StoryEditorOCM

FOTO I VIDEOU Splitu otvoren 22. Croatia Boat Show: ‘Veliki kupuju male, slično kao i u autoindustriji, teško će se vratiti zlatna vremena...‘

Piše Merien Ilić
26. travnja 2022. - 13:16

Nakon dvije godine pauze zbog pandemije, ovog utorka na Gatu Sv. Nikole otvoren je 22. Croatia Boat Show čiji će atraktivan nautički postav posjetitelji moći vidjeti do 30. travnja na Rivi i pred zgradom Lučke kapetanije.

Split i Hrvatska su se ovim događajem koji jača promociju hrvatskog gospodartsva i turizma, vratili na svjetsku nautičku kartu, ističu organizatori, zadovoljni zbog porasta broja izlagača za 15 posto.

- Okupili smo preko 100 izlagača na moru i na kopnu, prebrodili razne izazove od pandemije, dobave materijala, do obustave proizvodnje, no uspjeli smo organizirati sajam, jedini nautički ove godine s obzirom da su ostali otkazani. Zaista smo ponosni i zadovoljni iako je ovo daleko od onog što smo imali prije nekoliko godina kada nam je cijela luka bila puna brodova. Bankrotiralo je pedeset posto tadašnjih izlagača, a novih se jako malo pojavljuje. Događa se da veliki kupuju male, slično kao i u autoindustriji teško će biti vratiti zlatne godine - rekao je Vicenco Blagaić, direktor sajma na otvaranju zahvalivši se na dosadašnjoj podršci svim splitskim gradonačelnicima, posebice Andri Krstuloviću Opari i vladinoj povjerenici Mirni Veži.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Brojni uzvanici okupili su se prvog dana sajma, među ostalima i Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma koji je otvorio sajam, te Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja koje ide ka usmjerenju razvoja malih i srednjih plovila na pogon pomoću obnovljivih izvora energije za što će se davati poticaji.

- Činjenica je da je Hrvatska postala zemlja koja diktira turističke trendove, a vjerujem kako će ova turistička sezona biti uspješna, ali i jedna od najizazovnijih. S ovog mjesta šaljemo svijetu poruku da je Split centar nautike i da smo destinacija koja ide u smjeru održivosti. Radimo na transformaciji turizma u smjeru održivog, cjelogodišnjeg turizma visoke dodane vrijednosti. Relativno smo mali i naša prilika je da se svijetu prikažemo kao jedinstvena destinacija koja nije za svakoga - rekao je Glavina uz napomenu kako u ovom procesu svi pružatelji usluga imaju važnu ulogu koja uključuje i brigu za okoliš, i način dolaska turista i njihovog boravka. Najavio je i ulaganja u nautički sektor od 2.2 milijarde kuna.

image
Božidar Vukičević/Cropix

- Mi ćemo bilježiti i naš negativni učinak i stavljati ga u kontekst naših prihoda kako bi nam to bio putokaz za budućnost - naveo je Glavina.

Direktorica Turističke zajednice Grada Splita Alijana Vukšić kazala je Split trenutno bilježi trostruko više noćenja nego prošle godine, a da je nautički turizam u porastu potvrdio je Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije pohvalivši se statistikama:

- Naša županija drži 40 posto nautičkih noćenja u Hrvatskoj, a u travnju imamo čak 28 tisuća noćenja u nautičkom turizmu što je tri puta više nego lani. Napravili smo i sjajan projekt "Pomorski puti Srednje Dalmacije" pomoću kojem, nautičari, preko Google street viewa, mogu vidjeti sve naše luke i odlučiti gdje ploviti - kazao je Stella.

Ovogodišnji sajam na splitskoj rivi predstavit će ovih dana stotinjak brodova, nekoliko premijera. Lijepo iznenađenje organizatora je predstavljanje noviteta iz svijeta hortikulture u režiji tvrtke Botanica Pologrina koja je priredila prekrasan botanički vrt pred Lučkom kapetanijom. U skladu je to s idejom organizatora sajma da se promovira zelenilo i prirodno.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Sajam je tradicionalno okupio i velik broj graditelja plovila za razonodu svih vrsta, proizvođače nautičke opreme, brodskih i vanbrodskih motora, elektronike i ribolovne opreme te čarter tvrtke.

Na samoj svečanosti otvaranja nastupila je muška klapa KUD Filip Dević.

Sajam će biti otvoren do subote, svaki dan od 10 do 19 sati, zadnji dan do 18 sati. Ulaznice se mogu kupiti na ulazu po cijeni od 40 kuna, petak i subotu 50 kuna.

25. travanj 2024 16:49