StoryEditorOCM

mana 23Zaplovila električna kaštelanka i odmah na kamion put Norveške

Piše Gordan Jelavić
26. kolovoza 2020. - 13:18
Rand Mana 23

Kako smo i najavili na stranicama Otvorenog mora, u kolovozu je zaplovio novi model danske tvrtke Rand koji se projektira i gradi u Kaštelima - Mana 23. Odmah nakon porinuća je spakiran na kamion za Norvešku, a potom slijede i primjerci za Švedsku i Mađarsku gdje će dileri organizirati prezentacije i testne povidbe za zainteresirane kupce.

Iako su za pogon sedam metara duge brodice predviđeni električni motori Torqeedo snage 10 kilovata, za unutrašnje europske kanale na kojima će ploviti dovoljna su i 4 kW. S osam baterija od 95 Ah na punom gasu i 7 čvorova može ploviti dva i pol sata. Za brodove koji će uglavnom biti u dnevnom najmu snaga je dodatno ograničena pa će bez problema izdržati osam sati.

Niska potrošnja je postignuta vrlo učinkovitim i dubokim V-trupom i s katamaranskom krmom za veću stabilnost. Mana ima i tendu, te opciju tvrdoga krova sa solarnim pločama. Cijena prvoga primjerka bez PDV-a je 55 tisuća eura, a pod krmu može stati i klasična penta i onda je cijena nekoliko tisuća eura niža.

https://randboats.com/

14. travanj 2024 17:15