StoryEditorOCM

istraga u tijekuUnatoč naredbi vlasnika, kapetan nakon razgovora s posadom ‘oteo‘ brod i otplovio u svoju domovinu

Piše OM
11. siječnja 2021. - 14:02

Dana 8. siječnja reefer Express 6 uplovio je u teritorijalne vode Tajlanda i usidrio se kod otoka Phuket, bez obavještavanja vlasti i dobivanja dozvole za to, prenosi Pomorac.net.

Lučke vlasti i policija ukrcali su se na brod i ispitali posadu i kapetana. Osamnaest članova posade uključuje 6 Tajlanđana (uključujući kapetana), 7 Indonežana, 1 Mijanmarca i 4 Kineza.

Brod je napustio Kinu u kolovozu 2020., s nalogom vlasnika broda da love ribu u Arapskom moru, uključujući područja u blizini somalijskih voda. Ugovori članova posade su istekli te nisu osigurani čuvari koji bi zaštitili brod od mogućih napada pirata.

Kapetan je, nakon razgovora s posadom, odlučio napustiti to područje i otploviti do Phuketa. Brod je i dalje usidren, istraga se nastavlja, ishod ovog incidenta još uvijek nije jasan. Članovi tajlandske posade zahtijevaju iskrcavanje i dopuštenje za povratak kući.

Ovo “preuzimanje” broda od strane kapetana može se smatrati činom piratstva ili pobune. Istraga je i dalje u tijeku, prenosi Pomorac.net.

09. svibanj 2024 00:11