StoryEditor

PREKINUTA TRADICIJAOtkazane regate Sv. Nikole za samce i dvojce te Šibenska regata krstaša: ‘Imali smo scenarij s minimalnim rizikom. Odluka je takva kakva je...‘

Piše Krešimir Gulin, OM
2. prosinca 2020. - 15:47

- Nažalost, zbog novih epidemioloških mjera koje su nastupile na snagu 28. studenog primorani smo otkazati ovogodišnju regatu Sv. Nikole za samce i dvojce. Unatoč svim našim nastojanjima, odgovor od Nacionalnog stožera Republike Hrvatske na upit o održavanju ove regate zbog svoga specifikuma i gotovo nultog rizika zaraze, nismo dobili - izvijestili su danas organizatori regate.

- Povrat startnina na račune s kojih su uplaćene bit će kroz idući tjedan. Za sve koji su naručili flis majice molim vas da nam se javite na messenger stranice Sv. Nikola na facebook-u ili na službeni mail regate: regatasv.nikola@gmail.com kako bi mogli dogovoriti preuzimanje i plaćanje.

Vidimo se u 2021. godini, prvo u lipnju na Sušcu 100x2 pa opet u prosincu na novom Sv. Nikoli - dodaju organizatori.

Otkazana Šibenska regata krstaša

I Šibenska regata krstaša ostala je zaključana pod katancem koji je prije nekoliko dana proglasio Nacionalni stožer civilne zaštite. Ili, otkazana je "21. šibenska regata krstaša", koja je trebala biti je trebala biti održana u subotu, 5. prosinca.

Inače, ta regata već dva desetljeća označava početak prosinačkog šušura u Šibeniku. Odnosno, ta je regata omiljena među jedriličarima, ali i građanima, budući da joj sportski aspekt nije u prvom planu:

– Naša regata je posvećena svetom Nikoli, zaštitniku pomoraca, i uvijek pada na prvu subotu u prosincu. Ona nije zamišljena da sportsko natjecanje bude na prvom mjestu. Ona je više festival, manifestacija, uvod u adventske svečanosti... Uostalom, na njoj padne i prvi bakalar - petkom navečer, kada dočekujemo jedriličare – govori Marin Paić, predsjednik šibenskog Jedriličarskog kluba "Val", koji je organizator regate.

Također, Šibenska regata krstaša je specifična stoga što je akvatorij šibenske luke pozornica ili borilište, dok je cijeli grad praktički gledalište. Regatu možete pratiti s rive, tvrđava, teraca ili prozora svojih domova... Jedinstvena je to mogućnost, budući da su regate obično negdje daleko od očiju javnosti, na morskim pučinama.

U krajnjoj liniji, Šibenska regata krstaša značila je i produljenje turističke sezone, jer da nije nje teško da bi gosti iz Švedske, Slovenije i nekih drugih stranih zemalja došli u Krešimirov grad na početku prosinca.

image
Marin Paić, predsjednik Jedriličarskog kluba 'Val'
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Međutim, epidemija koronavirusa ove je godine sve okrenula naglavačke, pa tako i Šibensku regatu krstaša. Doduše, vrijedni organizatori imali su spremnu varijantu po kojoj bi bio održan samo njezin sportski dio, dok bi cjelokupni šušur sa strane bio otkazan.

No, posljednji paket strogih mjera Nacionalnog stožera ugasio je i tu mogućnost:

– Bili smo pripremili prilagođeni program po kojemu bi sve jedrilice koje su trebale sudjelovati u regati pristigle na startnu liniju u predviđeno vrijeme bez ikakvih prethodnih međusobnih fizičkih kontakata. Također, prijave za regatu su bile isključivo "online", a sastanak skipera održao bi se preko radioveze, kojom bi se sudionicima izdale upute za jedrenje. Otkazali smo sva događanja na šibenskoj rivi, kao i svečanost dodjele nagrada i zabavni program. Smatrali smo da se tako može održati regata, a da se sudionici ne izlažu pretjeranom riziku od zaraze virusom.

Međutim, ove nove epidemiološke mjere ne ostavljaju nam prostora za održavanje regate, pa smo donijeli konačnu odluku po kojoj će se “21. Šibenska regata krstaša” održati sljedeće, 2021. godine – pojasnio je Paić.

Ipak, zvuči pomalo nelogično odluka Stožera po kojoj sportovi poput jedrenja imaju zabranu, dok neki drugi s puno više kontakta, kao nogomet i košarka, i dalje imaju zeleno svjetlo:

– Odluka je takva kakva je i ćorav je posao ići u njezino osporavanje. Ponavljam, imali smo scenarij s minimalnim rizikom od zaražavanja. Ali, stigla je naknadna odluka Stožera po kojoj Šibenska regata krstaša ne spada u najviši rang natjecanja. Znate, nije nikakva tragedija što ove godine nećemo održati regatu. Kamo sreće da sve zlo bude u tome. Tragedija je što nam obolijeva i umire veliki broj ljudi. Zato prekid jedne lijepe tradicije koja traje već 20 godina ne znači puno u usporedbi s razmjerima ove pošasti koju upravo proživljavamo – zaključio je Paić, koji je ovaj put progovorio i kao glas razuma, ali i struke, budući da je prvi čovjek šibenskih jedriličara i ugledni liječnik u šibenskoj bolnici.

25. lipanj 2022 00:11