StoryEditorOCM

jedrenje na dasciSplićanka Palma Čargo treća najbrža na svijetu, u ukupnom poretku u obje konkurencije zauzela je izvrsno 11. mjesto

Piše OM
24. kolovoza 2021. - 07:46

U švicarskoj Silvaplani na istoimenom jezeru, održano je 1. Svjetsko prvenstvo u jedrenju na dasci u novoj olimpijskoj kategoriji iQFOiL. Splićanka Palma Čargo iz JK Labud osvojila je ukupno 11. mjesto i 3. mjesto za najbržu jedriličarku na svijetu, a natjecala se u konkurenciji sa 72 jedriličarke iz cijelog svijeta.

- Jako san zadovoljna s rezultatom, konkurencija je bila jaka, ipak je ovo seniorsko Svjetsko prvenstvo. Prvi dan smo imali vjetar oko 15-20 čvorova, ali nismo mogli jedriti jer vjetar nije bio konstantan. Umjesto regate napravili smo speed challenge na kojem san postigla brzinu od 51.6 km/h ili 28 čvorova i završila na 3. mjestu, kazala je Palma Čargo.

Prvo mjesto i titulu svjetske prvakinje u ženskoj konkurenciji osvojila je Helene Noesmoen iz Francuske, dok je u muškoj konkurenciji najbolji bio također Francuz, Nicolas Goyard. Palma Čargo u posljednji dan jedrenja ušla je s devetog mjesta, a četvrti dan natjecanja doživjela je sudar koji je srećom prošao s lakšim posljedicama.

- Ja sam bila na lijevim uzdama i nisam imala pravo prolaska. U trenutku kada sam se išla maknuti s puta drugoj curi koja je imala prednost, foil mi je izletio iz vode i pala sam u more, a ona nije imala mjesta za reakciju i zabila se u mene. Kada sam vidjela kolika mi je rupa u dasci bilo mi je jasno da ne mogu odvoziti taj plov. U 15 minuta moj trener je popravio dasku dovoljno da mogu nastaviti jedriti. Na svu sreću nitko nije bio ozlijeđen, izjavila je Palma Čargo.

Nakon sudara Palma je odjedrila još 3 plova i ušla u top 10, a peti dan jedrila su se samo 3 plova koja je Palma odradila dobro i ušla među prvih 12 cura koje su zadnji dan jedrile za medalju. U utrku za medalju krenula je s 9. mjesta i ispala u četvrtfinalu te ukupno završila na 11.mjestu.

Za Palmu koja je nedavno napunila 21 godinu ovo je veliki uspjeh, a iduće natjecanje na kojem će mlada Splićanka pokazati svoje vještine je Europski kup na Palma da Mallorci te Europsko prvenstvo u Francuskoj koje se održava u listopadu.

19. travanj 2024 23:29