StoryEditorOCM

inovacijeSajam u Amsterdamu ponudio je hrpu čuda tehnologije: pentu koja nalikuje štapnom mikseru, najmanji žiroskop protiv ljuljanja, dvostrani roštilj...

Piše Željko Simunić
14. siječnja 2021. - 12:23

Najveći svjetski sajam nautičke opreme, amsterdamski ​Metstrade, ove se, 2020. godine prvi put u održao u virtualnom obliku. Drukčije nije ni moglo biti zbog pandemije koja je obilježila godinu, a Nizozemci su dali sve od sebe kako bi na ovaj alternativni način povezali predstavnike brojnih kompanija u nautičkoj industriji.

– Iako sam svjestan da su neposredni susreti najbolji način za poslovanje ili kupnju novih proizvoda, zadovoljan sam informacijom da se 4700 profesionalaca iz 23 države akreditiralo za sudjelovanje na ovogodišnjem online sajmu – kazao je direktor METS-a Niels Klarenbeek.

– Ostvareno je više od 1500 poslovnih kontakata, a puno su se gledali i službeni videozapisi, s time da je najviše publike bilo iz Nizozemske, Italije, Velike Britanije, SAD-a i Njemačke – rekao je on, izrazivši nadu kako će dogodine opet sve biti po starome.

Neobična penta

Sukladno novim uvjetima djelovanja, organizatori su se odlučili na određene promjene, pa su izostale uobičajene brojne nagrade DAME u raznim kategorijama. Od ukupno 47 nominacija, stručni žiri na čelu s Andreom Hoekom proglasio je samo jednog DAME R&D Excellence Adversity Award pobjednika, dok su još četiri proizvoda smještena u skupinu shortlisted nominees/runners-up products, što se može prevesti i kao drugoplasirani u najužem izboru.

image
Električna penta Temo 450 vrlo je praktična

Dobitnik nagrade DAME 2020. je francuski prijenosni električni izvanbrodski motor Temo 450. Riječ je o do sada nikada viđenoj dizajnerskoj inovaciji budući da futuristička penta više nalikuje veslu nego motoru. Predviđen je za uporabu na malim gumenjacima i kajacima, a uz pomoć punjive baterije od 290 Wh osigurava 80 minuta plovidbe. Motor ima snagu od 450 W i njegova se baterija puni na 12 ili 230 V mreži.

Teži samo pet kilograma, s time da se propeler vrti kada korisnik stisne obarač, sličan onome na pištolju. Postavlja se, naravno, na krmi, a njegova je snaga, ističu Francuzi, usporediva s benzincem od 1,5 KS. Francuska elektropenta Temo 450 relativno je novi proizvod – prezentiran je na tržištu 1. rujna 2020., a prodaje se za sada samo preko interneta, po cijeni od 1438 eura.

image
Čudnovata penta Temo 450
Metstrade

Najmanji žiroskop

U skupinu drugoplasiranih svrstani su: Seakeeper 1, Oscar One 320, B&G Nemesis i Satellite Compass SCX-20. Kompanija Seakeeper Inc napravila je Seakeeper 1, najmanji žiroskop na tržištu, kojeg krasi iznimna učinkovitost. Naime, pokazalo se kako eliminira čak 95 posto valjanja broda. Namijenjen je plovilima u rasponu dužine od 7 do 9 metara, odnosno do težine 5,5 tona. Radi na 12 volti, ima prozorčić za nadgledanje rada i ConnectBox kontrolu. Brodski stabilizator Seakeeper 1 košta u EU-u oko 18.000 eura.

image
Seakeeper 1 je najmanji žiroskopski sustav protiv ljuljanja broda

ILI SLIKA DOLI

One 320 je uređaj za izbjegavanje sudara koji proizvodi tvrtka BSB Artificial Intelligence iz Linza u Austriji. Uz pomoć AI algoritma za prepoznavanje, ovaj sustav vidi plutajuće predmete u moru i upozorava posadu da ih izbjegne. Oscar One 320 razvijen je u suradnji s profesionalnim IMOCA i ULTIM ekipama, te premijerno predstavljen u rujnu 2020. Radi automatski 24 sata na dan i jedriličarima nudi dodatnu sigurnost tijekom utrke. Austrijanci ga prodaju po cijeni od 13.860 eura.

image
Oscar One 320 vidi sve plutajuće predmete na moru

Najkompaktnija antena

Nemesis je odlični B&G ekran (kompanija Navico) koji prikazuje sve parametre jedriličarskim ekipama na brodu. Nudi se u dijagonalama od 9 i 12 inča, a jedna od glavnih prednosti mu je to što se brojke na njemu očitavaju gotovo iz svih kutova broda, čak i kada članovi posade nose polarizirane sunčane naočale. Ekran Nemesis čak se može kontrolirati preko Apple Watcha. Nemesis širine ekrana 9 inča košta 3503 eura, dok za veću verziju od 12 inča valja izdvojiti 5260 eura.

image
Brojke na ekranu Nemesis B&G vidljive su iz svih kutova

Za Satellite Compass SCX-20 japanskog Furuna, članovi stručnog žirija zaključili su da je najkompaktnija quad brodska antena koja podržava NMEA2000 protokol. SCX-20 uporabom četiri odvojene GNSS antene postavlja nove standarde pouzdanosti i performansi za poboljšanje rada fishfindera, radara i autopilota. U zemljama EU-a košta 1170 eura.

image
Satellite Compass SCX-20 najkompaktnija je quad brodska antena

Dvostruki roštilj

Za nagradu DAME bio je nominiran i Harkenov Air Winch 900 zbog toga što predstavlja evoluciju u ovoj kategoriji. Nije ni čudno jer teži 32 kg, a Maximum Working Load mu je 9000 kg, što je do prije nekoliko godina bio nezamisliv odnos težine vinča i opterećenja. Osim inovativnog dizajna, ima 10 posto manje dijelova od standardnih vinčeva, što mu je u konačnici smanjilo težinu.

image
Harkenov Air Winch 900 vrlo je lagan i vrlo moćan

Za DAME nagradu konkurirao je i Antigua Grill Reversible tvrtke ENO-Force 10. Jela se mogu spremati na objema stranama ovoga kompaktnog brodskog roštilja, čije su dimenzije minimalne – 125 x 520 x 310 mm, stoga će lako naći mjesto na motornjacima, katamaranima ili jedrilicama. Vrlo je brz u radu i stvara temperaturu od 330 Celzijevih stupnjeva za samo pet minuta – navodi proizvođač. U prodaji će Antigua Grill Reversible biti za nekoliko mjeseci, po cijeni od oko 550 eura.

image
Antigua Grill Reversible ima okretnu ploču za pečenje

Jedan, dva, tri aplikacija

Indijska kompanija IRM također je bila u DAME konkurenciji zbog svoje praktične Marina Master OneTwoThree (Jedan, dva, tri) aplikacije. Njezin CRM softver omogućava automatski proces online rezervacije mjesta za brod u marini, i to u svakom trenutku, u samo nekoliko koraka, bilo gdje na svijetu. Aplikacija uključuje rezervaciju, plaćanje veza te vrijeme dolaska i odlaska iz marine.

image
Aplikacija Marina Master OneTwoThree omogućava brzu online rezervaciju i plaćanje mjesta u marini

Švedska tvrtka Baltic Safety Products AB bila je nominirana zbog novoga spasilačkog prsluka Athena​. Formiran je tako da se u potpunosti prilagođava ženskom tijelu. Prsluk s funkcijom automatskog napuhivanja vrlo je lagan, ne mora se navlačiti preko glave, maksimalno je fleksibilan i ima kopču koja se lako otvara. Ukratko rečeno, žene će Athenu obožavati.

image
Prsluk za spašavanje Athena prilagođen je ženskom tijelu

Kvake protiv korone

Sasvim u skladu s uvjetima pandemije, METS žiri je u širi izbor za nagradu DAME odabrao CentEsiMo, specijalne ručke za brodska vrata. Ove kvake proizvodi tvrtka Razeto & Casareto iz Genove, a one se same steriliziraju u roku od 15 sekundi od nečijeg dodira. Napravljene su od lakog aluminija i na površini imaju ESI Anti Microbial System na bazi iona srebra.

image
Brodska kvaka CentEsiMo sama se sterilizira nakon dodirivanja

Britanska kompanija Iris Innovations oduševila je stručnjake sustavom IRIS CMAC, koji je isto tako bio u DAME konkurenciji. Razlozi su razumljivi budući da je CMAC prvi na svijetu integrirani upravljački i kontrolni sistem za brodske kamere i alarme. Među ostalim, ima ugrađeni digitalni rekorder, hi-def izlaz, alarm management, IrisControl, kao i sjajnu HTML5 Control aplikaciju dizajniranu za Garminovu platformu OneHelm.

image
Sustav Iris CMAC upravlja brodskim kamerama i alarmima

Dizelska penta od 300 KS

Unatoč pandemiji, engleski Cox Powertrain je u svibnju 2020. predstavio high-performance izvanbrodski dizelaš CXO300, što im je donijelo DAME nominaciju. Najsnažnija dizelska penta na svijetu ima obujam od 4,4 l i osam cilindara, a u rasponu od 3700 do 4000 o/min na krmi razvija 300 KS. Teži 393 kg, omjer kompresije iznosi 16:1, opremljena je s dva turbopunjača i zadovoljava ekološke certifikate EPA 3, IMO 2 i RCD 2.

image
Izvanbrodski dizelaš CXO300 ima 300 'konja'

U utrci za nagradu DAME bio je i Geneseas, prvi svjetski autonomni robot na solarni pogon. Izrađuje ga kompanija Recyclamer Innovation iz francuskog Saint-Juniena, a njegov je zadatak u prvom redu provjera kvalitete i zagađenosti mora preko preciznih parametara. Podaci koje šalje očitavaju se u realnom vremenu na računalu ili mobitelu. No, isto tako može mjeriti dubinu, pa čak i skupljati plutajući otpad.

image
Autonomni solarni robot Geneseas analizira zagađenost mora
19. travanj 2024 11:57