StoryEditorOCM

Još maloVraća se kultni sajam nautike u Düsseldorfu: očekuje se 1500 izlagača, najavljeni i hrvatski predstavnici

Piše M.I.
28. prosinca 2022. - 19:29

Nakon prisilne pauze zbog Covid pandemije, organizatori nautičkih sajmova raduju se 2023. godini koja bi trebala donijeti povoljne vjetrove i konačno predstaviti novosti iz svijeta nautike na jednom mjestu, pred širokim auditorijem.

Nakon dvije godine, od 21. do 29. siječnja 2023. vraća se i The Boot Düsseldorf, njemački sajam koji bilježi rekordan broj posjetitelja, njih čak 250 tisuća uz oko dvije tisuće izlagača iz 70 zemalja što ga čini jednim od najuspješnijih sajmova u Europi. Ove brojke vuče iz najboljih dana, a na idućem izdanju predstavit će se oko 1500 izlagača s jedrilicama, luksuznim jahtama, malim motornim čamcima, ronilačkom i ribolovnom opremom, kanuima, daskama, tehničkom opremom i brojnom drugom ponudom vezanom uz more. Sve to u 16 ogromnih hala.

- Očekujemo oko 1500 izlagača, zaista fantastičan broj u povijesti boot-a. Nažalost, mnoge male obiteljske tvrtke, posebice one u ronilačkom sektoru, nisu preživjele Covid krizu – tako da nam ti izlagači nedostaju.

Inače, sajam će se održati u sasvim normalnim uvjetima, onako kako znamo i volimo. U izložbene dvorane ugradili smo 3000 Hepa filtera koji filtriraju 99,99 posto svih virusa iz zraka. Tako se zrak u zatvorenom stalno pročišćava - rekao je direktor sajma Petros Michelidakis.

image

Pointer 30

pointeryachts.com

Među izlagačima je i dvadesetak hrvatskih predstavnika: ACI, Turistička zajednica šibensko-kninska, MMK Systems sa sistemskim rješenjima u charter industriji, zatim brojni charteraši, a i ronioci poput Mante Diving iz Komiže i Divinga iz Rovinja. Uz Portugal, Hrvatska će na sajmu predstaviti regije i aktivnosti obalnog turizma, odnosno destinacije vezane uz obalu, rijeke i jezera.

Sajam će biti prilika mnogim izlagačima iz širokog spektra vodenih sportova da predstave svoje ponude, pa su za to rezervirane hale za wing surfing i foling, toranj za skokove u vodu, te niz bazena za promocije raznih atrakcija.

Posebna pažnja biti će posvećena održivom pristupu nautici, pa će se raspravljati o alternativnim gorivima, biodizelu, e-gorivu, o novim infrastrukturama u marinama okrenutim gorivima budućnosti, kao i o ekološkom zbrinjavanju starih brodova. Na panel raspravama sudjelovat će i mnoge nevladine organizacije poput WWF-a, Greenpeacea i drugih.

image

Bestevaer 36

bestevaer.com

Naravno, većina očekuje atraktivne premijere novih plovila kojih neće nedostajati na sajmu.

Nabrojat ćemo samo neke: Bavaria C modeli, Bavaria SR33, Bénéteau First 36, First 44, Delphia Line, mali brod Bente 28, Bestevaer 36, Jeanneau Yachts 55, Elan Impression 43, Elan GT6, pa katamaran Catana Ocean Class, Bénéteau Oceanis 60...

Naravno, očekuju se i mnoge premijere manjih plovila Quicksilver Activ 805 Open, Parker 720 i drugi, a u Dusseldorf stiže i gliser Quarken 27 čiju smo jednu od tri verzije vidjeli i testirali na Biograd Boat Showu. Sukladno trendovima, na sajam stižu i amfibijska plovila poput Iguana Foilera i drugih.

image

Catana Ocean Class

catana.com
image

Bente 28

benteyacths.com
20. travanj 2024 18:35