StoryEditorOCM

ZOV AVANTURETena, Bruno i pas Bubi zaputili se kajakom od Savudrije do Prevlake: Žuljevi nam pucaju, ruke trnu, noge su pune modrica. Ali, užitak je vrijedan toga

Piše Merien Ilić
22. kolovoza 2019. - 10:44

Proteklih mjesec i više dana duž jadranske obale od sjevera, točnije Savudrije, pa do juga, odnosno Prevlake, putuje neobična posada morskog sit-on top kajaka – bračni par Dunaj, 32-godišnji Tena i Bruno, u društvu 8-godišnjeg psa Bubija, koji su naumili prijeći 753 kilometra dug put za 40 dana.

Krenuli su 19. srpnja iz Savudrije, a svakodnevno prevale od 25 do 40 kilometara prosječnom brzinom od pet kilometara na sat, boreći se s vrućinama, nemirnim morem, valovima, snažnim strujama, burom i jugom, ali i psihičkim izazovima, žuljevima i životom izvan svakog komfora.

image
Jedan dio atraktivne rute

Skrivene uvale

– Izbjegavamo velike vrućine, pa pokušavamo ne veslati između 11 i 16 sati, uz nekoliko manjih pauza tijekom kojima često sjedimo u kajaku. Dnevni ritam ovisi, naravno, o vremenskim prilikama. Buđenje je oko četiri ujutro. Vesla se spuštaju u more u 5.30, a prva pauza je u 10 sati. Druga dnevna etapa započinje između 17 i 18 sati i traje do navečer – javljaju Dunaji, koji o svojoj avanturi pišu na Facebook stranici Morska avantura kajakom.

image
U predahu se avantura dijeli s pratiteljima na Facebooku
Privatni album

Na ideju obilaska Jadrana na ovaj nesvakidašnji i težak način Tena i Bruno došli su nakon malog kajakarenja oko Korčule. Svi koji su se ikad provozali kajakom znaju kolike čari pruža ovaj morski rekvizit s kojim možete zaviriti u skrivene uvale, doći do surovih hridi, a iznimno je praktičan način plovidbe, no nimalo jednostavan.

Tako su se i Dunaji za ovu pustolovinu dobro pripremili. Kako kažu, Tena nije sportašica, za razliku od Bruna, koji je prije deset godina biciklom odvozio dionicu od Zagreba do mora i natrag, uz obilazak Rijeke, Istre, Cresa i Malog Lošinja.

Rekreativni trosjed

– Trebalo je naći pravi kajak. Naš je kajak rekreativni sit on top, model FeelFree Triyak, trosjed, dužine 440 i širine 81 cm. Idealan za ovakvu vrstu putovanja, jer je izuzetno stabilan (isproban na tramontani koja stvara velike valove, a odličan je i za surfanje niz valove koje stvara maestral).

S obzirom na to da ima samo 35 kg, jednostavan je za rukovanje i transport, a nosivost do 300 kg pogodna je za dvije odrasle osobe, te u sredini psa, dijete ili treću odraslu osobu – uz puno opreme. Naš je kajak opterećen s oko 230 kg, od kojih je 60 kg oprema.

Kajak ima kapaciteta za dosta stvari – na prednjoj su strani elastični konopi za pričvršćivanje bačve ili vodonepropusne torbe/ruksaka, u sredini je prostor za pohranu s čvrstim poklopcem, a na stražnjem dijelu još jedan veći takav suhi prostor s gumenim poklopcem i elastičnim konopima za pričvršćivanje torbe.

Odlučili smo se za ovaj kajak jer naš pas Bubi ima punu komociju u sredini – može stajati, ležati, a i skakati u more, dok mi imamo potpunu udobnost zbog gabarita. Prosječna brzina na ovom putovanju nam je 5 km/h, što je odlično – govori nam Bruno.

Testna tura oko Krka

Prije puta trebalo je i dobro proučiti karte, te se povezati s DHMZ-om kako bi u svakom trenutku mogli dobiti relevantnu informaciju o vremenskoj prognozi. Iako su nabavili šatorsko krilo s UV zaštitom i visokim nepropusnim slojem, tek nakon šestodnevne testne ture oko Krka uvjerili su se da je oprema zadovoljila sve izazove, uključujući i vjetar i jaku kišu.

Baš kao i Tena i Bruno, i pas Bubi plovi sa zaštitnim prslukom. Navigaju pomoću Boating HD aplikacije tvrtke Navionics, pa im je mobitel stalno u funkciji. Koriste i GoPro HERO 7 kameru, a većina opreme im je tematski razdijeljena u FeelFree vodootpornim torbama. Svaka je druge boje radi lakšeg raspoznavanja, a torbe su nepotopive i nepromočive.

Na vanjskoj strani kajaka postavili su dvije torbe u zelenoj boji radi bolje vidljivosti, a u njima su stvari za svakodnevnu uporabu prilikom dnevne i večernje pauze.

image
Kajak je lako usidriti
Privatni album

Psihički izazovi

– Mnogi nas pitaju kako fizički izdržavamo i kako su nam ruke. Nećemo lagati – žuljevi su tu iako veslamo u rukavicama, lagano pucaju, otekline dlanova, istegnuti ligamenti, modrice po nogama i iritacija kože od konstantno mokre i slane odjeće, ruke trnu i grče se prvih sat vremena veslanja, ali to je zanemarivo prema užitku svih novih doživljaja i vizura.

Voltaren gel, magnezij, vitamin C i brufeni najbolji su nam prijatelji. Fizički je dosta zahtjevno, ali izvedivo. Naš tim sastoji se od sezonskog hokejaša i žene koja ne da nije sportski tip, nego ne zna ni loptu uhvatiti, a dnevna prolaznost nam je oko 20-35 km a da se ne osjećamo preforsirano.

Obično su nam zadnji kilometri najteži, ne toliko fizički, koliko psihički jer znamo da imamo još samo sat vremena i iza svake punte očekujemo dnevni cilj.

Sve u svemu, ovakva avantura psihički je zahtjevnija od same fizičke spreme. Vrijeme, prognoze, potencijalne uvale za noćenje – svi ti elementi na koje sami ne možemo utjecati, a koji se svakodnevno igraju s nama. Zato ne možemo planirati puno koraka unaprijed, nego moramo razmišljati pozitivno, pa kamo nas dan odnese – svaki dan novi izazov – iskreno će Tena i Bruno.

Ne kriju i da je pokraj Paga Tenu uhvatio napadaj panike, iako se za to pripremala mjesecima. No, ljudski se i bojati, pa iz sebe izvući snagu za dalje. Ovakvo morsko putovanje nosi i prelijepe trenutke poput mističnih svitanja, čarobnih zalazaka sunca, plesa tuna i igre dupina koji ih prate, predivnih ljudi koje susreću putem...

image
Za ovakve kutke raja isplati se trpjeti žuljeve
Privatni album

Neusporediv doživljaj

Veslajući svjedoče i aktualnom stanju pomorskog prometa na Jadranu – pojačanim adrenalinskim aktivnostima na moru, gliserima s bananama, padobranima, luftićima i ostalim rekvizitima, gustom pomorskom prometu koji ih je posebice iznenadio pred splitskom lukom, gdje su istovremeno naišli na četiri trajekta, tri katamarana i na desetke taksi-glisera.

– Više od mjesec dana smo u ovoj avanturi dušom i tijelom, danju i noću. Godinama kampiramo, prošli smo Jadran s ruksacima na leđima – južni i srednji, kopno i otoke, road trip od Rijeke do Prevlake, pa po otocima natrag, bili smo po kampovima, plažama, livadama, planinama, brdima i šumama, ali ova avantura neusporediva je sa svima do sada – zaključuju Tena i Bruno, kojima želimo sretnu avanturu.

image
Bubi je imenovan za kapetana kajaka
Privatni album

Pas Bubi

U život ovog mladog bračnog para pas Bubi došao je prije nekoliko godina, kada ga je Tena spasila s autoceste. Od tada je on ravnopravan član obitelji. Štoviše, imenovali su ga kapetanom kajaka.

– On je glavni u odlučivanju kad su pauze i kad je vrijeme za odmor i kupanje. Kao pravi kapetan, nadgleda situaciju, dok mali od palube veslaju. On je dokaz da je moguće imati aktivan i zanimljiv odmor s kućnim ljubimcem ako se sve dobro organizira – poručuju.

28. travanj 2024 20:04