StoryEditorOCM

tri dana jedrenjaTonči Stipanović i Tudor Bilić trenutno drugoplasirani na Svjetskom prvenstvu u klasi Zvijezda

15. rujna 2022. - 15:50

Hrvatski jedriličari Tonči Stipanović i Tudor Bilić zauzimaju drugo mjesto nakon tri dana jedrenja na Svjetskom prvenstvu klase Zvijezda u američkom Marbleheadu.

Splićanin i Trogiranin su u jedriličarskom središtu pored Bostona prvenstvo otvorili pobjedom, a potom su imali sedmi i treći ulaz u cilj, te s 11 negativnih bodova drže drugo mjesto.

Vode Talijani Diego Negri i Sergio Lambertenghi s 9 bodova, dok su na trećoj poziciji s 19 bodova Poljak Mateusz Kusnierewicz i Brazilac Bruno Prada.

Druga hrvatska posada Marko Mišura/Tonko Barać drže 31. mjesto s 107 bodova.

U ovoj drevnoj klasi, čije je prvo Svjetsko prvenstvo održano prijew točno 100 godina, prošle godine su dvostruki olimpijski doprvak Stipanović i Tudor postali svjetski viceprvaci, a ove godine i europski prvaci u Kopenhagenu.

Iako klasa Zvijezda (Star, Stella) više nije olimpijska, i dalje okuplja vrhunske jedriličare, pa na SP-u nastupa i bivši pobjednik America‘s Cupa Paul Cayard.

U Marbleheadu se natječu 84 posade, najmlađemu sudioniku je 23 godine, a najstarijem Amerikancu Johnu Chiarelli čak 85 godina.

Prvenstvo završava 18. rujna.

image

Tonči Stipanović

Tom Dubravec/Arhiv/Cropix
25. travanj 2024 13:40