StoryEditorOCM

SSM UNITEDU splitskom Centru za obuku pomoraca su pod pokroviteljstvom EU održane dvije radionice za učitelje pomorskih škola iz cijele Hrvatske

Piše Željko Simunić
30. studenog 2020. - 08:11

Potaknuta velikim uspjehom za prva četiri Europska tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju (EVSW), Europska komisija je organizirala peti Tjedan kako bi nastavila podizati svijest o važnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Ulaganjem financijskih sredstava u dodatno znanje ljudi EU želi podignuti kvalitetu kadrova kako bi oni bili spremni odrađivati svoj posao na najvišoj kvalitativnoj razini.

U kategoriji pomorstva je u projekt uključena splitska grupacija SSM United d.o.o. na splitskim Ravnim njivama. Iz EU su čak predložili da SSM bude njihov partner po pitanju unaprijeđenja stručnih obrazovanja u pomorskom, riječnom i jezerskom transportu, što je naravno prihvaćeno.

Centralni događaj petog Tjedna se održao u Berlinu, uz mogućnost praćenja na Internetu. No, u sklopu 5th European Week POU Božić je u suradnji s Agencijom za strukovno obrazovanje RH organizirao dvije radionice u sklopu projekta Modernizacija sustava strukovnog usavršavanja nastavnika strukovnih predmeta u sektoru pomorstva.

Tema prve radionice je bilo usavršavanje nastavnika na praktičnom radu na High Voltage simulatoru brodskog visokog napona. Program izobrazbe je namijenjen časnicima stroja odgovornih za stražu u strojarnici i časnicima elektrotehnike, s ciljem stjecanja vještina za rješavanje problema, te dijagnostike kvarova s kojima se časnici susreću na raznim brodovima i offshore postrojenjima. Tema druge radionice je usavršavanje nastavnika na praktičnom radu na brodskom poligonu za vježbe iz pravila izbjegavanja sudara na moru – COLREG.

- Projekt smo prvo prijavili putem javnog natječaja kojeg je raspisala Agencija za strukovno obrazovanje odraslih u cilju jačanja stručnih kompetencija nastavnika strukovnih škola. Prilikom pozitivnog odgovora od strane Agencije isti projekt smo prijavili Europskoj Komisiji, koja je organizator Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. EK je prihvatila projekt, te nam je dostavila sve potrebne materijale za potrebe vidljivosti projekta, kao i službenu odluku o našem partnerstvu. EK je u potpunosti pokrio troškove organizacije događaja, a poslali bi i svog ambasadora u Split, koji bi sudjelovao na događaju, da nije situacije s Covid-om. Ponosni smo što smo organizatori radionica posebno namijenjenih nastavnicima pomorskih škola što je jedinstveni slučaj u EU od preko 600 organiziranih događaja u sklopu Tjedna - kazao nam je Ivo Perković - stručno andragoški voditelj učilišta.

Na Solent sveučilištu u Southamptonu postoji Warsash Maritime akademija čiji polaznici prolaze obuku na maketama 11 brodova u njihovom Ship Handling centru na jezeru Timsbury. Riječ je o prvom trening centru ovakve vrste na svijetu i jednim od rijetkih uopće, gdje se trening pomoraca obavlja na maketama brodova na kojima mogu sjediti samo dvije osobe.

Možda niste znali da je, nakon poligona u Southamptonu, prvi poligon na Starom Kontinentu namijenjen obuci pomoraca uz pomoć maketa plovila – COLREG, napravljen u sklopu velikog (3000 m2) poslovnog kompleksa grupacije SSM United na splitskim Ravnim njivama. Treba znati kako je SSM-ov splitski Trening Centar za obuku pomoraca, što uključuje POU Božić, jedan od tri najstarija u Europi, te prvi na Mediteranu.

Čemu sve služi taj ručno napravljeni i skupi COLREG poligon, ispričao nam je dr.sc. Ratko Božić, osnivač kompanije SSM United.

- Poligon je izuzetno bitan za razumijevanje IMO pravila izbjegavanja sudara, pristajanja na vez, te obuku pravila plovidbe. On omogućava da se uspostavi koordinacija između odluke koju radnju izvršiti i same radnje, a naravno da u konačnici omogućuje kretanje broda u smjeru lijevo-desno-naprijed-natrag. Na poligonu se vježba prilaženje luci odredišta, VHF komunikacija s kontrolnim i nadzornim službama, te približavanje vezu na lijevoj ili desnoj strani, odnosno na krmi. Scenarijem je obuhvaćeno prilagođavanje brzine s otvorenog mora u zatvorene luke, vođenje računa o utjecaju morskih struja, vjetra, valova uslijed vjetra i valova uslijed kretanja broda. Primjerice, vidi se i vlastiti val, što mnoge začudi. Poligon omogućava vježbe u svim situacijama, te vježbe ponavljanja dok se ne postigne sklad u upravljanju. Osim gore opisanih radnji, vježbe se sastoje od: susreta dvaju motornih brodova, pretjecanja ili zaobilaženja, a posebno je obrađeno područje susret motornog broda i jedrilice sa dignutim ili spuštenim jedrima. Obrađena je i tema susreta, odnosno zaobilaženje brodova koji nisu sposobni za upravljanje, kao što su ribarice dok love, teglenice ili plovila s pogonskim strojevima u defektu. Kandidati s daljinskim upravljačima pomiču makete brodova u bazenu i često postavljaju brojna pitanja, što je također dio učenja na poligonu u smislu stjecanja što boljih sposobnosti. Pobrinuli smo se da na poligonu postoji i simulacija vožnje po noći, kao i po valovima i vjetru, zbog čega su postavljeni ventilatori i pumpe za stvaranje valova – rekao nam je Ratko Božić, osnivač SSM Uniteda.

U svakom slučaju, inicijativu EU o nužnosti što bolje edukacije stručnih kadrova treba pozdraviti jer je to stvar za opće dobro, a provedbu u Hrvatskoj nije slučajno obavljen u SSM United centru za obuku pomoraca. Naime, kompanija osnovana 1994. godine bila je među prvima u Hrvatskoj koje su se bavile Crew and Technical menadžmentom uopće.

Ova tvrtka s dugogodišnjom tradicijom u brodskom upravljanju je kao potvrdu kvalitete svojih usluga u međuvremenu postala punopravni član renomiranih organizacija i udruga kao što su: BIMCO, ISSMA, ISSA, CROSMA, AMCHAM, CROMA i HUP. Od osnutka do danas su u menadžmentu imali više od stotinu različitih brodova, prvi ISO certifikat dobili su još 1994. godine, a sada su također u posjedu ISM DOC certifikata izdan od strane DET NORSKE VERITAS-a i RINA-e za Panamu, Latviju i Bahame.

Podsjetimo se, SSM Trening Centar za obuku i ukrcaj pomoraca nudi sve - od početnih tečajeva za prvi ukrcaj na brod, do naprednih tečajeva za sve rankove. Obavljaju ukrcaj bijelog i pratećeg osoblja na jahtama, kao i školovanje pomoraca za stjecanje breveta o dopunskoj osposobljenosti prema uvjetima konvencije STCW 95. Obuka i ispiti održavaju se u njihovim učionicama i simulatorima smještenim u Splitu. Tečajeve održavaju kontinuirano, ali je također bitno istaknuti i mogućnost organiziranja tečajeva prema posebnim zahtjevima pomoraca.

Ukupan broj tečajeva koje nude popeo se na više od 320, i taj broj iz dana u dan raste, zahvaljujući prilagodbi potrebama pomorskog tržišta i stalnom praćenju svjetskih trendova u pomorstvu općenito. Zato iz SSM-a rado ističu kako se kod njih obavlja najbolja obuka za voditelja C, skippere i yachtMastere A i B.

Kada pričamo o učinku u njihovim aktivnostima, možda je najbolje objaviti službene brojke koje puno govore – do sada su zaposlili oko 17.000, te školovali 18.500 pomoraca. Samo u 2018. godini obučili su ukupno 3500 kandidata, te održali 1500 tečajeva. Ukrcavaju pomorce na više od 125 brodova. Oko 1500 pomoraca zapošljavaju, te 4000 polaznika obučavaju na godišnjoj razini. Također svake godine obavljaju i 450 tečajeva za voditelja brodice.

SSM United posjeduje i brod za praktičnu obuku Paloma Rea. Osim toga, u sklopu POU Božić za školovanje mladih kadrova imaju 7 srednjih škola i 120 raznih tečajeva za prekvalifikaciju.

Više o organizaciji događaja 5th European Week možete vidjeti na: www.poubozic.com, kao i o upisima u treću generaciju međunarodne pomorske škole. Upisati se možete osobno na adresu: 114. Brigade 12, Split, mailom: admin@uciliste-bozic.hr; ili tel. 021/558 519, mob: 091/4782892.

19. travanj 2024 23:43