StoryEditorOCM

novo na tržištuPrvi serijski bowrider na elektropogon! Four Winns ulazi u strujnu utrku s modelom H2e

Piše PIŠE MIOMIR ŠTRBAC
17. siječnja 2023. - 08:08

Američka tvrtka Four Winns, koja je sada u grupaciji Beneteau, poznata je po proizvodnji elegantnih i sofisticiranih brzih brodica s puno stila. To i dalje ostaju glavne odrednice dizajna, ali novo vrijeme ponukalo ih je na zeleni iskorak - najavili su skori izlazak na tržište svoga novog pulena s oznakom H2e, pri čemu malo slovo znači electric.

Osim što je njihov strujni prvijenac, Four Winns H2e bit će i prvi potpuno električni serijski bowrider na tržištu. Ovim je potezom vodstvo tvrtke pokazalo da želi pozicionirati Four Winns kao inovativnog i vodećeg igrača u segmentu brzih električnih plovila profinjenog dizajna. U tu su se svrhu prilikom razvoja modela H2e, odnosno njegova pogonskog sustava, udružili s tvrtkom Vision Marine Technologies koja je u tom segmentu u samome vrhu.

Tihi gušti

- Nautičari su više nego ikad svjesni svog utjecaja na okoliš i traže održiva rješenja za smanjenje emisije ugljičnog dioksida, a da istovremeno mogu uživati ​​u strastima koje toliko vole. Naš revolucionarni električni izvanbrodski motor prošao je opsežna testiranja da bi postao najbolje dizajniran i najbolje podržan proizvod na tržištu, pa savršeno odgovara za Four Winns H2e - ističe Alexandre Mongeon, izvršni direktor tvrtke Vision Marine Technologies.

Njegov partner u projektu Nick Harvey, direktor marke Four Winns, budućim kupcima je pak poručio: “Bez buke, bez ispušnih plinova, bez punjenja goriva, bez gnjavaže..., samo užitak u plovidbi.”

Sudeći po tehničkim svojstvima pente koja će pogoniti H2e, bit će i gušta i vjetra u kosi, jer taj najjači izvanbrodski električni motor nosi oznaku 180E, što znači da pod poklopcem skriva 180 strujnih konjskih snaga. A kad ih se upregne, H2e će imati impresivno ubrzanje i dosezati maksimalnu brzinu od 35 čvorova. U paketu s motorom u novi gliser ugrađen je i sustav s dva visokonaponska paketa baterija kapaciteta 35 kWh, te snažni punjač koji se može priključiti na bilo koji sustav napajanja u marinama.

image

Električna penta ima 180 KS

FOUR WINNS

Novi adut Four Winnsa ima i prvi pametni touchscreen digitalni zaslon dizajniran posebno za nautičku industriju. Osjetljiv je na dodir i omogućuje skiperu izravno povezivanje s kontrolama za zabavu, mobilnim telefonom i naprednim navigacijskim sustavom. Vlasnik plovila imat će pristup i automatskom dnevniku s poviješću plovidbenih ruta, statusom baterije i vremenskom prognozom.

image

Elekropogonski sustav novog Four Winnsa

FOUR WINNS

Strujna utrka

Po najavama iz Four Winnsa, šira javnost moći će uživo vidjeti njihov električni H2e na Miami International Boat Showu koji će se održati od 15. do 20. veljače 2023., a isporuke kupcima krenut će od ljeta. Nema sumnje da će serijski Four Winns na elektropogon potaknuti brzi ulazak konkurenata u strujnu morsku utrku, pa će idućih godina ponuda takvih brodica brzo rasti. Time će se širom otvoriti prostor za novu razvojnu fazu u kojoj će elektropogon polako preuzimati primat u segmentu sportsko-rekreativnih plovila. Naravno, prvo u razvijenim i bogatim zemljama, a potom i u ostalim, sukladno njihovu stupnju razvijenosti. S vremenom će se, valja se nadati, smanjivati i vrlo visoka cijena takvih plovila koja će još dugo mnogima biti nedostižna. Osobito u zemljama slabije kupovne moći. Stoga, nema brige. Mi ćemo se u trend elektrifikacije ukrcati u nekoj dosta kasnijoj fazi.

image

H2e priprema se za premijeru u Miamiju

FOUR WINNS
19. travanj 2024 06:14