StoryEditorOCM

jedriličarski guštiUkupni pobjednik 68. Splitove regate krstaša je Magnum X3 Mladena Makjanića, slavilo se i u Vrboskoj

Piše Ivana Perković
28. lipnja 2021. - 11:39

Tijekom vikenda je održana 68. Splitova regata krstaša. Vremenski uvjeti u splitskom kanalu nisu išli jedriličarima u prilog, zbog manjka vjetra prva etapa regate do Jelse je startala iz Splitskih vrata. Od ukupno 21 krstaša, u jelšansku luku prva je uplovila Magnum X3 predvođena skiperom Mladenom Makjanićem iz JK Labud. Uvjerljivo najbrži su bili i pri nedjeljnom povratku u Split.

- U prvoj etapi se vodio teški boj između tri najbolje plasirane jedrilice - Magnum, Barba Branko i Overload, s čestim izmjenama u vodstvu. Imali smo jedan peh, pred Hvarom smo se malo izgubili, međutim uspjeli smo se povratiti i u finišu uhvatili dobre refule. Slično se ponovilo i u povratku, izdvojile su se iste tri jedrilice, vjetar je dosta mijenjao smjer, ali uspjeli smo se održati, u Splitskim vratima napravili pravi manevar, uhvatili maestral kod Šolte i zaključili i drugu etapu. Ova pobjeda je velika stvar za moju posadu, jer nam je prva na nekoj službenoj regati. Drugi brodovi su dosta veći od nas i bili su nam, barem dosad, neuhvatljivi - kazao je ponosno Mladen Makjanić.

image
Ukupni pobjednik 68. Splitove regate krstaša je posada Magnum X3 predvođena skiperom Mladenom Makjanićem
Miroslav Lelas

Predsjednik JK Split Marko Bertolino ponosan je što je, unatoč lošim uvjetima, nastavljen kontinuitet ove tradicionalne regate.

- U 71 godinu, koliko klub postoji, tek tri regate nisu održane, dvije na samom početku i jedna tijekom Domovinskog rata. Ponosni smo na taj kontinuitet - kazao je.

Predstavnici JK Split su iskoristili vrijeme na Hvaru za izgradnju prijateljstva s lokalnim jedriličarskim klubovima sudjelovanjem u proslavi 10. obljetnice postojanja udruge Lantina iz Vrboske.

Radi se o udruzi osnovanoj 2011. godine sa svrhom očuvanja tradicijskih ribarskih brodica s latinskim jedrom.

- Stari ribari su uglavnom koristili ta latinska jedra, jer se lako skidaju i spremaju da oslobode brod za ribarenje. Udrugu smo osnovali s namjerom da očuvamo te stare brodove naslijeđene od naših očeva, jer imaju dušu. Počeli smo s tri, a danas ih imamo 15, najbrojniju flotu starih drvenih jedrilica nakon Betine - kazao je Tomislav Gabelić Gira, jedan od osnivača ove udruge.

image
Pobjednik regate tradicionalnih brodica Nikša Ive Čane sa svojom posadom
Miroslav Lelas

Rođendanska zabava je započela tradicionalnom regatom drvenih brodica na relaciji Vrboska-Jelsa-Vrboska, a prvo mjesto je već četvrtu godinu zaredom odnijela posada jedrilice "Ona bi" koju je predvodio Nikša Ive - Čane, alfa i omega Jedriličarskog društva Zvir iz Hvara. A koja ljubav vlada između hvarskih jedriličara, pokazao je njegov pobjednički govor.

- Preponosni smo na ovo co ste napravili, da dolazimo iz Fora, co ste nam omogućili da budemo dio vos. I dolazit ćemo dok god nas budete zvoli - emotivan je bio Čane.

Proslava se nastavila feštom u vrboskom parku uz koncert benda "Little sister", tradicionalna ribarska jela i craft pivo "Lantina".

24. travanj 2024 15:47