StoryEditorOCM

solarni paneliSvakodnevica na moru traži posebne uvjete u pogledu konstrukcije i materijala, a Nijemci znaju da se među nautičarima brzo šire vijesti...

Piše Željko Simunić
20. ožujka 2022. - 07:59

Navikli smo već u brojnim kategorijama (alati, automobili, motocikli...) kako njemački proizvodi korisnicima uvijek nude visoku razinu kvalitete.

Stoga ne čudi kako se brodski solarni paneli tvrtke SunWare Solartechnik Produktions iz Duisburga ubrajaju među najbolje na tržištu jer su uspješno položili brojna testiranja u stručnim magazinima. Sukladno reputaciji njihove države, iz Duisburga uvijek rado ističu da su sve komponente SunWare solarnih sustava, zajedno s regulatorima, remote kontrolnim ekranima, ćelijama i folijama panela, kabelima, spojnicama i priborom za montažu, sto posto Made in Germany.

Tvrtka je osnovana prije 30 godina, što znači kako su pioniri u klasi svjetskih proizvođača fleksibilnih solarnih sustava za brodove i jamačno toliko dugo ne bi opstali na tržištu nudeći panele loše kvalitete. Nijemci napominju također kako od osnutka znaju da svakodnevica na moru traži posebne zahtjeve u pogledu konstrukcije i materijala solarnih panela.

Slijedeći uspješnu poslovnu politiku, nastoje uvijek nuditi robusne i prvoklasne panele znajući za činjenicu da se među nautičarima usmenom predajom u marinama ili dopisivanjem po društvenim mrežama brzo šire vijesti o tome koju brodsku opremu treba kupiti, a koju izbjegavati.

Viša cijena

Istini za volju, vrhunski proizvod ima visoku cijenu, pa su tako SunWare paneli u prosjeku barem dvaput skuplji od onih modela takozvanih EU proizvođača čiji solarni paneli stižu zapravo iz Kine, ali imaju EU naljepnice. Uza sve to, Nijemci na svojoj web-stranici www.sunware.de sve detaljno i transparentno prikazuju o svojim proizvodima, što uključuje tehničke karakteristike, sheme, način montaže, cijene...

Tu piše da su cijelu opremu dugo vremena testirali po svim vremenskim uvjetima kako bi bili sigurni da nude top solarne sustave. Sustave za stvaranje struje s neba dijele u nekoliko kategorija.

U Marine Solarmodule za brodove i plutače spadaju ultratanki, preklopni i lagani TX Solarni moduli s tekstilnim obrubom namijenjeni montaži na sprayhood i bimini. Naravno, otporni su na morsku sol, a lako se i brzo postavljaju uz pomoć vodootpornog LOXX sustava od nehrđajućeg čelika. Sasvim je logično da su priključci također vodootporni, a na svakom modelu je 10 metara kabela.

image

SunWare multi display za solarni panele i bateriju

Božidar Vukičević/Cropix

RX serija Sunware solarnih modula nosi dodatni naziv Solar to Go te predstavlja Plug & Play rješenje za mobilnu uporabu. Također je predviđena za uporabu na plovilima i plutačama, ali je mogu rabiti i ljubitelji off-road vozila i kampiranja.

Otporni na gaženje

Marine Solarmodule Serie-20 predviđeni su za horizontalnu montažu na palubi. Moduli su imuni na morsku sol zbog specijalnog laminatnog procesa izrade. Dodatna im je prednost robusnost, kao i to što se po njima može hodati u standardnim nautičkim cipelama.

Solarni moduli Serie 40 Kabelausgang Rückseite isto su tako namijenjeni za horizontalnu montažu na palubi, ali imaju priključke na stražnjoj strani za bolji estetski dojam brodske solarne integracije. Na prednjoj strani su potpuno ravni, a debljina im je 5 mm. Raspolažu s ćelijama najbolje klase kako bi proizvodili struju i onda kada sunčeva svjetla nema puno.

image

SunWare elektronika

Božidar Vukičević/Cropix

Što se tiče regulatora punjenja, Sunware nudi razne FOX modele za AGM, GEL, olovno-kiselinske i LiFePO4 baterije. To su: FOX Solar Laderegler serie 20 s LED ekranom, Fox Laderegler serie 60 i Fox Serie Mini Plug and Play. Svi su regulatori izrađeni od robusnih komponenti, dugovječni i jednostavni za uporabu, te učinkovito štite sustav akumulatora.

Uvoznik njemačkih SunWare solarnih panela iz Duisburga je splitska tvrtka Paspartu koja ih ugrađuje na plovila svojih premium brendova Targa, Grand Banks...

image

Grand Banks instalacija

23. travanj 2024 17:18