StoryEditorOCM

mrdujska regataStartalo 90. izdanje najmasovnije regate na našoj strani Jadrana: tko će najbolje iskoristiti slab vjetar i čekanje maestrala? Prvi put pokal će se dijeliti i na Mrduji

Piše Sandra Barčot
2. listopada 2021. - 10:59
Startni pucanj označili su splitski gradonačelnik Ivica Puljak i predsjednikov izaslanik Željko JovanovićDuje Klarić/Cropix

Točno u 11 sati startala je 90. Mrdujska regata krstaša uz sudjelovanje “okruglih” 200 brodova. Startni pucanj je označio splitski gradonačelnik Ivica Puljak, te je flota s linije podno splitskog Sustipana zajedrila prema otočiću Mrduji u splitskim vratima, između Brača i Šolte, udaljenom 11 nautičkih milja.

- Ovo je 90 godina jedne izvanredne tradicije u kojoj sudjeluje jako veliki broj Splićana i gostiju, a želja nam je da ova manifestacija bude još masovnija u budućnosti - kazao je gradonačenik, izrazivši nadu da će u narednim godinama regata imati i više sponzora.

Na novinarsko pitanje Puljak je odgovorio kako do sada nije jedrio.

- Vjerojatno ću sudjelovati na Viškoj regati za 15 dana - kazao nam Puljak, dok su uz njega na brodu Lučke kapetanije “Pojišanu”, koji je ujedno i Regatni brod, bili svi visoki uzvanici.

Naime, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović pokrovitelj je ovog jubilarnog 90. izdanja najmasovnije regate na našoj strani Jadrana, u organizaciji splitskog kluba Labud, te je njegov izaslanik danas u Splitu bio Željko Jovanović.

- Predsjednik podržava jedrenje i kao tradiciju jer smo mi pomorska zemlja, i kao sport budući da se itekako možemo pohvaliti vrhunskim rezultatima. Od Splićanina Tonča Stipanovića dvostrukog osvajača olimpijske medalje, te našeg Vološčanina Enrica Marottija koji je dva puta bio prvak svije u jedrenju na dasci – kazuje nam Jovanović koji je često na regatama, posebno na riječkoj Fiumanci.

Uz Puljka i Jovanovića, na ovogodišnjoj Mrduji sudjeluje i danski veleposlanik u Hrvatskoj Ole Fruis Madsen.

A kakva prognoza čeka flotu “otkrio” nam je predsjednik Regatnog odbora Vedran Mandić Baki:

- Lagani burin nekih do 4 čvora, polako “duši”, pa ćemo malo i plutati bez vjetra u nadi, u očekivanju da se maestral što prije “raspuše”. Očekujemo nekih do 8 čvorova vjetra što su uvjeti za lagane, brze jedrilice – iznosi nam “šef” od događanja na moru, gdje će se prvi put dodijeliti pokal odmah na Mrduji.

image
Pripreme pred isplovljavanje
Duje Klarić/Cropix
image
Pripreme pred isplovljavanje
Duje Klarić/Cropix

Naime, cijela flota jedri do Mrduje i nazad opet u Split, na ciljnu liniju podno Sustipana, dok će dijelu jedrilica - onima iz chartera i drvenim brodovima - Mrduja biti i cilj, te će im organizator odmah na moru pri prolazu cilja, uručiti pokal za troje prvoplasiranih.

Ostale čeka povratak u Split, sve u dužini 22 nautičke milje.

Tko će najbolje iskoristiti subotnje uvjete za jedrenje - slab vjetar i čekanje maestrala - pratit ćemo...

image
Pripreme pred isplovljavanje
Duje Klarić/Cropix
image
Pripreme pred isplovljavanje
Duje Klarić/Cropix
18. travanj 2024 08:47