StoryEditorOCM

mjerilo 1:25Kruzer i tanker poput kartinga ili vlakića? Pogledajte ove mini-brodove na kojima uče budući pomorci, poželjet ćete ih iznajmiti za vikend

Piše OM
4. veljače 2022. - 13:32

Karting ili vožnja jednim od onih minijaturnih vlakića kroz park nešto je što nikad ne prerastemo. Međutim, kao odrasli ljudi, s više novca na raspolaganju, imamo pristup širem izboru vozila ili plovila, kao što su (pravi) automobili, a ako imamo još i više novca, tu su avioni ili brodovi.

A ono što bi nam stvarno moglo koristiti su pristupačnije verzije tih iskustava, npr. iznajmljivanje malenog teretnog broda, poput onih koje koriste za obuku za upravljanje velikim brodovima, piše TheDrive.com.

image
Portrevel.com

Brodovi s ovih fotografija su u vlasništvu pomorske škole za peljarenje Port Revel u Francuskoj, a slična edukacija obavlja se na sveučilištu Solent u engleskom Southamptonu.

image
Portrevel.com

Obe obrazovne ustanove koriste plovila u mjerilu 1:25 – tankere, brodove za krstarenje i kontejnerske brodove – s balastom težine oko pet tona kako bi simulirali masu stvarnog broda.

Njihovi motori i upravljački mehanizmi napravljeni su vrlo realistično, "tromo", kako bi simulirali stvarne uvjete na moru, a maksimalna brzina im je oko tri čvora (tempo brzog hoda prosječnog čovjeka).

image
Portrevel.com

U francuskom Port Revelu svaka pojedina vrsta broda ima svoje specijalizirane tečajeve, koji uključuju situacije kao što su pristajanje, korištenje sidra, suradnja s remorkerima na daljinsko upravljanje, pa čak i suočavanje s kvarom sustava za upravljanje...

Cijene ovih tečajeva, nažalost, nisu objavljene na internetskim stranicama Port Revela i Solenta.

Više pogledajte u videima:

image
Portrevel.com
image
Portrevel.com
image
Portrevel.com
24. travanj 2024 10:01