StoryEditorOCM

boot 2020.Ronilački noviteti sa sajma u Njemačkoj: od odijela s grijačima, preko pametne maske do sirena kostima. Silikonski stoje cijelo bogatstvo

Piše Mislav Čalo
2. ožujka 2020. - 10:57

U današnjem globalnom konzumerističkom društvu kupce doslovce bombardiraju svi mogući influenceri, buyer gurui, specijalizirani portali...., mogli bi nabrajati do beskonačnosti, ali i živi fosili, odnosno specijalizirani sajmovi koji i dalje igraju na jednostavnu kartu ljudskog faktora, gdje kupac želi vidjeti, opipati, omirisati proizvod prije konačnog odabira.

U svijetu nautike mitska Genova, a u ronilačkoj industriji američki Dema show, svake godine određuju trendove u idućoj sezoni, no njemački BOOT sa svojih 17 paviljona zaljubljenicima u more i sve oko mora nudi i nevjerojatan izbor ronilačke opreme, uključujući i brojne novitete, pa je odličan orijentir u tome segmentu.

Štoviše, na ovogodišnjem izdanju izložbeni prostor ronilačkog sektora proširen je na tri paviljona, što je pridonijelo još boljoj prezentaciji ronilačke opreme.

Peraje Cressi Impulse

Glavni adut ovog sajma kada govorimo o ronjenju, jest prezentacija i velikih, i onih manjih, ali specijaliziranih proizvođača gdje ronioci mogu personalizirati svoju opremu do najsitnijih detalja. Možda su ove godine izostali revolucionarni noviteti, ali onih normalnih koji su roniocima i najvrjedniji bilo je u dovoljnih količinama.

Talijanski Seac predstavio je novi sat kompjutor pod nazivom Action, namijenjen scuba i roniocima na dah. Dolazi u dvije verzije, razlika je isključivo u dizajnu, a cijena je doista zanimljiva, između 1600 i 1890 kuna, pa bi, ako se pokaže pouzdan, mogao biti jako dobar izbor po sistemu uloženo i dobiveno.

Još jedan talijanski velikan Cressi ponudio je nekoliko zanimljivih novosti. S obzirom na super bogatu povijest proizvodnje opreme za apneu i podvodni ribolov, Cressi ni ove godine nije iznevjerio. Jedan od zaštitnih znakova Cressija, apneaške peraje Gara dobile su novu inačicu pod nazivom Impulse. Uz sve već poznate performanse, peraja Impulse ima nešto izraženije bočne vodilice i laganije, ali reaktivnije pale. Cijena bi se trebala kretati do 1000 kuna.

Nova odijela Maresa

Za autonomne ronioce Cressi je uz redizajnirane kompenzatore plovnosti predstavio doista zanimljivu digitalnu konzolu pod nazivom Digi 2, a radi se o kombinaciji digitalnog manometra i dubinomjera. Vrhunski dizajn, veliki, jasno vidljivi brojevi pri otežanim uvjetima uz cijenu do 1400 kuna zasigurno će biti dobar odabir.

Mares već tradicionalno na BOOT-u ima vrlo zapažen štand s nizom noviteta. Ove godine predstavili su novu liniju visokokvalitetnih Flexa polusuhih i mokrih odijela pod nazivom Flexa Therm i Flexa Graphene s cijenama od 2500 do 4500 kuna. Sektor peraja dobio je novog člana pod nazivom Avanti HC Pro. Poboljšanja su vidljiva u ergonomiji stope, a također su unaprijeđeni i kanali na palama.

Francuski gigant Aqua Lung nije prikazao previše noviteta. Uz redizajniranu liniju regulatora Legend pravi novitet je kompenzator plovnosti pod nazivom Omni. Radi se o modularnom kompenzatoru koji se može modelirati ovisno o potrebama i namjeni, transformirajući se iz tradicionalnog kompenzatora u lagani, putni kompenzator s velikim mogućnostima personalizacije. Cijena počinje od 4000 kuna, ovisno o opremi.

image
Redizajnirani regulatori Legend
Mislav Čalo

Supermaska

Američki Scubapro ponudio je niz noviteta od kojih je najzapaženiji novi regulator MK25/D420, redizajnirana verzija legendarnog modela D400, ali na potpuno novoj osnovi. Vrhunska kvaliteta i performanse imaju i svoju cijenu od 5800 kuna. A1 i A2 nazivi su novih modela satova/kompjutora, bilo da se radi o baznim uređajima kada govorimo o modelu A1, odnosno modelu namijenjenom naprednim roniocima kakav je A2.

image
Scubapro je predstavio nove satove-kompjutore A1 i A2
Mislav Čalo

Cijene variraju od 2500 kuna za bazni model, pa do 6400 kuna za model A2 gdje je uključen i transmiter. Kuriozitet je novi model maske pod nazivom D-mask, uključuje takozvana ultra clear stakla, mogućnost ugradnje optičkih stakala i montažu HUD kompjutora. Cijena je paprenih 1050 kuna!?

image
Novi regulator D420 tvrtke Scubapro i prestižna D-mask
Mislav Čalo

Engleski Fourth Element, poznat po super kvalitetnim neoprenskim odijelima i dodacima za suha odijela, prezentirao je nekoliko vrhunskih noviteta. U prvom redu govorimo o neoprenskom suhom odijelu pod nazivom Hydra, izrađenom od iznimno kvalitetnog Sheico supratex neoprena debljine 7 mm, sa šavovima dodatno zaštićenim s vanjske strane i ergonomskim čizmama. Cijena je 7900 kuna.

image
Novo vrhunsko suho odijelo Hydra tvrtke Fourth Element
Mislav Čalo

Također, Fourth Element nudi unaprijeđeni modularni sistem manžetni za suha odijela pod nazivom Dragon. Osigurava jednostavnu izmjenu silikonskih manžetni na licu mjesta, te mogućnost montaže suhih latex rukavica, uz cijenu od 1200 kuna.

image
Modularni sistem manžetni Dragon za suha odijela
Mislav Čalo

Grijanje odijela

Njemački Scubaforce jedan je od spomenutih manjih i visoko specijaliziranih proizvođača, a njihova je specijalnost oprema namijenjena tehničkim roniocima. Oni su predstavili sistem za grijanje pri korištenju suhih odijela. Fleksibilni grijaći paneli smješteni u termo majici lako se skidaju i omogućuju njezino pranje, maksimalna temperatura je 46 stupnjeva, montaža je vrlo jednostavna, a cijena konkurentnih 4900 kuna. To su doista neoborivi argumenti za kupnju ovoga toplinskog sistema.

image
Sistem za grijanje suhih odijela tvrtke Scubaforce
Mislav Čalo

Francuska tvrtka Kalypse proizvođač je visokokvalitetnih neoprenskih odijela namijenjenih svima koji se ne odriču modnih izričaja i pod morem. Nevjerojatan izbor boja, vrhunsko šivanje i ergonomija uz modne detalje, poput kristala​ Swarovski, damama jamči trendy izgled. Cijena vjerojatno ovisi o željenom broju kristala pa nažalost nije bila istaknuta!?

Njemački Bauer, apsolutni lider u proizvodnji kompresora za punjenje ronilačkih boca zrakom, predstavio je pak unaprijeđeni model Mariner 320. Stari je koštao oko 14 tisuća eura, a za novi cijena još nije predstavljena.

image
Vrhunski kompresor za punjenje ronilačkih boca Mariner 320
Mislav Čalo

Uzlet sirena ronjenja

Dok je kod nas slabo poznato, ronjenje u kostimima sirena u Njemačkoj i Italiji ima status epidemije. O popularnosti ove ronilačke discipline dovoljno govore deseci škola za sirena ronjenje u Njemačkoj, dok u Italiji i Francuskoj doslovno ne postoji bazen bez takve škole.

Da ne bi bilo zabune, moram napomenuti kako ovaj stil ronjenja na dah nije baš jednostavan, dapače radi se o vrhunskim apneašicama koje moraju savladati prilično komplicirani stil koristeći specijalne silikonske kostime.

Za početnice namijenjeni su kostimi izrađeni od lycre po cijeni od 4000 do 5000 kuna, dok bazni silikonski kostimi startaju s cijenama od 12.000, pa sve do 85.000 kuna, uz napomenu kako je za jedan vrhunski kostim potrebno i do 6 mjeseci rada!

image
Silikonski kostimi za sirena ronjenje stoje cijelo bogatstvo
Mislav Čalo

S mobitelom u podmorje

Sajam također nudi ogroman izbor opreme za podvodno snimanje i fotografiranje, od najjednostavnijih Rollei kućišta za mini kamere do iznimno cijenjenih Subal i Sea Cam setova podvodnih kućišta. Posebno zanimljiv je Sea Frog, proizvođač kućišta za pametne telefone koji, opremljeni sve naprednijim kamerama, sada mogu i pod more. Proizvođač jamči vodonepropusnost do 40 metara s mogućnošću mijenjanja leća. Cijene ovisno o modelu mobitela variraju do 6000 kuna.

Bilo je tu još mnoštvo proizvoda, morskih dronova, podvodne rasvjete kineskih proizvođača koji su prilično prorijedili europske izlagače i mnogih prodavača sitnih potrepština. Ukratko, za svakog svašta!

24. travanj 2024 13:48