StoryEditorOCM

JAPANSKI MRAVSuzuki DF40A ARI je motor sa sustavom velike energije rotacije zbog čega u vožnji postiže puno veći potisak

Piše Željko Simunić
4. studenog 2020. - 09:05

DF40A ARI je inačica motora DF40A, koja nudi veći potisak jer rabi Suzukijev sustav velike energije rotacije. Primjenjeni omjer prijenosa 2,42 omogućuje uporabu propelera od 14 inča. Ovaj sustav u vožnji postiže veći potisak – 42 posto prema naprijed i 136 posto unazad, uz okretni moment dovoljan za pomicanje i najtežih brodica. Ova tehnologija nudi preciznu kontrolu tijekom manevriranja, veću preciznost vožnje pri malim brzinama, kao i vrlo brzo startanje.
Zbog činjenice da korisniku nudi veliku snagu, Suzuki je za ovaj model namjerno izabrao ime ARI, što na japanskom znači mrav. A svi znamo kako se radi o insektu sposobnom da nosi teret 30 puta veći od vlastite težine. Dizajniran je za plovila srednje veličine koji često plove pri punom opterećenju, a za koje se obično kupuju veći motori.
Novi DF40A ARI ima kompaktni dizajn, te je lagan uz omjer težina/snaga koji ga svrstava u sami vrh kategorije. Tehnologija Suzuki Lean Burn Control System mu osigurava nižu potrošnju goriva, s time da mu japanske napredne četverotaktne tehnologije pružaju vrlo učinkoviti rad i manje emisije štetnih plinova u skladu s EU direktivama.
ARI je zasnovan na dokazano visokim performansama modela DF40A, sa tri cilindra. Opremljen je sustavom napajanja DOHC s dvostrukim bregastim vratilom i 4 ventila po cilindru. Ima također višestruko sljedno ubrizgavanje goriva, limitator tilt pozicije, alternator 12V 19A, kao i Suzukijev antikorozivni sustav zaštite. Upućivanje motora zapremine 941 cm3 je električno, promjer i hod klipa su mu 72,5x76 mm, dok je omjer prijenosa 2,42:1. U rasponu od 5300 do 6300 o/min razvija snagu od 40 KS, a model s dugom osovinom teži 115 kg. Ima i samopodešavajući lanac distribucije što, tvrde Japanci, uzrokuje dužu trajnost u usporedbi sa sistemima sa prijenosnim remenom, a osim toga ne zahtijeva održavanje. Suzuki DF40A ARI uz 3 godine jamstva prodaje službeni distributer, riječka tvrtka Motonavis. Cijena mu je 56.976 kn, ali se na nedavno održanom sajmu u Biogradu nudio za 50.139 kn. (Ž. S.)

23. travanj 2024 16:41