StoryEditorOCM

nacionalni planU Singapuru će se do kraja mjeseca cijepiti više od 10.000 pomorskih radnika: ‘Vlade neće moći cijepiti ostatak građana bez brodarske industrije‘

Piše OM
20. siječnja 2021. - 09:49

Singapur će do kraja siječnja cijepiti protiv Covid-19 preko 10 000 osoba koje rade u pomorskom sektoru. To je dio nacionalne strategije cijepljenja protiv Covid-19, kako bi se zaštitilo osoblje na fronti i članovi njihovih obitelji, kao i stanovnici koji žive u Singapuru, prenosi Pomorac.net.

Osoblje koje će se cijepiti uključuje lučke radnike, pilote, pomorske nadzornike i sve ostalo osoblje koje radi na brodovima i u lukama u Singapuru. Prema pomorskoj i lučkoj upravi Singapura (MPA) ovog tjedna je zaprimljeno oko 6000 prijava za cijepljenje.

Zbog navodne bolje zaštite koju pruža cijepljenje, osoblje koje je završilo cjeloviti postupak cijepljenja bit će podvrgnuto manjem broju testiranja. Ubuduće, oni koji su trenutno na sedmodnevnom rutinskom testiranju testirat će se svakih 14 dana, a oni koji su trenutno na 14-dnevnom testiranju – testirat će se jednom mjesečno.

Kako je Singapur preuzeo vodeću ulogu, Međunarodna brodarska komora (ICS) sada poziva ostale vlade da pomorcima i pomorskim radnicima daju prednost pri cijepljenju te da pomorce odrede kao ključne radnike, kako bi se izbjeglo ponavljanje 2020. godine i krize sa smjenom posade.

Guy Platten, glavni tajnik ICS-a, komentirao je:

- Prednosti cijepljenja onih koji su odgovorni za transport cjepiva širom svijeta trebale bi biti očite. Vlade moraju klasificirati pomorce kao ključne radnike i dati im prioritetni pristup cjepivu, jer nemogućnost smjene posada s brodova riskira prolazak kritičnog medicinskog materijala potrebnog za globalno cijepljenje.

- Ako želimo održati globalnu trgovinu, pomorci ne smiju biti smješteni na začelje reda za cijepljenje. Vlade neće moći cijepiti ostatak svojih građana bez brodarske industrije ili, što je najvažnije, naših pomoraca – dodao je Platten, prenosi Pomorac.net.

20. travanj 2024 04:05