StoryEditorOCM

održiva nautikaU Genovi predstavljen Ecoracer 30 One desing: pogledajte jedrilicu koja se u potpunosti reciklira

Piše M.I.
21. prosinca 2022. - 12:02

U Genovi je predstavljen Ecoracer 30 One Design talijanske start up tvrtke Northern Light Composites, jedrilica koja se može u cijelosti reciklirati.

Ova regatna jedrilica rješenje je poznatog dizajnera Mattea Pollija, a napravljena je od reciklirajućeg kompozita. Nakon ove slijedit će cijela Ecoraces serija jedrilica, a projekt je već dobio nagrade u kategorijama održivosti u morskom svijetu. Serija Ecoracera gradit će se u brodogradilištu Sangiorgio Marine koje je dobilo priznanje jer je jedan njegov brod u klasi 40, Alla grande Pirelli Ambrogio Beccari, završio drugi na velikoj oceanskoj regati Route du Rhum 2022.

Prvi Ecoracer 30 One Design zaplovit će u lipnju 2023. na sedmodnevnoj regati The Ocean Race koja kreće iz Genove.

Inače, jedrilica je duga 9,15 m, a zbog svojih performansa, namijenjena je za regate s kompenziranim vremenom. Jedra su mu napravljena tehnologijom termoplastične fuzije, zapravo jedina sintetička jedra koja se mogu reciklirati. Brod će biti opremljen uvlačivom kobilicom, gazom od 2,30 metara, radi lakšeg transporta na kolicima.

Start up je osnovan prije tri godine s ciljem razvoja reciklirajućeg kompozita i promoviranja održivih rješenja kod otpisanih brodova. Svakako, tema koja nas čeka u budućnosti.

21. listopad 2024 20:42