StoryEditorOCM

grčko srebroVeliki uspjeh Splićanki u zadarskom dresu: Enia i Mihaela s ovim su rezultatom ušle u povijest. ‘Očekujem da će uskoro dominirati svjetskom scenom‘

Piše Krešimir Đakulović
1. listopada 2021. - 11:02

Enia Ninčević i Mihaela de Micheli Vitturi osvojile su na Europskom prvenstvu u Grčkom Solunu srebrnu medalju u olimpijskoj klasi 49er FX. Nastavak je to dobrih rezultata koji nam dolaze iz Zadra, grada iz kojeg nam još od Olimpijskih igara 2004. godine do danas dolaze sve posade u dvosjedima koje su nastupale predstavljajući Hrvatsku.

Značajan je to uspjeh za naše jedrenje jer nam je do sada jedine medalje sa svjetskih i europskih natjecanja u ženskoj seniorskoj konkurenciji donijela Tina Mihelić u jednosjedu Laser Radial.

Enia Ninčević svoje dugogodišnje iskustvo kao kormilarka napokon je kapitalizirala medaljom. Započevši svoje prve korake u Yacht Clubu Opatija, spomenimo i zanimljivu koincidenciju s Tinom koja je također započela jedriti u Opatiji, ova danas tridesetjednogodišnja jedriličarka nakon klase Optimist preselila se u Zadar gdje je započela jedriti u klasi 470. Prvo je nastupala za klub Sv. Krševan, a zatim za J.K. Uskok za koji i danas jedri.

Korak do Tokija

S Romanom Župan na floku Enia je nastupila na OI u Londonu 2012. godine, a sljedeće 2013. osvajaju srebrnu medalju na Mediteranskim igrama. U klasi 49er FX nastupala je u miješanoj posadi s Petrom Cupaćem, našim olimpijcem s najvećim brojem nastupa na OI, te pobijedila na regati najvišega ranga (grade 1) u Nizozemskom Medembliku 2017. godine. Bila je to svakako najava potencijala za najbolje rezultate koje je stekla dugogodišnjim natjecanjem.

Četiri godine kasnije samo malo je nedostajalo da se Enia s Mihaelom plasira na OI u Tokiju, ostale su prve ispod crte. A da bi ironija bila još veća izgubile su od Belgijanki kojima je trener upravo bio klupski kolega iz Uskoka Petar Cupać.

Flokistica Mihaela je počela jedriti u Splitu i do prije četiri godine bila je članica J.K. Mornar aktivna u klasi Laser Radial. Pet godina je mlađa od Enije i sve do jedrenja u Zadru nije imala iskustva u dvosjedima. Trener Enije i Mihaele je Karlo Krpeljević, također nekadašnji član splitskog Mornara, a danas glavni trener zadarskoga Uskoka.

Karlo je iznimno zadovoljan rezultatom jer sada cure ulaze u program financiranja olimpijskog odbora. Zbog financijske nesigurnosti cure neće nastupiti na predstojećem svjetskom prvenstvu u Omanu. Troškovi za taj nastup bili bi puno veći od ovoga u Grčkoj. A ujedno je došlo do poremećaja u kontejnerskom prometu pa je sada slanje jedrilica u Oman da bi se na vrijeme stiglo nastupati na SP u ovome trenutku praktički nemoguće.

Jako je zadovoljan svojom nekadašnjom klupskom kolegicom Mihaelom, jer je jedrenje u jednosjedu potpuno drugi svijet od dvosjeda. Trebalo je dvije godine da se prilagodi i ušemi jedrenju u paru. Sada je očigledno spremno učinila i sljedeći korak ka vrhunskim rezultatima.

image
Klasa traži iznimnu fizičku spremnost
 
Božidar Vukičević/Cropix

Visoke i jake

- Mislim da mogu reći da su sazrile kao posada, sada njihovo jedrenje izgleda vrlo kompaktno i dobro koordinirano. I sad su iskoristile priliku jer nakon prethodne olimpijade došlo je do djelomične smjene generacija. Nisu sve najbolje cure prestale s jedrenjem, neke su tu još od kada je i klase, ali ima dosta mlađih nad kojima sada naše cure imaju znatnu prednost.

Ali ne radi se samo o iskustvu koje Enia ima u dvosjedu, važno je napomenuti da su naše cure iznimno visoke i jake. Enia je sa svojih 174 cm visine među višim curama, a Mihaela pak sa 185 cm spada u jednu od najvećih poluga. Tim više sam zadovoljan s ovim rezultatom koji je ostvaren po laganom i srednjem vjetru. Bili su to uvjeti u kojima nije bilo moguće u potpunosti se ispružiti na trapezu već neprestano balansirati u čučnju.

To je iznimno fizički zahtjevno, osobito za Mihaelu koja kao flokistica mora više raditi na stabilitetu jedrilice. A kada bi zapuhalo malo više i kada bi se cure mogle ispružiti, osobito kod jedrenja u vjetar, ostale cure naprosto ne bi imale šanse. Prema dosadašnjem jedrenju mogu reći da su Enia i Mihaela već na vrhunskoj razini što se tiče jedrenja u vjetar, prvu bovu od orce na većini regata okretat će na samom čelu flote. Sad i niz vjetar jedre vrhunski samo treba još raditi i napredovati po uvjetima malo razvijenijeg vala. Kad je lišo more mislim da već mogu postići i najbolje rezultate.

A nakon EP-a sam zadovoljan i s mnoštvom detalja koji su ih do sada malo kočili, recimo sa suviše konzervativnim startovima, sada je to sve leglo na svoje mjesto.

Po jakom vjetru očekujem da će naše cure uskoro dominirati svjetskom scenom. Moram spomenuti i Petra Cupaća, on je isto vrlo zaslužan za rezultate naših cura. Njegovo iskustvo i znanje u klasi 49er je ogromno. Nadam se da ćemo ga u budućnosti ponovo imati za trenera u Uskoku, ispričao nam je Krpeljević.

image
S ovim rezultatom Enia i Mihaela su ušle u povijest
25. travanj 2024 21:32