StoryEditorOCM

brodica na struju!?U Luci Šipanskoj mještani prijavili neobičan ‘ponton‘, otkrili smo o čemu se zapravo radi

Piše MAJA RILOVIĆ KOPRIVEC/DV
12. lipnja 2024. - 11:32

Luka Šipanska prelijepa je uvala na još ljepšem otoku, zbog čega u njoj cvjeta trgovina nekretninama, a biznis vezan uz more i turizam pokušavaju pokrenuti i stranci i domaći. Posljednji takav primjer je Huck Finn Adventure tvrtka koja se bavi najmom plovila, katamarana i kajaka, koja je usred uvale postavila neobičan plutajući objekt.

Predsjednik Mjesnog odbora Luke Šipanske Marin Moretti, kaže nam kako ovaj ponton stoji u uvali na bovi bez oznake i svjetla dok se netko na njega ne nasuče ili udari u njega. On tvrdi kako je riječ o pontonu postavljenom bez ikakvih dozvola, te da je Mjesni odbor o svemu uputio dopis Lučkoj kapetaniji u Dubrovniku, no da oni nisu došli do Luke kako su obećali.

O čemu se radi provjerili smo u tvrtki Huck Finn Adventure čiji nam je direktor Željko Kelemen najprije rekao kako se ne radi se o pontonu nego brodici s električnim pogonskim motorom koja je uredno vezana na bovu. Pored nje je također vezan i njihov katamaran.

- Nadgradnja koju smo montirali u Luci Šipanskoj (pergola) služi za postavljanje fotonaponskih panela za punjenje akumulatorskih baterija – objašnjava Željko Kelemen. 

– Brodice su kupljene o trošku poduzeća Huck Finn Adventure Travel za potrebe projekta istraživanja i razvoja MODIN financiranog iz EU fonda putem Ministarstva turizma i sporta u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Te brodice bi trebala služiti kao postolja za fotonaponske ploče koje strujom  pune baterije brodova, a kako bi se postupno prelazilo na električni pogon i smanjilo zagađivanje okoliša. To znači, ako se netko u Dubrovniku odluči umjesto benzinskog motora za svoj brod kupiti elektromotor da može poći do Kalamote ili Lopuda ili Luke Šipanske na objed ili kupanje, na povratku dobije punu bateriju da se može mirno vratiti u Gruž ili  Rijeku dubrovačku.

Brodice su stigle prošlog tjedna u Ston, jedna bi trebala biti stacionirana u Luci Šipanskoj, jedan u Komolcu  jedna na Mljetu. To je sve dio  projekta MODIN, a jedan sličan projekt, gdje je Europa bila sprema financirati s tri milijuna eura razvoj inovativnih proizvoda u Dubrovačko neretvanskoj županiji  smo nažalost propustili jer svuda nailazimo na otpore – kaže Kelemen.

image
Privatni album

-  Sada smo u testnoj fazi, sami smo kupili brodice jer Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  ne daje poticaje za kupovinu električnih plovila, za razliku od automobila. Brodice na električni pogon ne zagađuju, može ih se postaviti i u okoliš koji je ekološki zaštićen kao vala Luke Šipanske za razliku od neke benzinske postaje, a također se mogu premještati,  vezati negdje gdje je more mirnije. Omogućit će korištenje struje i na nenaseljenim otocima, naročito  u kombinaciji s mini vjetroelektranama kakve već imaju brodovi – objašnjava Kelemen.

U Huck Finnu su zasad kupili četiri 48 voltne baterije i sada istražuju koliki bi bio potreban kapacitet baterija za ove fotonaponske ploveće elektro postaje.

12. lipanj 2024 11:32