StoryEditorOCM

OLUJA SA SJEVERAUpozorenje za pomorce, na sjeveru Jadrana i u Velebitskom kanalu vjetar do 45 čvorova

Piše DHMZ
31. kolovoza 2022. - 12:51

Državni hidrometeorološki zavod objavio je posljednju vremensku prognozu za nautičare. Mogućnost za neverine je moguća navečer i u noći, prvo na krajnjem sjeveru i Velebitskom kanalu, a kasnije i na cijelom sjevernom Jadranu, mjestimični udari NE vjetra 35-45 čvorova.

Nad Jadranom se nalazi polje malo povišenog tlaka zraka, a potkraj dana očekuje se njegovo postupno slabljenje.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 01.09.2022 u 12 sati

Sjeverni Jadran

Vjetar NE, uz obalu još u početku i SW, 4-14 čvorova. Navečer i u noći, prvo na krajnjem sjeveru i Velebitskom kanalu a kasnije i drugdje, NE u jačanju na 10-22 čvora. More 2-3, u noći 3-4. Vidljivost 10-20 km. Malo do umjereno oblačno, ponegdje s kišom, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom.

Srednji Jadran

Vjetar uglavnom NW, uz obalu ponegdje i SW, 4-12 čvorova. Ujutro kratkotrajno NE i N vjetar 6-16 čvorova, sredinom dana će oslabiti. More 1-2, sutra ponegdje 3. Vidljivost 10-20 km. Pretežno vedro, navečer postupno naoblačenje uz kišu, te moguće pljuskove s grmljavinom.

Južni Jadran

Vjetar uglavnom NW, uz obalu ponegdje i SW, 4-12 čvorova. Ujutro SE i SW vjetar 4-12 čvorova. More 1-2. Vidljivost 10-20 km. Pretežno vedro, navečer postupno naoblačenje uz kišu, te moguće pljuskove s grmljavinom.

NAVTEX (NAVigational TEleX) je međunarodna automatizirana usluga izravnog ispisa za prijenos pomorskih sigurnosnih informacija (MSI, maritime safety information), navigacijskih i meteoroloških upozorenja, meteoroloških prognoza i drugih hitnih sigurnosnih poruka brodovima.

Razvijen je kako bi se osigurao jeftin, jednostavan i automatiziran način za primanje pomorskih sigurnosnih informacija na brodovima u krugu od 200 nautičkih milja (oko 370 km) od obale. Pogodan je za upotrebu na svim veličinama i tipovima brodova.

Navtex je jedan od glavnih elemenata Globalnog pomorskog sigurnosnog sustava (GMDSS) koji je razvila Međunarodna pomorska organizacija (IMO) i 1988. godine uključila u izmjene i dopune Međunarodne konvencije o sigurnosti života na moru (SOLAS) iz 1974. godine.

Poruke se emitiraju na engleskom jeziku, na radnoj frekvenciji 518 kHz, putem pomorske radijske službe koju u ime Hrvatske obavlja Plovput. Meteorološki dio poruka, upozorenja, izvješća i prognoze, priprema Služba Pomorski meteorološki centar DHMZ-a.

24. rujan 2024 01:59