StoryEditorOCM

SIGURNija PLOVIDBaČistoća goriva, ulja, zraka i drugih tekućina ključna je za pouzdan i dugotrajan rad brodskih motora: filtar od pet slojeva hvata i najmanje čestice

Piše Ž. S.
28. travnja 2021. - 11:41

Svi nautičari, ribari i drugi ljudi od mora dobro znaju koliko je važno da njihov brodski dizelski motor pouzdano radi, jer na pučini nema servisa ni rezervnih dijelova ako nešto pođe po zlu. Stoga je redovan servis obveza koja se ne preskače, pri čemu se vodi računa da se ugrađuju samo kvalitetni potrošni rezervni dijelovi, poput filtera zraka, goriva, ulja, te drugih tekućina potrebnih za siguran rad motora.

U tom segmentu proizvodi tvrtke Cummins Fitration, poznati pod osnovnim brendom Fleetguard, spadaju u svjetski vrh, pa su najčešći izbor prilikom redovitih servisiranja brodskih motora.

Prednost pri izboru je što Cummins Filtration nudi doista širok asortiman za filtraciju zraka i tekućina, ali i aditiva za rashladni sustav. Svi proizvodi, a ima ih više od 5000, sukladni su standardu QS 9000/ ISO 9001/ TS 16949 i mogu zadovoljiti zahtjeve većine svjetskih proizvođača opreme. Pritom je moto tvrke –​ naš je cilj smanjiti vrijeme zastoja i operativne troškove vašeg stroja.

Vrhunska tehnologija

Cummins Filtration strateška je poslovna jedinica tvrtke Cummins Inc., najvećega svjetskog proizvođača dizelskih motora iznad 50 KS, te s njim stalno sustavno radi na razvoju novih i inovativnih rješenja za otežane uvjete rada, te zadovoljenje sve viših ekoloških zahtjeva koji se stavljaju pred motore.

Tako patentirani set proizvoda Venturi (by-pass) doprinosi većoj efikasnosti, dužem životnom vijeku i dužim intervalima servisiranja motora. Jedinstveni i sofisticiran medij za filtriranjeStrataPore je, pak, sintetički višeslojni medij koji omogućava filtraciju bez premca u pogledu efikasnosti i kapaciteta, dok ES grupa proizvoda (Extended Service), zajedno s ConeStaC i Centriguard centrifugalnim sistemima, nudi produženje servisnih intervala uz punu sigurnost.

Zrak je vrlo važan u procesu izgaranja goriva dizelskog motora, jer prosječan motor predviđen za teške uvjete iskoristi 13.000 do 20.000 litara zraka za izgaranje samo litre goriva. Kako dim, prašina i ostale nečistoće sadržane u usisanom zraku mogu dovesti do brojnih oštećenja vitalnih komponenti motora, kvalitetno filtiranje iznimno je važno. U Fleetguardovim tvornicama širom svijeta izrađuju se filtri zraka, kućišta i usisne komponente za više od 200 proizvođača motora i opreme koji jamče da će zrak koji uđe u motor biti besprijekorno čist.

Filtri goriva i ulja

Osnovni zadatak filtra za gorivo je odstranjivanje nečistoća i vode iz goriva, čime se sprječava oštećenje motora i gorivo štedi. U tom je segmentu Fleetguard razvio brojne inovacije za koje je osvojio i mnoga priznanja za kvalitetu. Budući je čistoća goriva osobito važna kod sofisticiranih elektronički upravljanih motora s višim pritiscima, te ubrizgavačima osjetljivim na nečistoće, kod ovih se filtera primjenjuje višeslojna StrataPore tehnologija.

image
Filtri za sve veličine motora

I u području filtracije motornoga ulja, Fleetguard je razvio brojne inovacije. Današnji petoslojni StrataPore filtri od sintetičkih medija s neprekidnim vlaknima od mješavine poliestera i adhezivnih polimera, vrh su toga procesa i nenadmašni po svostvima. Uz njih je Fleetguard razvio i Combo Venturi filtre, odnosno kombinaciju dva filtra u jednom (centralna cijev + fini filtarski diskovi). Kod ovog tipa filtra protok ulja je aksijalni i radijalni, čime se smanjuje trošenje od 73 do 91 posto.

Fleetguard je također razvio i Venturi ubrizgavač koji jamči maksimalan protok ulja prilikom hladnoga starta, štiteći prijenosni mehanizam ventila, te pomažući protok ulja kroz naslagane diskove visokog kapaciteta, čime se dokazano uklanja talog koji uzrokuje trošenje.

Hlađenje i hidraulika

I rashladni mediji u motoru moraju biti čisti, da se izbjegne stvaranje naslaga, kavitacija i korozija, odnosno posljedična oštećenja dijelova, začepljenja, veliki otpori protoku... Veliko istraživanje na 11.000 strojeva pokazalo je da motori s filtrom vode imaju čak dvije trećine manje kvarova od onih koji ga nemaju. Uz vrhunske filtre, u ovom programu Fleetguard nudi i DCA4 aditive rashladnih medija koji značajno povećavaju zaštitu od korozije i kavitacije.

Fleetguardovi filtri za hidrauličke sustave sposobni su, pak, izdržati ekstremne pritiske, pa će osigurati njihov dug i pouzdan rad, jer se filtriranjem sustava smanjuju trošenje, curenje i gubici snage, te poboljšava rad sustava i motora. U svom programu Fleetguard ima više od 500 elemenata hidrauličkih sistema koji zadovoljavaju zahtjeve najpoznatijih svjetskih proizvođača opreme.​

Spomenimo na kraju da filtre Fleetguarda koriste brojne ugledne svjetski proizvođači, poput tvrtki Caterpillar, Isuzu, John Deere, Komatsu, Kubota, Chrysler Corporation, Cummins Engine Company, Daf, Fiat, Ford Motor Company, General Motors, MAN, Mercedes Benz, Nissan, Renault, Scania, Volvo...

(PLAĆENI OGLAS)

19. travanj 2024 20:19