StoryEditorOCM

Tradicionalni izborPasara obitelji Pobor proglašena najljepšom drvenom brodicom, čak je i motor unikatan!

Piše M. I.
2. svibnja 2023. - 09:49

Osmu godinu zaredom Županijska lučka uprava Crikvenica provela je natječaj za izbor najljepše drvene brodice s namjerom poticanja drvene brodogradnje i održavanja drvenih brodica koje su dio crikveničke i hrvatske tradicije.

 Na natječaj su pristigle tek dvije prijave, a kriteriji odabira su bili kvaliteta, odnosno razina održavanja barke, posjedovanje vesala, jarbola i jedara, te ukupan dojam. Ove godine najljepšom drvenom brodicom proglašena je pasara registarske oznake CK-362 vlasnika Ivana Paola Pobora iz Selca, privezana u luci Selce.

Pasara je u vlasništvu je obitelji Pobor od 1957. godine. Plovilo je napravio Pobor Branislav iz Selca, stric trenutnog vlasnika, kod brodograditelja Jurić Marijana u Klimnu za svoje vlastite potrebe. Dužina sagrađene drvene pasare je 6 metara, a širina 2 metra.

Što se tiče opisa plovila, radi se o četverouglom obliku krme, način gradnje oplate je dodirni, oblik pramca je kosi, a od opreme posjeduje vesla.

Pasara je izgrađena od hrastovog, jelovog i šmrikovog drva, koji su začavlani sa pocinčanim čavlima.

Zanimljivost je da je na napravljenu pasaru postavio motor jačine 7KS koji je sastavio sam i to od više dijelova raznih starih motora. Naime, to mu je bio zadatak praktičnog rada dok je bio apsolvent na Tehničkom fakultetu mašinskog odjela u Ljubljani. O izradi plovila postoji i svjedodžba gradnje i potvrda o postavljanju motora.

- Divno je biti svjedok ljubavi prema drvenim brodicama koja se prenosi iz koljena na koljeno. U današnje vrijeme održavanje drvenih brodica je ogroman izazov i trošak, pa je ovakav način ulaganja vremena i truda u odavanje počasti povijesti zaista hvalevrijedan. Za kraj, još jednom čestitam nagrađenom Ivanu Paolu Poboru, izjavio je ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica Mario Kružić.

Inače, ova lučka uprava već dugi niz godina daje popust od 50 posto na godišnju pristojbu za vez za drvena plovila, a dobitnik nagrade za najljepšu drvenu brodicu u potpunosti je oslobođen plaćanja godišnje pristojbe za vez.

27. rujan 2023 13:45