StoryEditorOCM

novo na tržištuPametni nadzor za dizelske generatore Fischer Panda: precizna kontrola i samostalan rad

Piše Ž. S.
21. ožujka 2022. - 11:24

Njemačka kompanija Fischer Panda iz Paderborna je širom svijeta poznata po svojim dizelskim generatorima. Novitet u njihovoj ponudi je fp-Control Steuerung (upravljački uređaj) koji će se isporučivati s Hybrid Power DC generatorima snage od 3,2 kW do 22 kW za punjenje brodskih akumulatora.

S novim kontrolnim jedinicama se parametri punjenja brodskih baterija mogu lako podešavati. To nije samo bitno za isporuku struje na brodu, nego i za elektropogone koji uglavnom rade uz pomoć modernih litij-ionskih baterija. Na digitalnom panelu fp-Control uređaja korisnik će biti u mogućnosti pratiti važne parametre kao što su: informacije o generatoru, struji, naponu, temperaturi, vremenu punjenja...

Fischer Panda fp-Control upravljački sustav je standardno opremljen s autostart modusom. Naime, ukoliko napon u bateriji padne ispod ranije upisane razine, generator će se sam aktivirati i prekinuti rad kada je akumulator opet pun. Osim toga, fp-Control će se Hybrid Power generatorima isporučivati s DC mjernim modulom za nadzor napona.

Osim litij-ionskih baterija, generatori uz pomoć Batterie-Management-Systema (BMS) mogu puniti sve vrste akumulatora. Kod svake vrste baterija treba paziti na sigurnosne postavke kako bi se omogućilo optimalno punjenje, te izbjegle moguće štete od pregrijavanja. Preko digitalnog panela upravljačke jedinice se svi ti parametri punjenja mogu jednostavno programirati.

image

Pametno upravljanje donosi višu razinu

Uređaj dopušta određivanje maksimalne i minimalne struje punjenja akumulatora, određivanje apsorpcijskog napona, odnosno aktiviranje i deaktiviranje procesa punjenja preko čuvara baterije integriranog u generator.

Budući da mnoge jahte raspolažu s Glassbridgom s centralnom upravljačkom jedinicom i digitalnim prekidačima, fp-Control nudi mogućnost Bus spajanja pa se putem NMEA2000/SAE J1339/ HTML podaci o generatoru mogu prikazati na multifunkcijskim ekranima.

Sustav s digitalnim panelom se može isporučiti na raznim Fischer Panda generatorima, odnosno modelima sa varijabilnim i fiksnim brojem okretaja, kao i verzijama za punjenje baterija. Fischer Panda Hybrid Power DC generatori su izvor struje za sve brodske energetske sustave, te mogu poslužiti i kao backup generatorima kada nema pristupa izvoru struje s kopna ili s brodskih solarnih panela.

Uporaba jedne litij-ionske baterije za skladištenje proizvedene struje osigurava da DC generatori ne moraju stalno biti u pogonu, što je posebno korisno za plovila s električnim pogonom.

Kod DC-AC sustava se Fischer Panda DC generator direktno spaja s brodskim akmulatorom.

Kod nas Fischer Panda DC generatore i opremu prodaje tvrtka Fischer Panda Adria iz Kastva.

06. svibanj 2024 06:28