StoryEditorOCM

regata oko svijetaVodeći u utrci Vendee Globe nadomak području na kojem je poginulo više od 10.000 pomoraca: ‘Popit ću pivo jer je Nova godina‘

1. siječnja 2021. - 10:05

Dvadeset i sedam-solo-jedriličara, koji sudjeluju na regati oko svijeta bez zaustavljanja Vendee Globe, Novu godinu će dočekati u beskraju Tihog oceana.  

Vodeći u utrci Francuz Yannick Bestaven (na slici) nadomak je obilaska čuvenog rta Horn, mitskog mjesta za sve jedriličare na samom jugu Južne Amerike.

"Nova godina neće promijeniti način na koji plovim ili vrijeme ispred mene. Ali popit ću pivo jer je Nova godina i jer prolazim Horn", kazao je Bestaven, koji bi rt Horn trebao oploviti u subotu, ukoliko zadrži sadašnju prosječnu brzinu od 21 čvora (40 km/h). 

Rt Horn se nalazi pred čileanskim otokom Isla Hornos i predstavlja granicu između Tihog i Atlantskog oceana, a u većem dijelu godine na rtu vladaju dugotrajne oluje s visokim valovima, jakim strujama i opasnošću od ledenjaka.

Procjenjuje se da se u vodama oko rta Horna nalazi više od 800 potonulih brodova u kojima je poginulo više od 10.000 pomoraca, pa se s pravom naziva najveće groblje brodova na svijetu.

Bestaven na jedrilici Maître Coq IV bježi 148 nautičkih milja (274 kilometra) najbržem pratitelju i sunarodnjaku Charlieju Dalinu (Apivia), dok je posljednji, 27-plasirani Sebastien Destremau (Merci) zaostaje čak 5.895 nautičkih milja. 

Deveto izdanje Vendée Globea krenulo je 8. studenoga iz francuske luke Les Sables d'Olonne, a odustalo je šest sudionika, dok je u utrci još pet žena. 

Vendee Globe je najteža jedriličarska regata na svijetu o čemu svjedoči i činjenica da je od ukupno 167 jedriličara-samaca koji su startali u dosadašnjih osam izdanja na cilj došlo njih 89. 

26. travanj 2024 21:56