StoryEditorOCM

UHVATI VjetarPosjetili smo splitsku školu jedrenja za odrasle Ultra: đaci stižu iz Japana, Turske, Amerike...

Piše Merien Ilić
22. svibnja 2017. - 12:36

– Kako manevrirati jedrilicom ako imate čovjeka u moru? Kakvu ulogu tu igra vjetar? Kako čovjeka spasiti a da ne izgubite još nekog od članova posade? – rešetao je pitanjima instruktor Zoran Kalinić polaznike škole jedrenja Ultra u splitskoj ACI marini, smišljajući im svakojake kombinacije broda i čovjeka u moru na magnetnoj ploči u nastavnoj učionici.

Treći je dan škole jedrenja za odrasle, tijekom kojeg će školarci naučiti pokretanje jedrilice, osnove sidrenja, vezivanje čvorova pašnjaka i osmice, okretanje oko plutače, te važnu vježbu spašavanja čovjeka iz mora, kako u teoriji, tako i u praksi, na moru u stvarnim uvjetima. Sve to u jedan dan, čak i više od toga.

Opuštena atmosfera

Četvero polaznika na nastavu je došlo ujutro. Malo teorije uz instruktora Zorana, uz opuštenu atmosferu i vrijeme brzo prođe prije nego zapuše maestral i isplovi se na more.

image
Instruktorica Enia Ninčević s polaznicima škole iz Njemačke i Italije
Božidar Vukičević/Cropix

– Odavno smo htjeli naučiti jedriti i, konačno, evo nas na jedrilici. Uživamo, zaista je lijepo iako moram priznati nije baš jednostavno. Po brodu treba brzo reagirati, a nama je sve još novo, ali se snalazimo. Instruktori su odlični, pa brzo učimo – kaže nam gospođa Gabriella Angelelli iz Trsta, jedna od polaznika Ultrine škole jedrenja, koja je za ovu prigodu uzela godišnji odmor, baš kao i njezin suprug Mauro Szalay.

Želja da nauče jedriti pala im je na pamet odavno, a svaki put kada bi internetom guglali gdje ići na ljetovanje, nekako bi se nametnule atraktivne slike jedrenja na Jadranu. Stoga je Dalmacija, točnije Split, bio njihov prvi izbor, posebice što je Ultrina škola jedrenja za odrasle jedinstvena na ovom području.

image
Mauro Szalay i Gabriella Angelelli uzeli su godišnji odmor da nauče jedriti u Splitu
Božidar Vukičević/Cropix

Uostalom, prati je i dobar glas, jer iza sebe ima više od 20 godina iskustva. Škola ja nastala inicijativom nekoliko hrvatskih reprezentativaca u olimpijskom jedrenju i iskustvima sličnih škola u brojnim zemljama u kojima su se natjecali.

Vrsni instruktori

Osnivač i glavni pokretač škole jedrenja je Emil Tomašević, stari morski vuk, predavač na Pomorskom fakultetu, hrvatski reprezentativac u olimpijskim jednosjedima klasama laser i finn devedesetih godina, višestruki pobjednik regata, pa i onih za samce i dvojce koje su mu specijalnost. U školi radi i nekoliko vrsnih jedriličara instruktora, pa su polaznici zaista u dobrim rukama.

image
Pokretač škole Emil Tomašević prekaljeni je jedriličar
Božidar Vukičević/Cropix

– Mi smo također na godišnjem zbog škole. Volimo jedrenje iako nemamo baš nekog iskustva, ali ovo je prilika da naučimo samostalno upravljati brodom. Zasigurno ćemo se vratiti u Dalmaciju, rentati neki brod i uživati u ljetu – govori nam Christopher Bollinger, Nijemac iz Frankfurta, dok zateže glavno jedro na komandu instruktorice Enije Ninčević, koja mu objašnjava kurs oštro u vjetar.

image
Nijemac Christopher Bollinger uči trimati jedro
Božidar Vukičević/Cropix

Hlad na brodu hvata Christin Bollinger, supruga koja nam se smije na pitanje odakle vjetar puše.

– To nam je najveći misterij – shvatiti odakle će vjetar zapuhati. No, moram priznati da je prelijepo jedriti kada vjetar pokreće jedrilicu i uživati bez buke motora dok se oko vas izmjenjuju prizori mora, obale i neba – zaneseno će Njemica, najavljujući dolazak svoje obitelji prvom prilikom nakon završene škole jedrenja.

Učionica na moru

Osnovni tečaj ove škole traje šest dana, tijekom kojih se nauče najosnovnija znanja o plovidbi na jedra. Uči se kako pokrenuti jedrilicu, aerodinamika jedara, osnove upravljanja brodom, kraćenje jedara, upotreba sigurnosne opreme, vježbe manevra poput vježbe čovjeka u moru, sigurnost pod jedrima i drugi elementi, a sve to dijelom u učionici, a većinom na moru, na jedrilicama J-24 i Beneteau First 31.7.

Program škole odrađuje se po priručniku i planu škole, koji je također izišao i u izdanju knjige Emila Tomaševića Mornarske vještine, te sadrži sve informacije kako na jednostavan i lako razumljiv način usvojiti svu potrebnu teoriju uz praksu.

– Nakon osnovnog tečaja polaznici su osposobljeni biti članovi posade na brodu. Držimo još i napredni, navigacijski, regatni, obiteljski tečaj, a kod nas je moguće polagati i ispit voditelja brodice kategorije B, za plovila do dužine oko 15 metara za osobnu upotrebu. Znači, do uloge kapetana ima još školovanja i plovidbe – veli nam instruktor Zoran. Prethodne dane naučio je svoje školarce imena i smjerove vjetra, kako dignuti jedro, vrste jedara, fiziku kako sve to uopće radi, manevre vira i pojlabanda...

Ostvareni san

– Puno je tu detalja, ali sve se uči u hodu. Na brodu morate znati što vam je činiti i kako se ponašati. Nakon ovog osnovnog tečaja polaznici mogu funkcionirati kao posada, ali nisu još spremni za samostalno jedrenje. No, puno njih nam se vraća, završe naprednije tečajeve, polažu, kasnije iznajmljuju brod, neki ga i kupe, odlaze na regate, ukratko, zaljube se u jedrenje – kaže nam Emil, koji se jedrenjem bavi od svoje pete godine. Imao je sreću što je svoj dječački san pretvorio u životni poziv. Kroz njegovu školu jedrenja prošlo je do sada čak 800 polaznika!

image
Đacima je najdraže kad počnu sami jedriti
Božidar Vukičević/Cropix

Upravo je program za odrasle prednost Ultrina načina školovanja, jer kod nas se edukacija provodi isključivo za male klase, optimiste, lasere i slično, odnosno za djecu, a odrasli zapravo nemaju gdje učiti o jedrenju osim ako nemaju prijatelje da ih uključe u ovaj magični svijet. Doduše, ima i onih koji misle da sve znaju o jedrenju, pa odmahuju rukom na priču o edukaciji. S druge strane, jedriličarski klubovi, nažalost, nemaju sredstava za nabavu nastavnog broda, pa odrasli baš i nemaju prilike za učenje.

Strani polaznici

– Šteta što baš nema naših ljudi na ovakvim tečajevima jer smo nautička zemlja, a jedrenje nam je u krvi. Zato nam dolaze polaznici iz Japana, Turske, Kanade, Amerike... Oni imaju direktne avionske veze sa Splitom, pa im nije problem doći. A već od listopada šalju nam upite i bukiraju tečajeve. Nerijetko dolaze i s djecom, pa za njih imamo prilagođen basic tečaj, koji ima dođe kao godišnji uz obuku.

Kad pogledate što se sve događa ljeti kada stranci povedu cijelu obitelj na brod, bez skipera, a nemaju pojma kako upravljati brodom, shvatite da ovakve edukacije zaista imaju svoj smisao – kažu nam iz Ultrine škole jedrenja.

28. travanj 2024 22:17