StoryEditorOCM

Miami Boat ShowParty za rastrošne Amerikance: sajam na Floridi bio je vrlo uspješan, izlagači su prodali plovila i opreme u vrijednosti od 350 milijuna dolara

Piše Željko Simunić
26. ožujka 2020. - 00:31

Na Floridi je prije širenja koronavirusa održan tradicionalni, 79. Miami Boat Show. Tijekom pet dana je nautičku feštu, koja se već petu godinu organizira na Miami Marine Stadium Park and Basinu, posjetilo 82.170 ljudi, a službene brojke ukazuju na još jedan veliki gospodarski uspjeh.

Prema riječima direktora sajma Larryja Berrymana, izlagači su nakon završetka prijavili prodaju plovila i druge nautičke opreme u iznosu od 350 milijuna dolara, dok su samo posjetitelji pristigli iz drugih mjesta potrošili još 53 milijuna dolara na restorane, zabavu i smještaj u hotelima (100.000 noćenja).

Osim 500 brodova u moru, 200 izlagača je na kopnu, na prostoru od 20.400 četvornih metara, prezentiralo još oko 1500 plovila. Organizatori su zabilježili i transfere 38.718 osoba vodenim taksijima i malim autobusima, te su istaknuli kako je u smislu očuvanja okoliša, za reciklažu prikupljeno 7500 plastičnih boca koje nisu završile u smeću.

Na Volvo Penta Conservation pozornici svakog su se dana održavali stručni seminari o nužnosti očuvanja svjetskih mora te smanjenju plastičnog otpada u njemu. Uza sve to, zabilježen je porast broja sudionika programa Boat U.S. On-Water Training, kao i puno mladih polaznika 90-minutnog tečaja Junior Captain. Fokus većine posjetitelja bio je, naravno, na novim brodovima, pa ćemo izdvojiti nekoliko modela koji su izazvali najviše interesa.

Spreman za istraživanje

Australski škver Silver Yachts prezentirao je tako impresivnu jahtu Bold, dužine 85 metara. Dizajnirao ju je Espen Oeino International, a ona, zahvaljujući posebnoj formi trupa, jednostavno klizi po moru. Na taj je način u pogledu potrošnje to dosad najučinkovitija jahta ove kompanije budući da pri brzini od 18 čvorova može prevaliti čak 5000 nautičkih milja.

Interijer od tikovine i hrastovine osmislila je njemačka kompanija Vain Interiors, a jahta je u prvom redu namijenjena za istraživačke projekte, posebno zato što na nju može sletjeti helikopter. Na Boldu ima mjesta za 18 gostiju u osam kabina, te još 24 člana posade, s time da je maksimalna brzina 24 čvora. Dostupna je za milijun dolara, tjedno, a vlasnik može postati tko god uplati 100 milijuna dolara.

Sea Ray je na Floridi pokazao model SLX-R 400e Outboard od 40 stopa, iako mu je svjetska premijera, nekim čudom, bila u siječnju na CES sajmu zabavne elektronike u Las Vegasu. SLX-R na krmi ima čak tri izvanbrodska motora Mercury Racing 450R, kao i potpuno novi Brunswickov Fathom e-Power System.

image
Novi Sea Ray tehnološki je dragulj
Sea Ray

Riječ je o paketu litij-ionskih baterija visokog kapaciteta s kojima intuitivni power-management sustav upravlja napajanjem svih potrošača. Daycruiser ima četiri kreveta ispod palube, te sjedala za ukupno 22 osobe. Na krmi je rasklopiva platforma za kupače, a kupcima uz nadoplatu stoji cijeli niz elemenata kao što su Shadow metallic gel boja, posebno prošiveni jastuci, crvena podvodna svjetla...

Džepna raketa

Azimut Yachts Verve 47 novi je model koji su Talijani specijalno napravili za američko tržište. Mudro računajući kako Ameri vole brzinu i ne vode previše računa o potrošnji budući da je kod njih benzin znatno jeftiniji, na krmu ovog weekendera predvidjeli su ni manje ni više nego četiri pente snage po 450 konja. S njima ova džepna raketa (pocket-rocket), kažu Talijani, postiže brzinu od 50 čvorova. Dizajn potpisuje Francesco Struglia, a na luksuzno opremljenom plovilu postoje dvije duple kabine s prozorima za dnevno svjetlo, te jedna kupaonica.

image
Azimut Verve 47 složen je za Amerikance
Azimut Yachts

Još većom brzinom od 55 čvorova plovi 48 Wallytender X. Talijanski brend Wally također se odlučio na motorizaciju s četiri izvanbrodska motora snage 450 KS, koji nisu poredani klasično, nego su malo razmaknuti s lijeve i desne strane. Tako je po sredini ostalo mjesta za hidrauličnu pasarelu koja se uvlači i izvlači. Dizajn open daycruisera 48 Wallytender X kompletno je osmislio osnivač Wallyja Luca Bassani, što, naravno, uključuje i rasklopive stijenke na stražnjoj strani, što je zaštitni znak tvrtke i osigurava više mjesta za zabavu.

Bertram Yachts iz Tampe na Floridi predstavio je sportski fisher dostupan u open i convertible verzijama. Nazvali su ga Bertram 50 Express, dug je 52 stope (15,8 m), ima dvije kabine s dvije kupaonice, te veliki kokpit od 54 kvadrata. Opremljen je također Seakeeper stabilizatorom radi manje ljuljanja, kako bi putnici mogli ugodnije ploviti po valovima.

Turska Sirena Coupe

Istanbulska Sirena Yachts u Miamiju je imala svjetsku premijeru modela Sirena 58 Coupé. Riječ je o drugoj inačici njihove, na tržištu vrlo tražene Sirene 58. Dizajn robusnog plovila predviđenog za američko tržište potpisuje legendarni Germán Frers. Turci napominju kako Sirena Coupe postiže maksimalnih 26 čvorova, dok pri brzini od 10 čvorova može prijeći 850 nautičkih milja.

image
Turska Sirena ima zanimljiv dizajn
Sirena Yachts

Između brojnih jedrilica interes potencijalnih kupaca izazvala je svjetska premijera modela Hylas H60 Sailing dužine 60 stopa (18,2 m). Hylas Yachts je kompanija iz Tajvana, ali je ovu performance-cruiser jedrilicu dizajnirao Germán Frers, dok je interijer uredila tvrtka Hot Lab iz Milana. Može se kupiti u verzijama s dvije ili tri kabine, kao i s dvije verzije kobilice.

Klima u naslonima

Ambicioznim ribolovcima jamačno će se svidjeti sportski fisher Hatteras GT65 Carolina, dužine 19,8 metara. To je novitet američkog Hatterasa, osnovanog prije 60 godina, a napravljen je u ultraluksuznom stilu jer, između ostaloga, ima klima-uređaje na naslonima sjedala, kao i ugrađene spremnike za opremu od inoksa. Amerikanci napominju kako je osmišljen uporabom Computational Fluid Dynamics (CFD) analize, ima odlične maritimne sposobnosti i raskošni flybridge, s time da se može isporučiti s najviše četiri kabine.

image
Hatteras GT65 Carolina
Hatteras


NAJAVLJEN YAMAHIN MOĆNI ELEKTROMOTOR

Yamaha je u Miamiju najavila svoj potpuno novi High-performance elektromotor. Premda je u prvom redu namijenjen za automobile i motocikle, Japanci tvrde kako će se moći naručivati u custom izvedbama pa je gotovo sigurno da će se ugrađivati u plovila i vodene skutere.

Njihov vodom ili uljem hlađeni Interior Permanent Magnet Synchronous (IPMSM) motor na struju nudit će se u rasponu snage od 35 do 200 kW.

24. travanj 2024 19:37