StoryEditorOCM

Platypus SpearfishPredstavljen jedinstveni katamaran s odvojivim dijelom koji služi kao - podmornica!

Piše L. K.
18. srpnja 2024. - 10:35

Nakon četiri godine testiranja, u prodaju je pušten jedinstveni Platypus Spearfish, katamaran s odvojivim dijelom koji putnicima omogućuje otkrivanje morskog dna iz udobnog sjedećeg položaja.

Naime, Spearfish je komercijalna verzija prototipa predstavljenog još 2020. godine i čije je testiranje obavljeno s udrugom Blue Odyssey Initiative, na području Korzike i južne Francuske pa je Platypus odradio 700 sati  i prešao ukupno 350 kilometara u podvodnom načinu rada.

Platypus Spearfish je motorni katamaran dug 8,40 metara sa središnjom gondolom koja se spušta pod vodu. Ovisno o izvedbi, u gondolu se može smjestiti između 4 i 6 osoba. Gondola je potpuno otvorena, ali putnici dišu zahvaljujući sustavu za disanje Platypus, kojem zrak dobavlja katamaran na površini.

Katamaran je dizajniran da zadovolji potrebe nautičara, ali i znanstvenika i turističkih djelatnika, a prethodno nije potrebna nikakva ronilačka obuka.

Katamaran se može pokretati izborom električnih vanbrodskih motora ili, kao opcija, konvencionalnim toplinskim vanbrodskim motorima. U načinu ronjenja, katamaran i njegova uronjena kapsula putuju brzinom od 3 čvora, dok u površinskom načinu rada brzina je nešto veća od 30 čvorova.

image

U načinu ronjenja, katamaran i njegova uronjena kapsula putuju brzinom od 3 čvora

Platypus craft

Autonomija u električnom načinu rada je između 6 i 12 sati, ovisno o motorizaciji i odabranom sustavu baterija. Uranjanje traje oko 30 sekundi, a proizvođač navodi autonomiju ronjenja između 6 i 12 sati, ovisno naravno o konfiguraciji.

Katamaran je sada dostupan u prodaji u tri razine opreme, Sanctuary, Tourer i Yacht Edition, s mnogo opširnijim rasponom opreme, uključujući krmeno sunčalište, hi-fi sustav s 8 zvučnika i krmeni bimini sa solarnim pločama. Cijena je na upit

07. rujan 2024 15:49