StoryEditorOCM

vodički akvatorijPonajbolji svjetski vozači relija uživali u jedrenju pod kormilom braće Fantela

Piše OM
20. travnja 2022. - 12:28

ACI marina Vodice ugostila je u ponedjeljak ponajbolje svjetske vozače relija Thierryja Neuvillea i Adriena Fourmauxa te domaće automobilističke adute Viliama Prodana i Jurja Šebalja.

Tri dana prije početka WRC Croatia Rallyja, zvijezde ovog globalno popularnog auto-moto sporta u vodičkom su akvatoriju pod kormilom proslavljenih hrvatskih olimpijaca, braće Šime i Mihovila Fantele dobile priliku cestovne uvjete zamijeniti onim morskim te napuniti baterije adrenalinom uoči važne nadolazeće utrke.

Svega nekoliko dana prije početka jednog od najpopularnijih automobilističkih događaja u regiji, nadaleko prepoznatljivog WRC Croatia Rallyja, neki od istaknutih natjecatelja dobili su priliku isprobati svoje vještine jedrenja te na kratko volan zamijeniti kormilom.

Iako su tijekom karijere stekli bogato iskustvo u svim tipovima cestovnih utrka – od asfalta, makadama, pa sve do snježnih i ledenih uvjeta, vrhunski reli vozači u Vodicama su dobili priliku iskusiti i čari utrkivanja na moru.

Bila je to i jedinstvena prigoda za obilazak vodičkog akvatorija u ACI Sail ClubSwan 36 jedrilicama, koje su poznate i kao najelitnija svjetska plovila za sportsko jedriličarstvo, a u rukama braće Fantela zvijezdama relija priušten je jedinstveni događaj.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

U jednoj od najljepših marina srednjeg Jadrana – ACI marini Vodice, sve okupljene dočekali su i idealni vremenski uvjeti za izvlačenje maksimuma iz ovog također adrenalinskog morskog sporta.

Vladali su bura i toplo proljetno sunce, tako da su karakteristike jedrilica klase ClubSwan 36 došle do svog punog izražaja. Jedrilice koje mogu postići brzinu do 30 čvorova okupljenima je predstavio Ivan Kljaković Gašpić, još jedan proslavljeni olimpijac, a danas voditelj projekta ACI Sail.

Ovaj je uvodni događaj u WRC tjedan, uz domaćinstvo ACI marine Vodice, organizirao Red Bull u suradnji s WRC Croatia Rallyjem te uz podršku Grada Vodica i Turističke zajednice Vodica. Za prvoklasni jedriličarski doživljaj ovih velemajstora relija pobrinuli su se svjetski jedriličarski prvaci u klasi 49er, Šime i Mihovil Fantela.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

„Ovo mi je prvi put da jedrim na sportskoj jedrilici i mogu reći da je bilo zaista posebno iskustvo“ , naglasio je Thierry Neuville. Zadovoljstvo nije skrivao ni jedan od njihovih skipera i proslavljeni jedriličarski olimpijac, Šime Fantela koji je istaknuo: „Drago mi je da smo predstavili naš sport i da su sva četvorica vozača dobili priliku upravljati brodom, uz jaku buru koja je cijelo iskustvo učinila još zanimljivijim.“

Predsjednik Uprave ACI-ja, Kristijan Pavić, naglasio je kako su ACI Sail jedrilice i WRC Rally zapravo komplementarni prvenstveno jer je u oba slučaja riječ o ekskluzivnim jurilicama koje razvijaju velike brzine, kako na moru, tako i na kopnu.

Zahvaljujući tome, ali i sjajnom ambijentu ACI marine Vodice, neupitno je ponuđen temelj za stvaranje jedne lijepe tradicije koja će kombiniranjem ovih dvaju sportova uvelike doprinijeti daljnjem pozicioniranju Hrvatske kao zemlje iznimnih prirodnih ljepota i vrhunskog sporta.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
31. svibanj 2023 21:20