stdClass Object ( [id] => 1316041 [title] => Sportski autobrendovi sve češće voze i modrim cestama: Lamborghini parkiraš, u lamborghiniju isploviš [alias] => sportski-autobrendovi-sve-cesce-voze-i-modrim-cestama-lamborghini-parkiras-u-lamborghiniju-isplovis [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Brodovi i automobili na prvi pogled nemaju ništa zajedničko. Brodovi plove po moru, auti jure cestama, brodove pogoni potisak propelera ili vodenog mlaza, automobile okretanje kotača, prvima je najvažnija dobra hidrodinamika, drugima aerodinamika, da i ne spominjemo sve druge razlike. No postoji jedan faktor koji ih može snažno zbližiti, pronaći im zajednička svojstva i kad ih uopće nema, učiniti ih čak i rođenom braćom ako treba koliko god različiti bili. Pogađate, taj magični faktor zove se novac. On vrti ovaj svijet, pa ako u toj vrtnji dupli pas proizvođača automobila i brodova može objema stranama donijeti debeli profit, ljubav će procvasti i prevladati sve prepreke.

Naravno, u cijeloj ovoj priči potrebna je i tržišna meta koja će biti spremna taj debeli profit dragovoljno isplatiti sudionicima auto-brodske kooperacije. Kako je logično da to mogu samo bogati, cijela priča u marketinškom smislu cilja na njihovu slabost prema skupim automobilima na način da se briga o željenom imidžu koji oni donose proširi i na modre pute. Dakle, samo bračna veza najskupljih i najprestižnijih autobrendova i uglednih proizvođača plovila, kao mlađeg brata u ovom poslu, može polučiti uspjeh ako se ješka dobro zapakira. I, evo ga, dobili smo dobitnu slagalicu.

Medijsko brumavanje terena za privlačenje lovine obično traje bar koju godinu, da iščekivanje podigne adrenalin i spremnost na driješenje kese, a teče otprilike ovako. Dizajneri Bugattija, Toyote, Lamborghinija, Porschea..., dobili su zadatak da s tim i tim brodograditeljem stvore ekskluzivno plovilo koje će nositi odlike svoga prestižnog cestovnog brata, kako u imenu, tako i u vrhunskim tehnološkim svojstvima i dizajnerskim elementima. Promociju će imati za godinu ili dvije na sajmu u... Predbilježbe zainteresiranih već se primaju, ali broj primjeraka prestižnog plovila bit će jako ograničen.

Takve medijske objave neodoljivo počinju golicati maštu bogatih vlasnika prestižnih automobila istoga brenda. Moći će svoj najdraži auto parkirati u marini i prebaciti se u svoje prestižno plovilo s istim logom. Zamislite samo taj gušt i tu sreću. Ko to more platit?

Iskreno, jako malo njih, jer su se združene auto-brodske snage potrudile da cijenu nevelikog plovila podignu u nebeske visine. Dobro računajući kako uvijek ima onih koji vole reći da im je samo nebo granica. Evo prilike da to potvrde. Sve je, dakle, spremno za žetvu dolara, eura, juana, jena..., pa ćemo spomenuti neke od najuspješnijih i najupečatljivijih auto-brodskih joint-venturea.

1. Bugatti Niniette 66

Godinu dana nakon promocije automobila Bugatti Chiron na Geneva Motor Showu 2016., na plave je pute isplovila sportska jahta Bugatti Niniette 66. Nazvana je po kćeri osnivača tvrtke Ettorea Bugattija, budući da je ime od milja Lidije Bugatti bilo Niniette. To elegantno plovilo vrhunskog dizajna nastalo je u partnerstvu s poznatim graditeljem superjahti, tvrtkom Palmer Johnson, s tim da je prilikom projektiranja u njega unesen značajan dio DNK cestovnog Bugattija. Ne samo u pogledu kombiniranja crne i plave boje na sličan način, već i u tehnologiji, interijeru te performansama koje su morale pratiti prestiž autobrenda.

---

image

Bugatti Niniette i Bugatti Chiron, rame uz rame

BUGATTI/PALMER JOHNSON
---

Zajedničkom fotografijom rame uz rame​ Niniette 66 i Bugattija Chiron, poslana je izravna poruka vlasnicima Chirona da sada mogu zaokružiti svoje prijevozne ambicije nabavom primjerenog Bugattija za morske gušte. Slijedeći školu niskoprofilnih zaobljenih sporskih linija Chirona, prilagođenih moru i hidrodinamici, uz korištenje epoksidne smole i karbonskih kompozita u gradnji, Niniette 66 uz pomoć dva MAN V8 motora od po 1000 KS postiže najveću brzinu od 44 čvora, pri čemu koristi jet propulziju, a ne propelere.

---

image

Niniette će svatko odmah primijetiti, što i jest poanta

BUGATTI/PALMER JOHNSON
---

Dimenzije su joj 20 x 6,5 metara, a gaz joj je samo 0,83 metra.

Jahta ima prostranu otvorenu palubu koja odražava Bugattijev fokus na zanatsko umijeće i autentične materijale, poput najfinije kože i hrastovine. U donjem dijelu palube nalazi se kombinacija jacuzzija, sunčališta i šampanj-bara u sredini. Tu je i kamin, centralno smješten između jacuzzija i dva prednja sjedala.

---

image

Bugattijev DNK svugdje je pomalo utisnu

BUGATTI/PALMER JOHNSON
---

Vlasnička kabina u prednjem dijelu ima komforni bračni krevet, ali i prostor za opuštanje. Namještaj je inspiriran futurističkim dizajnom superautomobila. Naravno, tu je i futuristički zapovjedni centar iz kojeg se obavlja navigacija, obavlja nadzor doslovno svega, kontroliraju sustavi za zabavu i opuštanje.

Niniette je pravi član obitelji Bugatti, s jasnim dizajnerskim referencijama na nedavno lansirani Chiron. Čak i s velike udaljenosti pri uplovljavanju u luku, Niniette će uvijek biti prepoznata kao pravi Bugatti – kazao je na promociji direktor dizajna Bugattija Etienne Salomé. A baš to prepoznavanje je ono što se traži. I plaća! Ciglih 3,4 milijuna dolara.

2. Lexus Sport Yacht 42 i LY 650

I Lexus Sport Yacht 42 svijetu je predstavljen 2017. godine, kao ploveća ekstenzija Toyotina brenda luksuznih automobila s naglaskom na model Lexus LFA kao inspiraciju. Taj je projekt odradio odjel Toyota Marine Department, osnovan upravo s ciljem razvoja vrhunskih jahti korištenjem napredne tehnologije i kontrole kvalitete usavršenih u izradi cestovnih Lexusa. Rezultat njihova rada ponosno je predstavljen u Miamiju kao promotivni primjerak.

---

image

Prekrasni open gliser Lexus Sport Yacht 42 imao je funkciju tržišne ješke

TOYOTA/MARQUIS YACHT
---

Po projektu Lexusova dizajnerskog centra u Japanu, izradila ga je brodograđevna tvrtka Marquis Yacht iz SAD-a, specijalizirana za ručno slaganje velikih kompozitnih struktura. Naime, cijeli je brod izrađen od CFRP-a (plastika ojačana karbonskim vlaknima), pa je bio gotovo 1000 kilograma lakši nego da je izrađen od stakloplastike. Uz vrhunski oblikovani stepenasti trup dug 12,7 i širok 3,86 metara, to mu je omogućavalo da s dva V8 benzinska motora od po 440 KS i osam članova posade postigne brzinu od 43 čvora. Iako nevelikih dimenzija, ta je posada imala puni komfor u luksuznoj kabini ukrašenoj kožom, drvom i staklom, sjedeći na udobnoj tapeciranoj garnituri.

---

image

Osnove dizajna i kombinacija boja modela Lexus LY 650 naslanjaju se na promotivni model 42

TOYOTA/MARQUIS YACHT
---

Ljepotom, profinjenim sportskim štihom i snažnim dahom prestiža Lexus Sport Yacht 42 privukao je veliku pozornost, ali nije se mogao naručivati. To je samo povećalo interes i stvorilo nervozu kod zainteresiranih. Upravo je takav uspješan tržišni test Toyotinu timu i trebao. Sada su znali da se isplati nastaviti ulagati u luksuzni yacht sektor i zdušno su prionuli poslu. Dvije godine poslije, u jesen 2019., na sajmu u Fort Lauderdaleu svijetu je predstavljena nova i veća prestižna jahta s oznakom brenda Lexus nazvana LY 650. Ona se mogla naručiti odmah, pa su svi nervozni konačno došli na svoje, ako su bili spremni brojiti do najmanje 3,74 milijuna dolara za osnovnu verziju, odnosno gotovo pet za dodatno opremljenu svim mogućim opcijama.

Američka brodograđevna tvrtka Marquis Yacht, s kojom je 2017. realiziran promotivni model Lexus Sport Yacht 42, sada je postao glavni partner u brodskim projektima, pa je u međuvremenu usvojio Toyotine proizvodne standarde. Nekoliko najatraktivnijih značajki modela 42, poput profinjenih zaobljenih linija koje okreću glave promatrača, vidljive su i na znatno većoj jahti LY 650 s flybridgeom dugoj 19,8 metara, dajući joj Lexusovu dizajnersku prepoznatljivost i eleganciju. Oni, pak, koji više vole naglašenu sportsku notu dobit će uskoro i coupé verziju bez flybridgea. Naravno, oba modela imat će vrhunske performanse krstarenja, kako brendu Lexus i priliči, te maksimalnu brzinu od 31,4 čvora. Pokreću je dvije Volvo Pente IPS od po 1050 KS, uz mogući izbor jačih opcija od 1200 i 1350 KS.

---

image

Lexus od 65 stopa nudi tri luksuzne kabine za spavanje

TOYOTA/MARQUIS YACHT
---

Interijer, pak, spaja napredni dizajn i omotenashi (japansko gostoprimstvo koje predviđa i ispunjava potrebe ljudi) u potrazi za visokom kvalitetom prepoznatljivom za Lexus. U svome gornjem prostranom salonu i na palubama jahta može komforno ugostiti 15 putnika, dok ih u tri luksuzno uređene kabine može spavati šest. Naravno, sva najnaprednija tehnologija za navigaciju, sigurnost i zabavu ugrađena je u ploveći Lexus, čija su dva glavna mota uživanje i prestiž. Prodaja teče vrlo dobro pa se već najavljuje i novi model od 48 stopa. Lexus plovi dalje. A bome i vozi.

3. Aston Martin Quintessence AM37

Većina proizvođača luksuznih automobila krenula je u nautički sektor na krilima zarađenih velikih profita, s nakanom da ih još podebljaju, no ima i drukčijih primjera. Tako je gliser AM37 britanskog Aston Martina, dizajniran po mjeri filmova o Jamesu Bondu, zaplovio 2016. na Monaco Boat Showu s nakanom da zaradi novac koji će pokriti višegodišnje gubitke uknjižene u nekad prestižnom autoprogramu. Pritom su i oni zaigrali na emocije vlasnika svojih vozila, ističući u promotivnoj kampanji kako konačno imaju priliku kupiti brod koji po snazi, ljepoti i duši odgovara njihovu Astonu u garaži. Sve to za samo 1,6 milijuna dolara.

---

image

Aston Martin AM37 dostojan je Jamesa Bonda

Carlo Borlenghi
---

Dnevni kruzer sportskog srca i iznimnog dizajna, koji su brusili meštri što su radili na modelima Aston Martin DB11 i Vulcan, može potegnuti čak do 60 čvorova. Izgrađen je u brodogradilištu u Southamptonu, uz sudjelovanje nizozemskog proizvođača jahti Quintessence Yachts kao glavnog partnera.

---

image

I hladnjak za piće Astona mora imati prizvuk prestiža

Carlo Borlenghi
---

Ploveći Aston može primiti do osam putnika, kojima, iako nije velik, nudi dovoljno komfora, ambijentalno osvjetljenje, klima-uređaj, hladnjak, mikrovalnu pećnicu, aparat za kavu, pa čak i stol koji se pretvara u krevet ako netko poželi ubiti oko. Izgrađen je od naprednih kompozita uparenih s vrhunskom tehnologijom, sve s nakanom da upravljanjem, performansama i udobnošću dosegne visoke standarde sportskih automobila. AM37 ima i interaktivnu glasovnu kontrolu i aktivaciju, potpuno HD integrirani zaslon osjetljiv na dodir i funkcije daljinskog upravljanja. Naravno, uz niz detalja u dizajnu kokpita posuđenih od prestižne cestovne braće, poput kožom presvučenog timuna ili fino uglačane tikovine.

---

image

Detalji kokpita preuzeti su iz cestovnih Aston Martina

Carlo Borlenghi
---

Vjetrobransko staklo oblikovano je iz jednog komada, a najimpresivniji detalj je automatizirani tvrdi krov koji izlazi iz krmene palube pritiskom na botun, pretvarajući AM37 iz open brodice u gliser sa zaštićenim kokpitom.

Dva MerCruisera od po 430 KS, zajedno sa stepenastim trupom, daju mu brzinu i stabilnost upravljanja pri brzinama iznad 40 čvorova. Riječju, sve je besprijekorno i dostojno Jamesa Bonda. A koji vlasnik Aston Martina ne bi bar načas poželio biti 007?

4. Tecnomar Lamborghini 63

Kad neki brod dobije prezime Lamborghini, odmah je jasno da tu nije više samo riječ o ekstenziji autobrenda na plovidbeni sektor, već o morskoj jurilici koja na modrim cestama mora biti dostojna rejtinga svoga cestovnog uzora. U konkretnom slučaju Lamborghinija Sián FKP 37, prvog hibrida u njegovoj prestižnoj gami. A dostojna bogme jest, budući da Tecnomar Lamborghini 63, koristeći moć svoja dva MAN V12 motora koji ga zajedno guraju snagom od 4000 KS, doseže maksimalnu brzinu od 63 čvora. To ga čini najbržom jahtom cijele Tecnomarove flote, kako i jest red. Najveći domet mu je pak oko 210 nautičkih milja pri brzini od 40 čvorova.​

---

image

Dizajn je futuristički i vrlo efektan,

kako i priliči Lamborghiniju

TECNOMAR/LAMBORGHINI
---

Svijet ga je ugledao 2021. kao zajednički projekt tvrtki Lamborghini i The Italian Sea Group, posebno razvijen i dizajniran za proslavu 60. godišnjice osnutka Lamborghinija (1963.). Oznaka 63 u imenu označava dužinu u stopama, ujedno otvarajući pitanje kako jahta od 19,2 metra može dosegnuti brzinu od 63 čvora. Uz snažne motore i probojni dizajn trupa, odgovor uvelike leži u vrhunskim ultralakim, a istodobno ultračvrstim karbonskim kompozitima od kojih je jahta građena. Baš kao i njezini cestovni imenjaci.

---

image

Sklad, ljepota i prestižan dizajn krase talijansku ploveću jurilicu

TECNOMAR/LAMBORGHINI
---

Futuristički dizajn s izrazito naglašenim sportskim profilom toliko je efektan da nikoga ne ostavlja ravnodušnim, ako se tako može nazvati buljenje otvorenih usta. Unutrašnjost se temelji na čistim linijama, šesterokutnim oblicima i vrhunskim talijanskim materijalima. Upravljački pult, elektronički uređaji i navigacijski ekrani inspirirani su, pak, kokpitima sportskih automobila, a kormilo je stilizirano tako da izgleda kao volan Lamborghinija.

---

image

Kad brod ovako izgleda i preziva se Lamborghini, znate što slijedi kad se pritisne gas

TECNOMAR/LAMBORGHINI
---

Niskoprofilni sportski dizajn podređen brzini ne nudi previše prostora u interijeru za ekstrakomfor. No vlasnička kabina s duplim ležajem, krovnim prozorom, TV-om i audiosustavom dovoljno je prostrana. Druga kabina s dva odvojena ležaja dosta je manja, a u interijeru je uspješno složena i mini kupaonica efektnog dizajna. Unatoč cijeni od četiri milijuna dolara, kupci nisu problem. No njima će problem biti dobiti svoj ploveći Lamborghini jer će proizvodnja biti limitirana. Ekstraklasa više vrijedi kad se servira u malim dozama.

5. Mercedes-Benz Arrow 460

Plovila koja nose imena prestižnih autobrendova uvijek su velika odgovornost za dizajnere i brodograditelje. No kada se nekom plovećem projektu odluči dodati ime Mercedes, tada cijela priča dobiva novu dimenziju. Tu svi uključeni bivaju suočeni više s kultom nego s brendom, pa i breme koje moraju iznijeti postaje veće. Vozio ili plovio, Mercedes mora biti Mercedes, a to znači puno toga. Dizajn, eleganciju, moć, vrhunsku kvalitetu, pouzdanost, trajnost..., puno toga što se uz to ime nagomilalo tijekom gotovo stoljeća postojanja.

---

image

Mercedes-Benz Arrow 460 dizajniran je da bude prepoznat na prvu

 

MERCEDES-BENZ/SILVER ARROWS MARINE
---

Stoga je razvoj projekta trajao punih sedam godina. Još je 2009. Gorden Wagener, glavni šef Mercedesova dizajnerskog odjela, prvi put iznio tu ideju, a nastavio je razvijati Centar za napredni dizajn Mercedes-Benz Style, koji prenosi slavu tvrtke u druge ekskluzivne proizvode. Skicirajući plovilo s maksimom da i na moru prestižni cestovni brend mora odmah biti prepoznat, odlučili su se nasloniti na linije Mercedesovih poznatih trkaćih automobila Silver Arrows 1930-ih.

---

image

Dizajn interijera Arrowa  je besprijekoran

MERCEDES-BENZ/SILVER ARROWS MARINE
---

U projekt je kao glavni partner uskoro uključena britanska brodograđevna tvrtka Silver Arrows Marine i 2016. Mercedes-Benz Arrow 460 Granturismo konačno je upalio svoje motore i zaplovio. Doduše, ne Mercedesove, nego dva Yanmarova od po 480 KS, što je i shvatljivo budući da je Yanmar na moru u tom segmentu svojevrsni Mercedes. No sve ostalo na niskoprofilnom gliseru od 14,17 metara bilo je u znaku njemačkog autobrenda: srebrna boja, duga prednja paluba, lučne linije krova i blago sužena krma gotovo su pratile automobilske proporcije. Konkavne interakcije po bokovima trupa daju mu dodatnu dinamiku, dok cjelokupna silueta srebrne strijele odiše prestižnom elegancijom. Ali onom profinjenom i smirenom, bez prevelikih dizajnerskih eskapada. Baš kao što jednom ozbiljnom Mercedesu i priliči.

Priliče mu, naravno, i mnoga sofisticirana tehnološka rješenja. Poput pametnih prozora i vjetrobrana, koji pritiskom na dugme elektronički podešavaju svoju prozirnost, od tamnije do svijetle, osiguravajući privatnost i održavajući razinu udobnosti. Kao kod luksuznog automobila, bočni prozori otvaraju se pritiskom na tipku, ali i veliki vjetrobran kako bi se omogućila dodatna ventilacija unutar kabine. Završni sloj palube izrađen je, pak, od inovativnoga kompozita koji je dizajnerima omogućio stvaranje potpuno nove estetike.

Ploveći Mercedes, koji postiže maksimalnih 40 čvorova brzine, opremljen je i komandnom pločom s najnovijom tehnologijom, uključujući napredni sustav za jednostavno manevriranje Disc Express Joystick. Uz njegovu pomoć, čak i neiskusni skiperi brodom mogu sigurno upravljati prilikom uplovljavanja i pristajanja, što je u skučenim marinama vrlo značajno.

​​Desetočlanoj posadi na raspolaganju je i visokokvalitetni audiosustav, mali hlađeni vinski podrum, pa čak i ledomat. Sve za gušte do neba. Kako bi se i cijena od 1,7 milijuna dolara lakše probavila.

Nakon dobrih platežnih reakcija ljubitelja Mercedesove trokrake zvijezde diljem svijeta, zatvoreni model Granturismo dobio je i otvorenog brata Arrow 460 Cabrio​, pa je očito da je srebrna strijela pogodila u sridu.

6. Frauscher x Porsche 850 Fantom Air

Stiglo je novo vrijeme u kojem su gotovo svi autobrendovi krenuli u pogonsku elektrotranziciju. Rijetki potpuno, a većina paralelno s proizvodnjom standardnih automobila na fosilna goriva i raznih hibridnih varijanti. Proizvođači najprestižnijih sportskih jurilica nisu brzali u tom pravcu jer su njihove konjske ergele pod haubama koje ih sportskim čine ujedno i golemi gutači struje, što je dodatni tehnološki izazov. No sada je već i strujna utrka među njima uzela maha. A kad je krenula, bilo je samo pitanje vremena kada će zaploviti prva ploveća ekstenzija nekog kultnog brenda.

---

image

Frauscher x Porsche 850 Fantom Air bit će prvi električni auto-brodski joint-venture

FRAUSCHER/PORSCHE
---

E pa u trenutku pisanja ovoga teksta, zaplovit će za točno 76 dana, 5 sati, 3 minute i 41 sekundu i zvat će se Frauscher x Porsche 850 Fantom Air. Naime, dvije tvrtke koje projekt dovršavaju, radi dizanja tržišnog adrenalina, na internetskoj stranici su stavile sat što odbrojava, pa možete uvijek provjeriti novo prolazno vrijeme.

Prestižni njemački autobrend, u partnerstvu s austrijskim brodograditeljem Frauscherom, čvrsto je odlučio u ovom segmentu napraviti snažan proboj i pobjeći konkurenciji. Stoga će njihov električni sportski gliser biti opremljen Porcheovom pogonskom tehnologijom sljedeće generacije Premium Platform Electric (PPE), razvijenom za budući Porsche Macan EV. To uključuje litij-ionsku visokonaponsku bateriju kapaciteta 100 kWh, najnoviji sinkroni elektromotor i pripadajuću elektroniku. Zahvaljujući Porscheovoj 800-voltnoj tehnologiji, električni gliser moći će se puniti na istosmjernim stanicama za brzo punjenje, ali i korištenjem izmjenične struje.

---

image

Brabus Shadow 300 Edition One

Slobodna Dalmacija
---

Sportski open cruiser dug 8,67 metara temelji se na modelu Frauscher 858 Fantom Air, s tim da su u dizajn uneseni elementi Porschea Taycan, prvog električnog automobila te tvrtke. Uz napomenu da će i gliser imati impresivno ubrzanje, veliku snagu, vrhunske performanse i inspirativan izgled.

Moći će primiti devet osoba, kojima će u guštanju pomagati​ platforma za kupanje i odmaranje na krmi, dvije bimini tende za hladovinu, vrhunski zvučni sustav, hladnjak, te niz dizajnerskih detalja što će plovilu davati osjećaj visokih performansi i luksuza.

Kako bilo, električna rukavica je bačena, čime je započeo novi ciklus auto-brodskog partnerstva i natjecanja. Neće dugo trebati da neko zvučno ime uzvrati udarac.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => profitni propeler [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => profitni propeler 2 0 18237 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-19 10:08:58 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Miomir Štrbac [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-19 05:01:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-19 05:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Sportski autobrendovi sve češće voze i modrim cestama: Lamborghini parkiraš, u lamborghiniju isploviš [metakey] => brodovi i automobili, lamborghini, Toyota, bugatti [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25303467.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25300506.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25300507.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25300508.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25300515.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25300526.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25300528.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25300529.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25302015.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25302016.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25302017.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25303464.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25303465.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25303621.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25308235.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25308237.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25315715.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/21888072.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["TECNOMAR\/LAMBORGHINI","BUGATTI\/PALMER JOHNSON","BUGATTI\/PALMER JOHNSON","BUGATTI\/PALMER JOHNSON","TOYOTA\/MARQUIS YACHT","TOYOTA\/MARQUIS YACHT","TOYOTA\/MARQUIS YACHT","TOYOTA\/MARQUIS YACHT","Carlo Borlenghi","Carlo Borlenghi","Carlo Borlenghi","TECNOMAR\/LAMBORGHINI","TECNOMAR\/LAMBORGHINI"," TECNOMAR\/LAMBORGHINI","MERCEDES-BENZ\/SILVER ARROWS MARINE","MERCEDES-BENZ\/SILVER ARROWS MARINE","FRAUSCHER\/PORSCHE","Slobodna Dalmacija"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Tecnomar Lamborghini 63<\/em> <\/em>i njegov cestovni uzor Lamborghini Si\u00e1n FKP 37<\/em><\/p>","

Bugatti Niniette<\/em> i Bugatti Chiron<\/em>, rame uz rame<\/p>","

Niniette<\/em> <\/em>\u0107e svatko odmah primijetiti, \u0161to i jest poanta<\/p>","

Bugattijev<\/em> <\/em>DNK svugdje je pomalo utisnu<\/p>","

Prekrasni open<\/em> <\/em>gliser <\/em>Lexus Sport Yacht 42\u00a0<\/em>imao je funkciju tr\u017ei\u0161ne je\u0161ke<\/p>","

Osnove dizajna i kombinacija boja modela Lexus LY 650<\/em> naslanjaju se na promotivni model 42<\/p>","

Lexus<\/em> <\/em>od 65 stopa nudi tri luksuzne kabine za spavanje<\/p>","

Upravlja\u010dki pult nove jahte LY 650<\/em> tehnolo\u0161ki je vrh<\/p>","

Aston Martin AM37<\/em> <\/em>dostojan je Jamesa Bonda<\/p>","

I hladnjak za pi\u0107e Astona<\/em> <\/em>mora imati prizvuk presti\u017ea<\/p>","

Detalji kokpita preuzeti su iz cestovnih Aston Martina<\/em><\/p>","

Dizajn je futuristi\u010dki i vrlo efektan,<\/p>\n\n

kako i prili\u010di Lamborghiniju<\/em><\/p>","

Sklad, ljepota i presti\u017ean dizajn krase talijansku plove\u0107u jurilicu<\/p>","

Kad brod ovako izgleda i preziva se Lamborghini<\/em>, znate \u0161to slijedi kad se pritisne gas<\/p>","

Mercedes-Benz Arrow 460<\/em> <\/em>dizajniran je da bude prepoznat na prvu<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Dizajn interijera Arrowa\u00a0<\/em> <\/em>je besprijekoran<\/p>","

Frauscher x Porsche 850 Fantom Air<\/em> <\/em>bit \u0107e prvi elektri\u010dni auto-brodski joint-venture<\/p>","

Brabus Shadow 300 Edition One<\/em><\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1586x700","hd_25303467_1920.jpg":"1920x1080","k_25303467_1280.jpg":"1280x1280","k_25303467_1024.jpg":"1024x1024","k_25303467_640.jpg":"640x640","k_25303467_480.jpg":"480x480","k_25303467_340.jpg":"340x340","k_25303467_220.jpg":"220x220","o_25303467_1280.jpg":"1280x564","o_25303467_1024.jpg":"1024x451","o_25303467_640.jpg":"640x282","o_25303467_480.jpg":"480x211","o_25303467_340.jpg":"340x150","o_25303467_220.jpg":"220x97","h_25303467_1280.jpg":"1280x854","h_25303467_1024.jpg":"1024x683","h_25303467_640.jpg":"640x427","h_25303467_480.jpg":"480x320","h_25303467_340.jpg":"340x227","h_25303467_220.jpg":"220x147","pp_25303467_1280.jpg":"1280x1628","pp_25303467_1024.jpg":"1024x1303","pp_25303467_640.jpg":"640x814","pp_25303467_480.jpg":"480x611","pp_25303467_340.jpg":"340x432","pp_25303467_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1344","hd_25300506_1920.jpg":"1920x1080","k_25300506_1280.jpg":"1280x1280","k_25300506_1024.jpg":"1024x1024","k_25300506_640.jpg":"640x640","k_25300506_480.jpg":"480x480","k_25300506_340.jpg":"340x340","k_25300506_220.jpg":"220x220","o_25300506_1280.jpg":"1280x896","o_25300506_1024.jpg":"1024x716","o_25300506_640.jpg":"640x448","o_25300506_480.jpg":"480x336","o_25300506_340.jpg":"340x238","o_25300506_220.jpg":"220x154","h_25300506_1280.jpg":"1280x854","h_25300506_1024.jpg":"1024x683","h_25300506_640.jpg":"640x427","h_25300506_480.jpg":"480x320","h_25300506_340.jpg":"340x227","h_25300506_220.jpg":"220x147","pp_25300506_1280.jpg":"1280x1628","pp_25300506_1024.jpg":"1024x1303","pp_25300506_640.jpg":"640x814","pp_25300506_480.jpg":"480x611","pp_25300506_340.jpg":"340x432","pp_25300506_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25300507_1920.jpg":"1920x1080","k_25300507_1280.jpg":"1280x1280","k_25300507_1024.jpg":"1024x1024","k_25300507_640.jpg":"640x640","k_25300507_480.jpg":"480x480","k_25300507_340.jpg":"340x340","k_25300507_220.jpg":"220x220","o_25300507_1280.jpg":"1280x853","o_25300507_1024.jpg":"1024x682","o_25300507_640.jpg":"640x426","o_25300507_480.jpg":"480x320","o_25300507_340.jpg":"340x226","o_25300507_220.jpg":"220x146","h_25300507_1280.jpg":"1280x854","h_25300507_1024.jpg":"1024x683","h_25300507_640.jpg":"640x427","h_25300507_480.jpg":"480x320","h_25300507_340.jpg":"340x227","h_25300507_220.jpg":"220x147","pp_25300507_1280.jpg":"1280x1628","pp_25300507_1024.jpg":"1024x1303","pp_25300507_640.jpg":"640x814","pp_25300507_480.jpg":"480x611","pp_25300507_340.jpg":"340x432","pp_25300507_220.jpg":"220x280"},{"size0":"800x454","hd_25300508_1920.jpg":"1920x1080","k_25300508_1280.jpg":"1280x1280","k_25300508_1024.jpg":"1024x1024","k_25300508_640.jpg":"640x640","k_25300508_480.jpg":"480x480","k_25300508_340.jpg":"340x340","k_25300508_220.jpg":"220x220","o_25300508_1280.jpg":"1280x726","o_25300508_1024.jpg":"1024x581","o_25300508_640.jpg":"640x363","o_25300508_480.jpg":"480x272","o_25300508_340.jpg":"340x192","o_25300508_220.jpg":"220x124","h_25300508_1280.jpg":"1280x854","h_25300508_1024.jpg":"1024x683","h_25300508_640.jpg":"640x427","h_25300508_480.jpg":"480x320","h_25300508_340.jpg":"340x227","h_25300508_220.jpg":"220x147","pp_25300508_1280.jpg":"1280x1628","pp_25300508_1024.jpg":"1024x1303","pp_25300508_640.jpg":"640x814","pp_25300508_480.jpg":"480x611","pp_25300508_340.jpg":"340x432","pp_25300508_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_25300515_1920.jpg":"1920x1080","k_25300515_1280.jpg":"1280x1280","k_25300515_1024.jpg":"1024x1024","k_25300515_640.jpg":"640x640","k_25300515_480.jpg":"480x480","k_25300515_340.jpg":"340x340","k_25300515_220.jpg":"220x220","o_25300515_1280.jpg":"1280x854","o_25300515_1024.jpg":"1024x683","o_25300515_640.jpg":"640x427","o_25300515_480.jpg":"480x320","o_25300515_340.jpg":"340x226","o_25300515_220.jpg":"220x146","h_25300515_1280.jpg":"1280x854","h_25300515_1024.jpg":"1024x683","h_25300515_640.jpg":"640x427","h_25300515_480.jpg":"480x320","h_25300515_340.jpg":"340x227","h_25300515_220.jpg":"220x147","pp_25300515_1280.jpg":"1280x1628","pp_25300515_1024.jpg":"1024x1303","pp_25300515_640.jpg":"640x814","pp_25300515_480.jpg":"480x611","pp_25300515_340.jpg":"340x432","pp_25300515_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25300526_1920.jpg":"1920x1080","k_25300526_1280.jpg":"1280x1280","k_25300526_1024.jpg":"1024x1024","k_25300526_640.jpg":"640x640","k_25300526_480.jpg":"480x480","k_25300526_340.jpg":"340x340","k_25300526_220.jpg":"220x220","o_25300526_1280.jpg":"1280x720","o_25300526_1024.jpg":"1024x576","o_25300526_640.jpg":"640x360","o_25300526_480.jpg":"480x270","o_25300526_340.jpg":"340x191","o_25300526_220.jpg":"220x123","h_25300526_1280.jpg":"1280x854","h_25300526_1024.jpg":"1024x683","h_25300526_640.jpg":"640x427","h_25300526_480.jpg":"480x320","h_25300526_340.jpg":"340x227","h_25300526_220.jpg":"220x147","pp_25300526_1280.jpg":"1280x1628","pp_25300526_1024.jpg":"1024x1303","pp_25300526_640.jpg":"640x814","pp_25300526_480.jpg":"480x611","pp_25300526_340.jpg":"340x432","pp_25300526_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1081x1080","hd_25300528_1920.jpg":"1920x1080","k_25300528_1280.jpg":"1280x1280","k_25300528_1024.jpg":"1024x1024","k_25300528_640.jpg":"640x640","k_25300528_480.jpg":"480x480","k_25300528_340.jpg":"340x340","k_25300528_220.jpg":"220x220","o_25300528_1280.jpg":"1280x1278","o_25300528_1024.jpg":"1024x1023","o_25300528_640.jpg":"640x639","o_25300528_480.jpg":"480x479","o_25300528_340.jpg":"340x339","o_25300528_220.jpg":"220x219","h_25300528_1280.jpg":"1280x854","h_25300528_1024.jpg":"1024x683","h_25300528_640.jpg":"640x427","h_25300528_480.jpg":"480x320","h_25300528_340.jpg":"340x227","h_25300528_220.jpg":"220x147","pp_25300528_1280.jpg":"1280x1628","pp_25300528_1024.jpg":"1024x1303","pp_25300528_640.jpg":"640x814","pp_25300528_480.jpg":"480x611","pp_25300528_340.jpg":"340x432","pp_25300528_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_25300529_1920.jpg":"1920x1080","k_25300529_1280.jpg":"1280x1280","k_25300529_1024.jpg":"1024x1024","k_25300529_640.jpg":"640x640","k_25300529_480.jpg":"480x480","k_25300529_340.jpg":"340x340","k_25300529_220.jpg":"220x220","o_25300529_1280.jpg":"1280x851","o_25300529_1024.jpg":"1024x681","o_25300529_640.jpg":"640x425","o_25300529_480.jpg":"480x319","o_25300529_340.jpg":"340x226","o_25300529_220.jpg":"220x146","h_25300529_1280.jpg":"1280x854","h_25300529_1024.jpg":"1024x683","h_25300529_640.jpg":"640x427","h_25300529_480.jpg":"480x320","h_25300529_340.jpg":"340x227","h_25300529_220.jpg":"220x147","pp_25300529_1280.jpg":"1280x1628","pp_25300529_1024.jpg":"1024x1303","pp_25300529_640.jpg":"640x814","pp_25300529_480.jpg":"480x611","pp_25300529_340.jpg":"340x432","pp_25300529_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1544x2000","hd_25302015_1920.jpg":"1920x1080","k_25302015_1280.jpg":"1280x1280","k_25302015_1024.jpg":"1024x1024","k_25302015_640.jpg":"640x640","k_25302015_480.jpg":"480x480","k_25302015_340.jpg":"340x340","k_25302015_220.jpg":"220x220","o_25302015_1280.jpg":"1280x1658","o_25302015_1024.jpg":"1024x1326","o_25302015_640.jpg":"640x829","o_25302015_480.jpg":"480x621","o_25302015_340.jpg":"340x440","o_25302015_220.jpg":"220x284","h_25302015_1280.jpg":"1280x854","h_25302015_1024.jpg":"1024x683","h_25302015_640.jpg":"640x427","h_25302015_480.jpg":"480x320","h_25302015_340.jpg":"340x227","h_25302015_220.jpg":"220x147","pp_25302015_1280.jpg":"1280x1628","pp_25302015_1024.jpg":"1024x1303","pp_25302015_640.jpg":"640x814","pp_25302015_480.jpg":"480x611","pp_25302015_340.jpg":"340x432","pp_25302015_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25302016_1920.jpg":"1920x1080","k_25302016_1280.jpg":"1280x1280","k_25302016_1024.jpg":"1024x1024","k_25302016_640.jpg":"640x640","k_25302016_480.jpg":"480x480","k_25302016_340.jpg":"340x340","k_25302016_220.jpg":"220x220","o_25302016_1280.jpg":"1280x853","o_25302016_1024.jpg":"1024x682","o_25302016_640.jpg":"640x426","o_25302016_480.jpg":"480x320","o_25302016_340.jpg":"340x226","o_25302016_220.jpg":"220x146","h_25302016_1280.jpg":"1280x854","h_25302016_1024.jpg":"1024x683","h_25302016_640.jpg":"640x427","h_25302016_480.jpg":"480x320","h_25302016_340.jpg":"340x227","h_25302016_220.jpg":"220x147","pp_25302016_1280.jpg":"1280x1628","pp_25302016_1024.jpg":"1024x1303","pp_25302016_640.jpg":"640x814","pp_25302016_480.jpg":"480x611","pp_25302016_340.jpg":"340x432","pp_25302016_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1165","hd_25302017_1920.jpg":"1920x1080","k_25302017_1280.jpg":"1280x1280","k_25302017_1024.jpg":"1024x1024","k_25302017_640.jpg":"640x640","k_25302017_480.jpg":"480x480","k_25302017_340.jpg":"340x340","k_25302017_220.jpg":"220x220","o_25302017_1280.jpg":"1280x776","o_25302017_1024.jpg":"1024x621","o_25302017_640.jpg":"640x388","o_25302017_480.jpg":"480x291","o_25302017_340.jpg":"340x206","o_25302017_220.jpg":"220x133","h_25302017_1280.jpg":"1280x854","h_25302017_1024.jpg":"1024x683","h_25302017_640.jpg":"640x427","h_25302017_480.jpg":"480x320","h_25302017_340.jpg":"340x227","h_25302017_220.jpg":"220x147","pp_25302017_1280.jpg":"1280x1628","pp_25302017_1024.jpg":"1024x1303","pp_25302017_640.jpg":"640x814","pp_25302017_480.jpg":"480x611","pp_25302017_340.jpg":"340x432","pp_25302017_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x900","hd_25303464_1920.jpg":"1920x1080","k_25303464_1280.jpg":"1280x1280","k_25303464_1024.jpg":"1024x1024","k_25303464_640.jpg":"640x640","k_25303464_480.jpg":"480x480","k_25303464_340.jpg":"340x340","k_25303464_220.jpg":"220x220","o_25303464_1280.jpg":"1280x600","o_25303464_1024.jpg":"1024x480","o_25303464_640.jpg":"640x300","o_25303464_480.jpg":"480x225","o_25303464_340.jpg":"340x159","o_25303464_220.jpg":"220x103","h_25303464_1280.jpg":"1280x854","h_25303464_1024.jpg":"1024x683","h_25303464_640.jpg":"640x427","h_25303464_480.jpg":"480x320","h_25303464_340.jpg":"340x227","h_25303464_220.jpg":"220x147","pp_25303464_1280.jpg":"1280x1628","pp_25303464_1024.jpg":"1024x1303","pp_25303464_640.jpg":"640x814","pp_25303464_480.jpg":"480x611","pp_25303464_340.jpg":"340x432","pp_25303464_220.jpg":"220x280"},{"size0":"650x700","hd_25303465_1920.jpg":"1920x1080","k_25303465_1280.jpg":"1280x1280","k_25303465_1024.jpg":"1024x1024","k_25303465_640.jpg":"640x640","k_25303465_480.jpg":"480x480","k_25303465_340.jpg":"340x340","k_25303465_220.jpg":"220x220","o_25303465_1280.jpg":"1280x1378","o_25303465_1024.jpg":"1024x1102","o_25303465_640.jpg":"640x689","o_25303465_480.jpg":"480x516","o_25303465_340.jpg":"340x366","o_25303465_220.jpg":"220x236","h_25303465_1280.jpg":"1280x854","h_25303465_1024.jpg":"1024x683","h_25303465_640.jpg":"640x427","h_25303465_480.jpg":"480x320","h_25303465_340.jpg":"340x227","h_25303465_220.jpg":"220x147","pp_25303465_1280.jpg":"1280x1628","pp_25303465_1024.jpg":"1024x1303","pp_25303465_640.jpg":"640x814","pp_25303465_480.jpg":"480x611","pp_25303465_340.jpg":"340x432","pp_25303465_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25303621_1920.jpg":"1920x1080","k_25303621_1280.jpg":"1280x1280","k_25303621_1024.jpg":"1024x1024","k_25303621_640.jpg":"640x640","k_25303621_480.jpg":"480x480","k_25303621_340.jpg":"340x340","k_25303621_220.jpg":"220x220","o_25303621_1280.jpg":"1280x853","o_25303621_1024.jpg":"1024x682","o_25303621_640.jpg":"640x426","o_25303621_480.jpg":"480x320","o_25303621_340.jpg":"340x226","o_25303621_220.jpg":"220x146","h_25303621_1280.jpg":"1280x854","h_25303621_1024.jpg":"1024x683","h_25303621_640.jpg":"640x427","h_25303621_480.jpg":"480x320","h_25303621_340.jpg":"340x227","h_25303621_220.jpg":"220x147","pp_25303621_1280.jpg":"1280x1628","pp_25303621_1024.jpg":"1024x1303","pp_25303621_640.jpg":"640x814","pp_25303621_480.jpg":"480x611","pp_25303621_340.jpg":"340x432","pp_25303621_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1291","hd_25308235_1920.jpg":"1920x1080","k_25308235_1280.jpg":"1280x1280","k_25308235_1024.jpg":"1024x1024","k_25308235_640.jpg":"640x640","k_25308235_480.jpg":"480x480","k_25308235_340.jpg":"340x340","k_25308235_220.jpg":"220x220","o_25308235_1280.jpg":"1280x860","o_25308235_1024.jpg":"1024x688","o_25308235_640.jpg":"640x430","o_25308235_480.jpg":"480x322","o_25308235_340.jpg":"340x228","o_25308235_220.jpg":"220x147","h_25308235_1280.jpg":"1280x854","h_25308235_1024.jpg":"1024x683","h_25308235_640.jpg":"640x427","h_25308235_480.jpg":"480x320","h_25308235_340.jpg":"340x227","h_25308235_220.jpg":"220x147","pp_25308235_1280.jpg":"1280x1628","pp_25308235_1024.jpg":"1024x1303","pp_25308235_640.jpg":"640x814","pp_25308235_480.jpg":"480x611","pp_25308235_340.jpg":"340x432","pp_25308235_220.jpg":"220x280"},{"size0":"800x800","hd_25308237_1920.jpg":"1920x1080","k_25308237_1280.jpg":"1280x1280","k_25308237_1024.jpg":"1024x1024","k_25308237_640.jpg":"640x640","k_25308237_480.jpg":"480x480","k_25308237_340.jpg":"340x340","k_25308237_220.jpg":"220x220","o_25308237_1280.jpg":"1280x1280","o_25308237_1024.jpg":"1024x1024","o_25308237_640.jpg":"640x640","o_25308237_480.jpg":"480x480","o_25308237_340.jpg":"340x340","o_25308237_220.jpg":"220x220","h_25308237_1280.jpg":"1280x854","h_25308237_1024.jpg":"1024x683","h_25308237_640.jpg":"640x427","h_25308237_480.jpg":"480x320","h_25308237_340.jpg":"340x227","h_25308237_220.jpg":"220x147","pp_25308237_1280.jpg":"1280x1628","pp_25308237_1024.jpg":"1024x1303","pp_25308237_640.jpg":"640x814","pp_25308237_480.jpg":"480x611","pp_25308237_340.jpg":"340x432","pp_25308237_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25315715_1920.jpg":"1920x1080","k_25315715_1280.jpg":"1280x1280","k_25315715_1024.jpg":"1024x1024","k_25315715_640.jpg":"640x640","k_25315715_480.jpg":"480x480","k_25315715_340.jpg":"340x340","k_25315715_220.jpg":"220x220","o_25315715_1280.jpg":"1280x720","o_25315715_1024.jpg":"1024x576","o_25315715_640.jpg":"640x360","o_25315715_480.jpg":"480x270","o_25315715_340.jpg":"340x191","o_25315715_220.jpg":"220x123","h_25315715_1280.jpg":"1280x854","h_25315715_1024.jpg":"1024x683","h_25315715_640.jpg":"640x427","h_25315715_480.jpg":"480x320","h_25315715_340.jpg":"340x227","h_25315715_220.jpg":"220x147","pp_25315715_1280.jpg":"1280x1628","pp_25315715_1024.jpg":"1024x1303","pp_25315715_640.jpg":"640x814","pp_25315715_480.jpg":"480x611","pp_25315715_340.jpg":"340x432","pp_25315715_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x536","hd_21888072_1920.jpg":"1920x1080","k_21888072_1280.jpg":"1280x1280","k_21888072_1024.jpg":"1024x1024","k_21888072_640.jpg":"640x640","k_21888072_480.jpg":"480x480","k_21888072_340.jpg":"340x340","k_21888072_220.jpg":"220x220","o_21888072_1280.jpg":"1280x670","o_21888072_1024.jpg":"1024x536","o_21888072_640.jpg":"640x335","o_21888072_480.jpg":"480x251","o_21888072_340.jpg":"340x177","o_21888072_220.jpg":"220x115","h_21888072_1280.jpg":"1280x854","h_21888072_1024.jpg":"1024x683","h_21888072_640.jpg":"640x427","h_21888072_480.jpg":"480x320","h_21888072_340.jpg":"340x227","h_21888072_220.jpg":"220x147","pp_21888072_1280.jpg":"1280x1628","pp_21888072_1024.jpg":"1024x1303","pp_21888072_640.jpg":"640x814","pp_21888072_480.jpg":"480x611","pp_21888072_340.jpg":"340x432","pp_21888072_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7487260 Threads: 9 Questions: 1537657211 Slow queries: 4677636 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110851547 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/sportski-autobrendovi-sve-cesce-voze-i-modrim-cestama-lamborghini-parkiras-u-lamborghiniju-isplovis-1316041 [printLink] => /om/nautika/sportski-autobrendovi-sve-cesce-voze-i-modrim-cestama-lamborghini-parkiras-u-lamborghiniju-isplovis-1316041?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 726983 [name] => brodovi i automobili [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-19 07:03:30 [main_article_id] => 0 [alias] => brodovi-i-automobili [link] => /tag/brodovi-i-automobili ) [1] => stdClass Object ( [id] => 382271 [name] => Lamborghini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lamborghini [link] => /tag/lamborghini ) [2] => stdClass Object ( [id] => 233300 [name] => toyota [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => toyota [link] => /tag/toyota ) [3] => stdClass Object ( [id] => 67992 [name] => Bugatti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bugatti [link] => /tag/bugatti ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => profitni propeler [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sportski autobrendovi sve češće voze i modrim cestama: Lamborghini parkiraš, u lamborghiniju isploviš [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25303467.jpg [galleryCount] => 18 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => TECNOMAR/LAMBORGHINI [mainImageDesc] =>

Tecnomar Lamborghini 63 i njegov cestovni uzor Lamborghini Sián FKP 37

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25303467.jpg [title] =>

Tecnomar Lamborghini 63 i njegov cestovni uzor Lamborghini Sián FKP 37

TECNOMAR/LAMBORGHINI ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25300506.jpg [title] =>

Bugatti Niniette i Bugatti Chiron, rame uz rame

BUGATTI/PALMER JOHNSON ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25300507.jpg [title] =>

Niniette će svatko odmah primijetiti, što i jest poanta

BUGATTI/PALMER JOHNSON ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25300508.jpg [title] =>

Bugattijev DNK svugdje je pomalo utisnu

BUGATTI/PALMER JOHNSON ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25300515.jpg [title] =>

Prekrasni open gliser Lexus Sport Yacht 42 imao je funkciju tržišne ješke

TOYOTA/MARQUIS YACHT ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25300526.jpg [title] =>

Osnove dizajna i kombinacija boja modela Lexus LY 650 naslanjaju se na promotivni model 42

TOYOTA/MARQUIS YACHT ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25300528.jpg [title] =>

Lexus od 65 stopa nudi tri luksuzne kabine za spavanje

TOYOTA/MARQUIS YACHT ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25300529.jpg [title] =>

Upravljački pult nove jahte LY 650 tehnološki je vrh

TOYOTA/MARQUIS YACHT ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25302015.jpg [title] =>

Aston Martin AM37 dostojan je Jamesa Bonda

Carlo Borlenghi ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25302016.jpg [title] =>

I hladnjak za piće Astona mora imati prizvuk prestiža

Carlo Borlenghi ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25302017.jpg [title] =>

Detalji kokpita preuzeti su iz cestovnih Aston Martina

Carlo Borlenghi ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25303464.jpg [title] =>

Dizajn je futuristički i vrlo efektan,

kako i priliči Lamborghiniju

TECNOMAR/LAMBORGHINI ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25303465.jpg [title] =>

Sklad, ljepota i prestižan dizajn krase talijansku ploveću jurilicu

TECNOMAR/LAMBORGHINI ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25303621.jpg [title] =>

Kad brod ovako izgleda i preziva se Lamborghini, znate što slijedi kad se pritisne gas

TECNOMAR/LAMBORGHINI ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25308235.jpg [title] =>

Mercedes-Benz Arrow 460 dizajniran je da bude prepoznat na prvu

 

MERCEDES-BENZ/SILVER ARROWS MARINE ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25308237.jpg [title] =>

Dizajn interijera Arrowa  je besprijekoran

MERCEDES-BENZ/SILVER ARROWS MARINE ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25315715.jpg [title] =>

Frauscher x Porsche 850 Fantom Air bit će prvi električni auto-brodski joint-venture

FRAUSCHER/PORSCHE ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/21888072.jpg [title] =>

Brabus Shadow 300 Edition One

Slobodna Dalmacija ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Brodovi i automobili na prvi pogled nemaju ništa zajedničko. Brodovi plove po moru, auti jure cestama, brodove pogoni potisak propelera ili vodenog mlaza, automobile okretanje kotača, prvima je najvažnija dobra hidrodinamika, drugima aerodinamika, da i ne spominjemo sve druge razlike. No postoji jedan faktor koji ih može snažno zbližiti, pronaći im zajednička svojstva i kad ih uopće nema, učiniti ih čak i rođenom braćom ako treba koliko god različiti bili. Pogađate, taj magični faktor zove se novac. On vrti ovaj svijet, pa ako u toj vrtnji dupli pas proizvođača automobila i brodova može objema stranama donijeti debeli profit, ljubav će procvasti i prevladati sve prepreke.

Naravno, u cijeloj ovoj priči potrebna je i tržišna meta koja će biti spremna taj debeli profit dragovoljno isplatiti sudionicima auto-brodske kooperacije. Kako je logično da to mogu samo bogati, cijela priča u marketinškom smislu cilja na njihovu slabost prema skupim automobilima na način da se briga o željenom imidžu koji oni donose proširi i na modre pute. Dakle, samo bračna veza najskupljih i najprestižnijih autobrendova i uglednih proizvođača plovila, kao mlađeg brata u ovom poslu, može polučiti uspjeh ako se ješka dobro zapakira. I, evo ga, dobili smo dobitnu slagalicu.

Medijsko brumavanje terena za privlačenje lovine obično traje bar koju godinu, da iščekivanje podigne adrenalin i spremnost na driješenje kese, a teče otprilike ovako. Dizajneri Bugattija, Toyote, Lamborghinija, Porschea..., dobili su zadatak da s tim i tim brodograditeljem stvore ekskluzivno plovilo koje će nositi odlike svoga prestižnog cestovnog brata, kako u imenu, tako i u vrhunskim tehnološkim svojstvima i dizajnerskim elementima. Promociju će imati za godinu ili dvije na sajmu u... Predbilježbe zainteresiranih već se primaju, ali broj primjeraka prestižnog plovila bit će jako ograničen.

Takve medijske objave neodoljivo počinju golicati maštu bogatih vlasnika prestižnih automobila istoga brenda. Moći će svoj najdraži auto parkirati u marini i prebaciti se u svoje prestižno plovilo s istim logom. Zamislite samo taj gušt i tu sreću. Ko to more platit?

Iskreno, jako malo njih, jer su se združene auto-brodske snage potrudile da cijenu nevelikog plovila podignu u nebeske visine. Dobro računajući kako uvijek ima onih koji vole reći da im je samo nebo granica. Evo prilike da to potvrde. Sve je, dakle, spremno za žetvu dolara, eura, juana, jena..., pa ćemo spomenuti neke od najuspješnijih i najupečatljivijih auto-brodskih joint-venturea.

1. Bugatti Niniette 66

Godinu dana nakon promocije automobila Bugatti Chiron na Geneva Motor Showu 2016., na plave je pute isplovila sportska jahta Bugatti Niniette 66. Nazvana je po kćeri osnivača tvrtke Ettorea Bugattija, budući da je ime od milja Lidije Bugatti bilo Niniette. To elegantno plovilo vrhunskog dizajna nastalo je u partnerstvu s poznatim graditeljem superjahti, tvrtkom Palmer Johnson, s tim da je prilikom projektiranja u njega unesen značajan dio DNK cestovnog Bugattija. Ne samo u pogledu kombiniranja crne i plave boje na sličan način, već i u tehnologiji, interijeru te performansama koje su morale pratiti prestiž autobrenda.

---

image

Bugatti Niniette i Bugatti Chiron, rame uz rame

BUGATTI/PALMER JOHNSON
---

Zajedničkom fotografijom rame uz rame​ Niniette 66 i Bugattija Chiron, poslana je izravna poruka vlasnicima Chirona da sada mogu zaokružiti svoje prijevozne ambicije nabavom primjerenog Bugattija za morske gušte. Slijedeći školu niskoprofilnih zaobljenih sporskih linija Chirona, prilagođenih moru i hidrodinamici, uz korištenje epoksidne smole i karbonskih kompozita u gradnji, Niniette 66 uz pomoć dva MAN V8 motora od po 1000 KS postiže najveću brzinu od 44 čvora, pri čemu koristi jet propulziju, a ne propelere.

---

image

Niniette će svatko odmah primijetiti, što i jest poanta

BUGATTI/PALMER JOHNSON
---

Dimenzije su joj 20 x 6,5 metara, a gaz joj je samo 0,83 metra.

Jahta ima prostranu otvorenu palubu koja odražava Bugattijev fokus na zanatsko umijeće i autentične materijale, poput najfinije kože i hrastovine. U donjem dijelu palube nalazi se kombinacija jacuzzija, sunčališta i šampanj-bara u sredini. Tu je i kamin, centralno smješten između jacuzzija i dva prednja sjedala.

---

image

Bugattijev DNK svugdje je pomalo utisnu

BUGATTI/PALMER JOHNSON
---

Vlasnička kabina u prednjem dijelu ima komforni bračni krevet, ali i prostor za opuštanje. Namještaj je inspiriran futurističkim dizajnom superautomobila. Naravno, tu je i futuristički zapovjedni centar iz kojeg se obavlja navigacija, obavlja nadzor doslovno svega, kontroliraju sustavi za zabavu i opuštanje.

Niniette je pravi član obitelji Bugatti, s jasnim dizajnerskim referencijama na nedavno lansirani Chiron. Čak i s velike udaljenosti pri uplovljavanju u luku, Niniette će uvijek biti prepoznata kao pravi Bugatti – kazao je na promociji direktor dizajna Bugattija Etienne Salomé. A baš to prepoznavanje je ono što se traži. I plaća! Ciglih 3,4 milijuna dolara.

2. Lexus Sport Yacht 42 i LY 650

I Lexus Sport Yacht 42 svijetu je predstavljen 2017. godine, kao ploveća ekstenzija Toyotina brenda luksuznih automobila s naglaskom na model Lexus LFA kao inspiraciju. Taj je projekt odradio odjel Toyota Marine Department, osnovan upravo s ciljem razvoja vrhunskih jahti korištenjem napredne tehnologije i kontrole kvalitete usavršenih u izradi cestovnih Lexusa. Rezultat njihova rada ponosno je predstavljen u Miamiju kao promotivni primjerak.

---

image

Prekrasni open gliser Lexus Sport Yacht 42 imao je funkciju tržišne ješke

TOYOTA/MARQUIS YACHT
---

Po projektu Lexusova dizajnerskog centra u Japanu, izradila ga je brodograđevna tvrtka Marquis Yacht iz SAD-a, specijalizirana za ručno slaganje velikih kompozitnih struktura. Naime, cijeli je brod izrađen od CFRP-a (plastika ojačana karbonskim vlaknima), pa je bio gotovo 1000 kilograma lakši nego da je izrađen od stakloplastike. Uz vrhunski oblikovani stepenasti trup dug 12,7 i širok 3,86 metara, to mu je omogućavalo da s dva V8 benzinska motora od po 440 KS i osam članova posade postigne brzinu od 43 čvora. Iako nevelikih dimenzija, ta je posada imala puni komfor u luksuznoj kabini ukrašenoj kožom, drvom i staklom, sjedeći na udobnoj tapeciranoj garnituri.

---

image

Osnove dizajna i kombinacija boja modela Lexus LY 650 naslanjaju se na promotivni model 42

TOYOTA/MARQUIS YACHT
---

Ljepotom, profinjenim sportskim štihom i snažnim dahom prestiža Lexus Sport Yacht 42 privukao je veliku pozornost, ali nije se mogao naručivati. To je samo povećalo interes i stvorilo nervozu kod zainteresiranih. Upravo je takav uspješan tržišni test Toyotinu timu i trebao. Sada su znali da se isplati nastaviti ulagati u luksuzni yacht sektor i zdušno su prionuli poslu. Dvije godine poslije, u jesen 2019., na sajmu u Fort Lauderdaleu svijetu je predstavljena nova i veća prestižna jahta s oznakom brenda Lexus nazvana LY 650. Ona se mogla naručiti odmah, pa su svi nervozni konačno došli na svoje, ako su bili spremni brojiti do najmanje 3,74 milijuna dolara za osnovnu verziju, odnosno gotovo pet za dodatno opremljenu svim mogućim opcijama.

Američka brodograđevna tvrtka Marquis Yacht, s kojom je 2017. realiziran promotivni model Lexus Sport Yacht 42, sada je postao glavni partner u brodskim projektima, pa je u međuvremenu usvojio Toyotine proizvodne standarde. Nekoliko najatraktivnijih značajki modela 42, poput profinjenih zaobljenih linija koje okreću glave promatrača, vidljive su i na znatno većoj jahti LY 650 s flybridgeom dugoj 19,8 metara, dajući joj Lexusovu dizajnersku prepoznatljivost i eleganciju. Oni, pak, koji više vole naglašenu sportsku notu dobit će uskoro i coupé verziju bez flybridgea. Naravno, oba modela imat će vrhunske performanse krstarenja, kako brendu Lexus i priliči, te maksimalnu brzinu od 31,4 čvora. Pokreću je dvije Volvo Pente IPS od po 1050 KS, uz mogući izbor jačih opcija od 1200 i 1350 KS.

---

image

Lexus od 65 stopa nudi tri luksuzne kabine za spavanje

TOYOTA/MARQUIS YACHT
---

Interijer, pak, spaja napredni dizajn i omotenashi (japansko gostoprimstvo koje predviđa i ispunjava potrebe ljudi) u potrazi za visokom kvalitetom prepoznatljivom za Lexus. U svome gornjem prostranom salonu i na palubama jahta može komforno ugostiti 15 putnika, dok ih u tri luksuzno uređene kabine može spavati šest. Naravno, sva najnaprednija tehnologija za navigaciju, sigurnost i zabavu ugrađena je u ploveći Lexus, čija su dva glavna mota uživanje i prestiž. Prodaja teče vrlo dobro pa se već najavljuje i novi model od 48 stopa. Lexus plovi dalje. A bome i vozi.

3. Aston Martin Quintessence AM37

Većina proizvođača luksuznih automobila krenula je u nautički sektor na krilima zarađenih velikih profita, s nakanom da ih još podebljaju, no ima i drukčijih primjera. Tako je gliser AM37 britanskog Aston Martina, dizajniran po mjeri filmova o Jamesu Bondu, zaplovio 2016. na Monaco Boat Showu s nakanom da zaradi novac koji će pokriti višegodišnje gubitke uknjižene u nekad prestižnom autoprogramu. Pritom su i oni zaigrali na emocije vlasnika svojih vozila, ističući u promotivnoj kampanji kako konačno imaju priliku kupiti brod koji po snazi, ljepoti i duši odgovara njihovu Astonu u garaži. Sve to za samo 1,6 milijuna dolara.

---

image

Aston Martin AM37 dostojan je Jamesa Bonda

Carlo Borlenghi
---

Dnevni kruzer sportskog srca i iznimnog dizajna, koji su brusili meštri što su radili na modelima Aston Martin DB11 i Vulcan, može potegnuti čak do 60 čvorova. Izgrađen je u brodogradilištu u Southamptonu, uz sudjelovanje nizozemskog proizvođača jahti Quintessence Yachts kao glavnog partnera.

---

image

I hladnjak za piće Astona mora imati prizvuk prestiža

Carlo Borlenghi
---

Ploveći Aston može primiti do osam putnika, kojima, iako nije velik, nudi dovoljno komfora, ambijentalno osvjetljenje, klima-uređaj, hladnjak, mikrovalnu pećnicu, aparat za kavu, pa čak i stol koji se pretvara u krevet ako netko poželi ubiti oko. Izgrađen je od naprednih kompozita uparenih s vrhunskom tehnologijom, sve s nakanom da upravljanjem, performansama i udobnošću dosegne visoke standarde sportskih automobila. AM37 ima i interaktivnu glasovnu kontrolu i aktivaciju, potpuno HD integrirani zaslon osjetljiv na dodir i funkcije daljinskog upravljanja. Naravno, uz niz detalja u dizajnu kokpita posuđenih od prestižne cestovne braće, poput kožom presvučenog timuna ili fino uglačane tikovine.

---

image

Detalji kokpita preuzeti su iz cestovnih Aston Martina

Carlo Borlenghi
---

Vjetrobransko staklo oblikovano je iz jednog komada, a najimpresivniji detalj je automatizirani tvrdi krov koji izlazi iz krmene palube pritiskom na botun, pretvarajući AM37 iz open brodice u gliser sa zaštićenim kokpitom.

Dva MerCruisera od po 430 KS, zajedno sa stepenastim trupom, daju mu brzinu i stabilnost upravljanja pri brzinama iznad 40 čvorova. Riječju, sve je besprijekorno i dostojno Jamesa Bonda. A koji vlasnik Aston Martina ne bi bar načas poželio biti 007?

4. Tecnomar Lamborghini 63

Kad neki brod dobije prezime Lamborghini, odmah je jasno da tu nije više samo riječ o ekstenziji autobrenda na plovidbeni sektor, već o morskoj jurilici koja na modrim cestama mora biti dostojna rejtinga svoga cestovnog uzora. U konkretnom slučaju Lamborghinija Sián FKP 37, prvog hibrida u njegovoj prestižnoj gami. A dostojna bogme jest, budući da Tecnomar Lamborghini 63, koristeći moć svoja dva MAN V12 motora koji ga zajedno guraju snagom od 4000 KS, doseže maksimalnu brzinu od 63 čvora. To ga čini najbržom jahtom cijele Tecnomarove flote, kako i jest red. Najveći domet mu je pak oko 210 nautičkih milja pri brzini od 40 čvorova.​

---

image

Dizajn je futuristički i vrlo efektan,

kako i priliči Lamborghiniju

TECNOMAR/LAMBORGHINI
---

Svijet ga je ugledao 2021. kao zajednički projekt tvrtki Lamborghini i The Italian Sea Group, posebno razvijen i dizajniran za proslavu 60. godišnjice osnutka Lamborghinija (1963.). Oznaka 63 u imenu označava dužinu u stopama, ujedno otvarajući pitanje kako jahta od 19,2 metra može dosegnuti brzinu od 63 čvora. Uz snažne motore i probojni dizajn trupa, odgovor uvelike leži u vrhunskim ultralakim, a istodobno ultračvrstim karbonskim kompozitima od kojih je jahta građena. Baš kao i njezini cestovni imenjaci.

---

image

Sklad, ljepota i prestižan dizajn krase talijansku ploveću jurilicu

TECNOMAR/LAMBORGHINI
---

Futuristički dizajn s izrazito naglašenim sportskim profilom toliko je efektan da nikoga ne ostavlja ravnodušnim, ako se tako može nazvati buljenje otvorenih usta. Unutrašnjost se temelji na čistim linijama, šesterokutnim oblicima i vrhunskim talijanskim materijalima. Upravljački pult, elektronički uređaji i navigacijski ekrani inspirirani su, pak, kokpitima sportskih automobila, a kormilo je stilizirano tako da izgleda kao volan Lamborghinija.

---

image

Kad brod ovako izgleda i preziva se Lamborghini, znate što slijedi kad se pritisne gas

TECNOMAR/LAMBORGHINI
---

Niskoprofilni sportski dizajn podređen brzini ne nudi previše prostora u interijeru za ekstrakomfor. No vlasnička kabina s duplim ležajem, krovnim prozorom, TV-om i audiosustavom dovoljno je prostrana. Druga kabina s dva odvojena ležaja dosta je manja, a u interijeru je uspješno složena i mini kupaonica efektnog dizajna. Unatoč cijeni od četiri milijuna dolara, kupci nisu problem. No njima će problem biti dobiti svoj ploveći Lamborghini jer će proizvodnja biti limitirana. Ekstraklasa više vrijedi kad se servira u malim dozama.

5. Mercedes-Benz Arrow 460

Plovila koja nose imena prestižnih autobrendova uvijek su velika odgovornost za dizajnere i brodograditelje. No kada se nekom plovećem projektu odluči dodati ime Mercedes, tada cijela priča dobiva novu dimenziju. Tu svi uključeni bivaju suočeni više s kultom nego s brendom, pa i breme koje moraju iznijeti postaje veće. Vozio ili plovio, Mercedes mora biti Mercedes, a to znači puno toga. Dizajn, eleganciju, moć, vrhunsku kvalitetu, pouzdanost, trajnost..., puno toga što se uz to ime nagomilalo tijekom gotovo stoljeća postojanja.

---

image

Mercedes-Benz Arrow 460 dizajniran je da bude prepoznat na prvu

 

MERCEDES-BENZ/SILVER ARROWS MARINE
---

Stoga je razvoj projekta trajao punih sedam godina. Još je 2009. Gorden Wagener, glavni šef Mercedesova dizajnerskog odjela, prvi put iznio tu ideju, a nastavio je razvijati Centar za napredni dizajn Mercedes-Benz Style, koji prenosi slavu tvrtke u druge ekskluzivne proizvode. Skicirajući plovilo s maksimom da i na moru prestižni cestovni brend mora odmah biti prepoznat, odlučili su se nasloniti na linije Mercedesovih poznatih trkaćih automobila Silver Arrows 1930-ih.

---

image

Dizajn interijera Arrowa  je besprijekoran

MERCEDES-BENZ/SILVER ARROWS MARINE
---

U projekt je kao glavni partner uskoro uključena britanska brodograđevna tvrtka Silver Arrows Marine i 2016. Mercedes-Benz Arrow 460 Granturismo konačno je upalio svoje motore i zaplovio. Doduše, ne Mercedesove, nego dva Yanmarova od po 480 KS, što je i shvatljivo budući da je Yanmar na moru u tom segmentu svojevrsni Mercedes. No sve ostalo na niskoprofilnom gliseru od 14,17 metara bilo je u znaku njemačkog autobrenda: srebrna boja, duga prednja paluba, lučne linije krova i blago sužena krma gotovo su pratile automobilske proporcije. Konkavne interakcije po bokovima trupa daju mu dodatnu dinamiku, dok cjelokupna silueta srebrne strijele odiše prestižnom elegancijom. Ali onom profinjenom i smirenom, bez prevelikih dizajnerskih eskapada. Baš kao što jednom ozbiljnom Mercedesu i priliči.

Priliče mu, naravno, i mnoga sofisticirana tehnološka rješenja. Poput pametnih prozora i vjetrobrana, koji pritiskom na dugme elektronički podešavaju svoju prozirnost, od tamnije do svijetle, osiguravajući privatnost i održavajući razinu udobnosti. Kao kod luksuznog automobila, bočni prozori otvaraju se pritiskom na tipku, ali i veliki vjetrobran kako bi se omogućila dodatna ventilacija unutar kabine. Završni sloj palube izrađen je, pak, od inovativnoga kompozita koji je dizajnerima omogućio stvaranje potpuno nove estetike.

Ploveći Mercedes, koji postiže maksimalnih 40 čvorova brzine, opremljen je i komandnom pločom s najnovijom tehnologijom, uključujući napredni sustav za jednostavno manevriranje Disc Express Joystick. Uz njegovu pomoć, čak i neiskusni skiperi brodom mogu sigurno upravljati prilikom uplovljavanja i pristajanja, što je u skučenim marinama vrlo značajno.

​​Desetočlanoj posadi na raspolaganju je i visokokvalitetni audiosustav, mali hlađeni vinski podrum, pa čak i ledomat. Sve za gušte do neba. Kako bi se i cijena od 1,7 milijuna dolara lakše probavila.

Nakon dobrih platežnih reakcija ljubitelja Mercedesove trokrake zvijezde diljem svijeta, zatvoreni model Granturismo dobio je i otvorenog brata Arrow 460 Cabrio​, pa je očito da je srebrna strijela pogodila u sridu.

6. Frauscher x Porsche 850 Fantom Air

Stiglo je novo vrijeme u kojem su gotovo svi autobrendovi krenuli u pogonsku elektrotranziciju. Rijetki potpuno, a većina paralelno s proizvodnjom standardnih automobila na fosilna goriva i raznih hibridnih varijanti. Proizvođači najprestižnijih sportskih jurilica nisu brzali u tom pravcu jer su njihove konjske ergele pod haubama koje ih sportskim čine ujedno i golemi gutači struje, što je dodatni tehnološki izazov. No sada je već i strujna utrka među njima uzela maha. A kad je krenula, bilo je samo pitanje vremena kada će zaploviti prva ploveća ekstenzija nekog kultnog brenda.

---

image

Frauscher x Porsche 850 Fantom Air bit će prvi električni auto-brodski joint-venture

FRAUSCHER/PORSCHE
---

E pa u trenutku pisanja ovoga teksta, zaplovit će za točno 76 dana, 5 sati, 3 minute i 41 sekundu i zvat će se Frauscher x Porsche 850 Fantom Air. Naime, dvije tvrtke koje projekt dovršavaju, radi dizanja tržišnog adrenalina, na internetskoj stranici su stavile sat što odbrojava, pa možete uvijek provjeriti novo prolazno vrijeme.

Prestižni njemački autobrend, u partnerstvu s austrijskim brodograditeljem Frauscherom, čvrsto je odlučio u ovom segmentu napraviti snažan proboj i pobjeći konkurenciji. Stoga će njihov električni sportski gliser biti opremljen Porcheovom pogonskom tehnologijom sljedeće generacije Premium Platform Electric (PPE), razvijenom za budući Porsche Macan EV. To uključuje litij-ionsku visokonaponsku bateriju kapaciteta 100 kWh, najnoviji sinkroni elektromotor i pripadajuću elektroniku. Zahvaljujući Porscheovoj 800-voltnoj tehnologiji, električni gliser moći će se puniti na istosmjernim stanicama za brzo punjenje, ali i korištenjem izmjenične struje.

---

image

Brabus Shadow 300 Edition One

Slobodna Dalmacija
---

Sportski open cruiser dug 8,67 metara temelji se na modelu Frauscher 858 Fantom Air, s tim da su u dizajn uneseni elementi Porschea Taycan, prvog električnog automobila te tvrtke. Uz napomenu da će i gliser imati impresivno ubrzanje, veliku snagu, vrhunske performanse i inspirativan izgled.

Moći će primiti devet osoba, kojima će u guštanju pomagati​ platforma za kupanje i odmaranje na krmi, dvije bimini tende za hladovinu, vrhunski zvučni sustav, hladnjak, te niz dizajnerskih detalja što će plovilu davati osjećaj visokih performansi i luksuza.

Kako bilo, električna rukavica je bačena, čime je započeo novi ciklus auto-brodskog partnerstva i natjecanja. Neće dugo trebati da neko zvučno ime uzvrati udarac.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
TECNOMAR/LAMBORGHINI BUGATTI/PALMER JOHNSON BUGATTI/PALMER JOHNSON BUGATTI/PALMER JOHNSON TOYOTA/MARQUIS YACHT TOYOTA/MARQUIS YACHT TOYOTA/MARQUIS YACHT TOYOTA/MARQUIS YACHT Carlo Borlenghi Carlo Borlenghi Carlo Borlenghi TECNOMAR/LAMBORGHINI TECNOMAR/LAMBORGHINI  TECNOMAR/LAMBORGHINI MERCEDES-BENZ/SILVER ARROWS MARINE MERCEDES-BENZ/SILVER ARROWS MARINE FRAUSCHER/PORSCHE Slobodna Dalmacija
TECNOMAR/LAMBORGHINI

Tecnomar Lamborghini 63 i njegov cestovni uzor Lamborghini Sián FKP 37

BUGATTI/PALMER JOHNSON

Bugatti Niniette i Bugatti Chiron, rame uz rame

BUGATTI/PALMER JOHNSON

Niniette će svatko odmah primijetiti, što i jest poanta

BUGATTI/PALMER JOHNSON

Bugattijev DNK svugdje je pomalo utisnu

TOYOTA/MARQUIS YACHT

Prekrasni open gliser Lexus Sport Yacht 42 imao je funkciju tržišne ješke

TOYOTA/MARQUIS YACHT

Osnove dizajna i kombinacija boja modela Lexus LY 650 naslanjaju se na promotivni model 42

TOYOTA/MARQUIS YACHT

Lexus od 65 stopa nudi tri luksuzne kabine za spavanje

TOYOTA/MARQUIS YACHT

Upravljački pult nove jahte LY 650 tehnološki je vrh

Carlo Borlenghi

Aston Martin AM37 dostojan je Jamesa Bonda

Carlo Borlenghi

I hladnjak za piće Astona mora imati prizvuk prestiža

Carlo Borlenghi

Detalji kokpita preuzeti su iz cestovnih Aston Martina

TECNOMAR/LAMBORGHINI

Dizajn je futuristički i vrlo efektan,

kako i priliči Lamborghiniju

TECNOMAR/LAMBORGHINI

Sklad, ljepota i prestižan dizajn krase talijansku ploveću jurilicu

TECNOMAR/LAMBORGHINI

Kad brod ovako izgleda i preziva se Lamborghini, znate što slijedi kad se pritisne gas

MERCEDES-BENZ/SILVER ARROWS MARINE

Mercedes-Benz Arrow 460 dizajniran je da bude prepoznat na prvu

 

MERCEDES-BENZ/SILVER ARROWS MARINE

Dizajn interijera Arrowa  je besprijekoran

FRAUSCHER/PORSCHE

Frauscher x Porsche 850 Fantom Air bit će prvi električni auto-brodski joint-venture

Slobodna Dalmacija

Brabus Shadow 300 Edition One

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/sportski-autobrendovi-sve-cesce-voze-i-modrim-cestama-lamborghini-parkiras-u-lamborghiniju-isplovis-1316041 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=30082ad395ddd7d4d3b54cb7f1272ac65b6c58c8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sportski+autobrendovi+sve+%C4%8De%C5%A1%C4%87e+voze+i+modrim+cestama%3A+Lamborghini+parkira%C5%A1%2C+u+lamborghiniju+isplovi%C5%A1&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fsportski-autobrendovi-sve-cesce-voze-i-modrim-cestama-lamborghini-parkiras-u-lamborghiniju-isplovis-1316041 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fsportski-autobrendovi-sve-cesce-voze-i-modrim-cestama-lamborghini-parkiras-u-lamborghiniju-isplovis-1316041 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => profitni propeler [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

profitni propelerSportski autobrendovi sve češće voze i modrim cestama: Lamborghini parkiraš, u lamborghiniju isploviš

Piše Miomir Štrbac
19. kolovoza 2023. - 07:01

Brodovi i automobili na prvi pogled nemaju ništa zajedničko. Brodovi plove po moru, auti jure cestama, brodove pogoni potisak propelera ili vodenog mlaza, automobile okretanje kotača, prvima je najvažnija dobra hidrodinamika, drugima aerodinamika, da i ne spominjemo sve druge razlike. No postoji jedan faktor koji ih može snažno zbližiti, pronaći im zajednička svojstva i kad ih uopće nema, učiniti ih čak i rođenom braćom ako treba koliko god različiti bili. Pogađate, taj magični faktor zove se novac. On vrti ovaj svijet, pa ako u toj vrtnji dupli pas proizvođača automobila i brodova može objema stranama donijeti debeli profit, ljubav će procvasti i prevladati sve prepreke.

Naravno, u cijeloj ovoj priči potrebna je i tržišna meta koja će biti spremna taj debeli profit ...

13. svibanj 2024 01:03