje na Mrdujskoj regati, koncem studenoga imat ćemo i Prvenstvo Hrvatske za ovu klasu u organizaciji JK Mornara, gdje očekujemo preko 30 brodova, od čega će pola bito pod stranim zastavama – uzlet nove klase otkrio nam je Ivan Kljaković-Gašpić, izuzetno zadovoljan što flota “Melges 24” sudjeluje na najmasovnijom regati krstaša kod nas.

Stoga će One Design flota petak provesti na moru, jedreći tri štap utrke, pod palicom Regatnog odbora predvođenog Dominkom Perkovićem, dok su u subotu na startu 90. Mrdujske regate krstaša točno u 11 sati na startnoj liniji ispred splitskog Sustipana.

image
Zajedrila je flota od šest jedrilica
Dominik Perković
image
Odjedren prvi štap
Dominik Perković

REZULTATI

Nakon tri plova uvjerljivo je trijumfirao Ivan Kljaković Gašpić (JK Labud) za kormilom broda “Panjić”. Drugo mjesto piše se Borisu Tomiću (Labud) na “Joyrunneru”, a treća pozicija Srđanu Ninčeviću (Labud) i posadi “Cezibordo”. Slijedi ekipa “Tutta Forza” skipera Matije Longina iz zadarskog Uskoka, te “Lero” Ive Kvestića iz dubrovačkog Orsana pa “The Pimp” Roka Štambuka iz JK Splita.

19. travanj 2024 23:08