Redovito čišćenje najbolja je prevencija protiv tvrdokornih mrlja
nautički savjetnik

Vodikov peroksid, limunov sok i sol - i brodska tenda je kao nova! A neugodne mirise uklonite alkoholnim octom

Piše Damir Višić, sudski vještak za nautiku
Foto Božidar Vukičević/Ilustracija/Cropix
8. siječnja 2021. - 14:48

Kao i ostali tekstil, tende se mogu prati i u perilici rublja, a u vodu za ispiranje doda se pola čaše soli kako bi se platno zaštitilo od izbjeljivanja. Ako postoji sumnja u kvalitetu boje tende i njezino izbjeljivanje prilikom pranja, prethodno je treba barem dvadesetak minuta namakati u mješavini pola litre alkoholnog octa i deset litara vode. Nakon namakanja tenda se opere, a prethodno namakanje trebalo bi sačuvati boju.

Alkoholni ocat dobar je i za uklanjanje neugodnih mirisa iz tende, platnenih navlaka, pa čak i posteljine. Pri ispiranju u vodu se doda pola čaše alkoholnog octa.

Tragovi korozije skidaju se finim praškom za čišćenje posuđa ili limunovim sokom i solju pomiješanima u pola litre tople vode. Mrlja se namače tom otopinom dok ne nestane. Tri žlice kristala oksalne kiseline, razblažene u pola litre vode, daju isti učinak.

Šampon za kosu

Za skidanje manjih masnih tragova s platnenih tendi odlično će poslužiti šampon za masnu kosu. Isperu se šamponom, a zatim se cijela tenda opere u perilici rublja. Mrlje koje se ne mogu jednostavnije očistiti namoče se i neko se vrijeme prekriju praškom za pranje rublja, a zatim se cijela tenda opere.

image
Voda i deterdžent za redovito održavanje

Jako uprljanu tendu, nakon tretiranja mrlja, spužvom se istrlja mješavinom soli, limunova soka i vode, te se ostavi da se osuši. Nakon sušenja ponovno se opere blagim deterdžentom i vrućom vodom.

Mrlje koje se teže čiste obično nakon ispiranja ostave tamni rub, koji je potrebno ponovno oprati deterdžentom. U istu svrhu može poslužiti, direktno stavljena na mrlju, mala količina vodikova peroksida iz kutije prve pomoći. Ostavi se da djeluje otprilike pola sata, a nakon toga ispere se mlazom vode. Važno je napomenuti i to da vodikov peroksid nakon dvanaest mjeseci gubi svoju efikasnost.

Tkanina uprljana mašću za podmazivanje ili motornim uljem zahtijeva poseban tretman. Uprljano mjesto obilato se pospe talkom, da apsorbira što više masnoće, a zatim se neko vrijeme prekrije deterdžentom za rublje ili barem šamponom za masnu kosu. Nakon toga stavi se na pranje s dosta deterdženta i na program s toplom vodom.

Obilata količina deterdženta i topla voda koriste se i za ispiranje mrlja nastalih od boje na bazi vode. Naravno, prethodno se tupom stranom noža boja ukloni i mrlja se sastruže. Tende i navlake treba izbjegavati prati u vrućoj vodi, ako to stvarno nije nužno. Hladna voda ne skuplja materijal i ne gužva ga.

image
Tendu treba povremeno skinuti i oprati u perilici

Alkohol i voda

Proliveno gazirano piće ostavlja neugodne tragove, a čiste se tako da ih se odmah istrlja alkoholom za čišćenje, razblaženim s vodom u omjeru pola-pola. Neugodne mrlje od čokolade čiste se tako da ih se jednostavno prekrije čistom krpom namočenom u mlakoj vodi. Uz malo strpljenja, postupak se ponavlja nekoliko puta dok se mrlja ne ukloni.

Najbolji način održavanja tendi i navlaka je njihovo učestalo čišćenje, prije nego što se jako uprljaju. Prije pranja potrebno ih je dobro iščetkati, a zatim oprati toplom vodom, ne vrućom, i blagim sapunom. Nakon pranja dobro se isperu hladnom vodom i rastegnute se stave na sušenje.

18. siječanj 2021 00:13