StoryEditorOCM

borba sa strujamaOtvoreno more u Morbihanu: Festival tradicijskih brodova startao revijalnom plovidbom i pučkom feštom, pogledajte fotografije

Piše L. KOVAČIĆ
16. svibnja 2023. - 21:00

"La semaine du Golge Morbihan" - jedan od najvećih i najljepših svjetskih festivala pomorstva i maritimne baštine u utorak je otvoren revijalnom plovidbom nekoliko stotina tradicijskih brodova od grada Vannesa do otoka Ile d‘Arz. S njima su zaplovile i dvije hrvatske gajete koje će narednih dana predstavljati boje našeg Jadrana: gajeta "Mila" s otoka Prvića te gajeta "Zora" iz Malinske na otoku Krku. 

Nakon višesatne borbe s jakim strujama (kurenat je u nekim dijelovima zaljeva jak i do 9 čvorova op.a) posade hrvatskih brodova uspješno su se dokopale jednog od svega dva naseljena otoka u zaljevu Morbihan, iskusivši pritom kako izgleda jedrenje u surovom Atlantiku. 

- Po prvi put smo otisnuli našu gajetu na ocean i premda smo svi stari iskusni jedriličari ovo je bilo jedno sjajno iskustvo. Naime, u Morbihanu na plovidbu utječu snažne struje, ali i drastične izmjene oseke i plime na što mi iz Dalmacije nismo navikli. Ovo je jedna posebna ljepota, drugačije je nego kod nas: od boje mora, slanosti, kurenta, vjetra... No, dojmilo me se koliko Francuzi ovdje drže do svoje pomorske baštine, na svakom koraku se osjeća ta ljubav prema moru - kazao nam je Goran Franić Njoko, jedan od članova posade gajete "Mila" nakon iskrcavanja na otočić Ile d‘Arz gdje je povodom Festivala, ali i Dana otoka upriličena pučka fešta. Spiza, piće, muzika i brodovi.

image

Pasade gajete ‘Mila‘ (lijevo) i posada gajete ‘Zora‘ (desno)

- Mi smo Francuzi ludi za brodovima, morem i otocima. Pomorska smo nacija, stoga vas ne treba čuditi što ovoliko ljudi uživa u jedrenju na starim tradicijskim brodovima. Jednostavno, to je način života... - kazala nam je Nicole, jedna od volonterki na otoku koja je brinula o pristiglim posadama.

Dodajmo na kraju da će u srijedu (17. svibnja) u Vannesu održati Hrvatski dan na kojem će brojni posjetitelji moći pogledati sjajnu izložbu fotografija "Hrvatska, domovina mora“ autora Boška Lučeva, Andrine Luić, Dubravke Pajk i Vislava Torre te se pritom i upoznati s turističkom ponudom Dalmacije, Kvarnera i Splita.

image

Pasade gajete ‘Mila‘ (lijevo) i posada gajete ‘Zora‘ (desno)

19. travanj 2024 21:46