StoryEditor

PRVAk UNIVERZALNOSTIAko tražite štap široke primjene za lov s obale i iz barke, najbolje rješenje je - bolonjez. No i on ima razne varijante, evo kako ih razlikovati

Piše ŠIME DUVANČIĆ
28. veljače 2021. - 10:49
I borbeni lubin može se svladati laganim bolonjezomŠime Duvančić

Više od dvije tisuće godina čovjek ribu lovi udicom uz pomoć štapa. Kroz taj razdoblje, posebice u posljednjih pola stoljeća, osmišljene su brojne tehnike udičarenja i njima prikladne vrste štapova. To vrlo otežava pravilan odabir najprikladnijega štapa za lov određenom tehnikom i na određenom terenu, ne samo početnicima.

No, ako se traži najuniverzalniji štap iznimno široke primjene, kako za ribolov s obale, tako i iz plovila, posao nije osobito težak. Najbolje rješenje za sve to je štap bolognese, odnosno bolonjez kako ga naši ribolovci nazivaju. No, i on ima razne varijante koje treba znati razlikovati.

Nasljednik direktaša

Kao što mu ime ukazuje, ovaj štap su osmislili ribolovci iz talijanske Bologne, koji su zapravo samo dodali provodnike strune i rolu na dobro poznati štap direktaš, kod nas znan i kao trstika. Na taj su način uklonili značajne nedostatke direktaša, koji je nezamjenjiv samo onda kad je postignut optimalni sklad snage i dužine štapa s dimenzijama plijena i dubinom na mjestu ribolova, a što je teško izvodivo.

Naime, daljina i dubina na kojoj se lovi limitirani su dužinom direktaša, a ako se zakači koja krupnija riba, direktašem je zbog dužine i lagane konstrukcije teško svladati. No, to ne bi bio problem uz pomoć proklizavajuće kočnice role. Osim toga, zahvaljujući mogućnosti odbacivanja mamca s bolonjezom, što s direktašem nije moguće, postaje dostupna i riba koja se nalazi dalje od obale, mahom krupnija.

Tako nastali štap ima iznimno široku primjenu, ne samo za ribolov s obale nego i iz plovila. Radi se o teleskopskom štapu velike do vrlo velike dužine, zbog čega ima brojne segmenate, a time i provodnike. No, unatoč velikoj dužini, bolonjez je vrlo tanak, čak i na zadnjem kraju.

Najčešća dužina mu je 5, 6 ili 7 metara, ali ima i kraćih, oko 4 m, te dužih, čak do 10 metara. Najkraći modeli, dužine između 3,5 i 4,5 m, idealni su za svaštarski neselektivni ribolov u plićacima i malo dalje od obale, bez obzira na njezin izgled. Štapovi te vrste najbolji su i za lov iz plovila kančanicom.

image
Zbog male dužine, spakirani su pogodni za transport

Bolonjezom dužine 4 do 5 metara može se s brumalicom na struni loviti feeder tehnikom na ravnom i čistom terenu, no za lov na neravnom terenu praktičniji su štapovi dugi 5 do 6 metara.

Lov u pjeni

Štap dužine pet metara idealan je za početnike u lovu s obale, ali i za a' volo lov odmetom, jer omogućava daleko odbacivanje laganoga mamca te njegovo dobro usmjeravanje u kurentu. Onaj od šest metara je, pak, kod nas najpopularniji jer je najprikladniji za lov većinom tehnika s morske obale.

Bolonjezi dugi 5 do 6 m idealni su za specijalizirani lov cipala u lukama, ali i s neuređene obale. Iznimno su prikladni i za ribolov u morskoj struji te u valovitom moru, što su optimalni uvjeti za vrlo specifičan lov lubina, šarga i ušate u pjeni.

Pri odabiru dužine treba imati u vidu da će dovoljno dug štap omogućavati potrebnu dužinu odbačaja i učinkovitu kontru. Omogućit će i dobar kontakt između vrha štapa i plovka (ako se on koristi), odnosno smanjiti dužinu strune u zraku. Tako će spriječiti ili ublažiti pojavu trbuha na struni, čija je posljedica nemogućnost pravodobnog kontriranja, odnosno smanjenje osjetljivosti štapa.

Štoviše, u uvjetima bočnog i čeonog vjetra, vrh dugog bolonjeza može se držati neposredno iznad plovka, odnosno površine mora, i na taj način ukloniti trbuh. Osim toga, dugim štapom lakše se kontrira, lakše se zamara i izvlači plijen, posebice kad se lovi s visokih i škrapastih pozicija, primjerice obalnih stijena. Zato, kad se nabavlja bolonjez za ribolov s takvih terena, prednost treba dati nešto dužim štapovima, onima od šest metara.

Osim dužine, vrlo je važna akcija štapa. Kod ovako tankog štapa ona mora biti takva da svojom elastičnošću totalno iscrpi ribu kako bi ona bila gotovo mirna pri podizanju iz mora. Najprimjerenija je vršna akcija, a štapove takve akcije proizvođači označavaju slovom A ili oznakom Extra Fast, vrlo rijetki brojkom 5. Takvi štapovi se savijaju samo gornjim dijelom, eventualno i segmentom ili dva ispod vršnjaka, ovisno o broju segmenata, dok se ostatak štapa pod opterećenjem ne savija.

image
Tijekom lova stalno je u ruci, pa mora biti lagan

Ovakva akcija omogućava daleko odbacivanje lakih pribora i mamaca pomoću fine strune, što je bit lova bolonjezima, odnosno bolonjez tehnikom. Kod ekstremnih opterećenja, međutim, na granici onih za koje je taj štap napravljen ili većih od njih, previše krut i neelastičan štap lako se lomi. Stoga se manje iskusnim ribolovcima preporučuje nešto sporiji, odnosno savitljiviji štap, bolonjez akcije B, Fast, odnosno 4.

Granice nježnosti

Zato što se tijekom ribolova stalno drže u rukama, bolonjezi moraju imati malu težinu i dobar balans, odnosno ne smiju vući vrhom nadolje. Što je štap lakši i bolje izbalansiran, to će se udičar manje zamarati, a više uživati u ribolovu. Dobar bolonjez srednje dužine, od 6 metara, ne smije biti teži od 300 grama, dok oni vrhunski teže i manje od 200 g.

Valja, međutim, napomenuti da su pojedini modeli bolonjeza previše nježni za ribolov na moru, posebice što tu nije uvijek moguće koristiti mrežnu prihvatnicu za izvlačenje ulova iz vode. Stoga, ako se lovi s visokog položaja, a prihvatnica nema dovoljno dugačku dršku, ribolovac je prisiljen podignuti teži ulov snagom štapa, a tada je svakako bolje imati robusniji štap, čak i ako je malo teži.

Štap s povoljnim odnosom težine i snage može se izraditi samo od suvremenih vlakana i tkanina. U pravilu su to karbonska vlakna i tkanine različitih jačina i cijena, dok se drugi, bolji i skuplji materijali poput borona, whiskersa i kevlara, koriste tek kao dodaci pri izradi najlakših i najskupljih bolonjeza.

Jedini dio na bolonjezu koji se izrađuje i od fiberglasa, je vršnjak, najtanji dio štapa. Takav vršnjak je teži, manje osjetljiv, jeftiniji te manje sklon pucanju od ugljičnog vršnjaka, zbog čega se preporučuje ribolovcima početnicima. No, od čega god bio izrađen, vršnjak bolonjeza mora imati nekoliko provodnika strune kako bi ona što vjernije pratila krivinu vršnjaka i time ga činila osjetljivijim i jačim. Na vršnjaku su najčešće tri provodnika. Osim onog na samome vrhu, ostali mogu biti klizni.

Vršnjak sa svim fiksnim provodnicima nije teleskopski nego je put on, odnosno ubodni. Širim krajem se umeće u predzadnji segment, pa ga je pri sklapanju štapa neophodno skinuti, što otežava rukovanje štapom. Zato se takvi vršnjaci primjenjuje uglavnom samo kod najkvalitetnijih, natjecateljskih bolonjeza.

image
Visoki provodnici sprječavaju dodirivanje strune i štapa

Kvalitetni prsteni

Svi provodnici osim vršnog, kod bolonjez štapova su specijalnog oblika. Kao i oni za match štapove, imaju jednu stopu za postavljenje na štap, te vrlo visoke držače prstena V oblika. Takav oblik onemogućava lijepljenje strune za držače, ali i za štap, što uzrokuje skraćenje odbačaja i petljanje strune oko provodnika, čak i njezino pucanje zbog toga.

Prsteni provodnika moraju biti kvalitetni, od torzita, silicijeva karbida (SiC) ili barem aluminijskog oksida, jer se lošije tanke strune kakve se koriste u bolonjez ribolovu brzo oštete. Vitki provodnici su vrlo podložni deformiranju pri dodiru, pa ih izvan upotrebe treba dobro zaštititi, najbolje krutom kapom.

Kako bi bio što lakši, ali i zbog toga što se na njega montira mala rola, držač role za bolonjez štap mora biti što lakši i manjih dimenzija. Najbolje rješenje je slide plate, klizni tanki držač od nehrđajućeg lima.

Pri odabiru štapa valja voditi računa i o dužini njegove drške jer o njoj također ovisi preciznost odbačaja mamca, ali i balans štapa. Štapovi dužine 3,5 do 4,5 m, najprimjereniji su za svaštarski ribolov uz obalu i u njezinoj blizini, trebaju imati dršku dužine od barem 40 cm, a najbolje 50 cm. Ta se dužina odnosi na razmak od kraja rukohvata do sredine nosača role, odnosno noge montirane role. U pravilu, drška je gola, bez presvlake od kože ili EVA pjenopastike.

Bolonjez štapovi su u pravilu namijenjeni lovu manjih, rijetki srednje velikih riba. Optimalna jačina, izražena kao težina bacanja štapa namijenjenog lovu odmetom i plovkom, kreće se do 5 grama, a najviše 15 ako se koristi za lov sitnijih primjeraka.

Za lov krupnijih šaraga, fratara, skuša, piceva, lokardi, a osobito lubina i komarči, bolje je koristiti štapove težine bacanja 15 do 30 grama. Kad se očekuju srednje krupni ulovi, posebice u lovu kančanicom iz plovila na velikim dubinama, bolje je koristiti još malo jače štapove.

image
Klizni držač role pouzdan je i lagan

Šuma oznaka

Nažalost, proizvođači jačinu bolonjeza označavaju na razne načine. Postoje tri načina označavanja - pomoću težine bacanja (t.b.) u gramima, slovnim oznakama za t.b. te navođenjem najveće težine koju štap može podignuti (power-up). Tako najnježnije štapove neki označavaju s t.b. 5-10 g, L, ili power-up 2 kg.

Najčešće rabljene, štapove t.b. 5-20 g, također označavaju slovnom oznakom L, te težinom koju mogu izdržati. Također, vrlo često rabljene štapove t.b. 10-30 g označavaju i sa slovnom oznakom M. Istom oznakom, pak, neki označavaju i štapove t.b. do 45 grama. Štapove t.b. 30-60 g, ali i najjače, one t.b. 80-120 grama, označavaju slovom H te oznakom power-up 6 kg, odnosno power-up 9 kg.

Neki, pak, štapove t.b. 50-100 g ili više označavaju i oznakom HH. S dva slova neki proizvođači označavaju i štapove širokog raspona t.b. Primjerice, s ML označavaju štapove težine bacanja 10-50 g, a s MH težine bacanja 20 do 120 g. Zbog svega toga, pri kupnji bolonjez štapa treba pažljivo čitati oznake na njemu, a ako ih nema - ne treba kupovati takav štap.

image
Jozo Žigo iz Preka bolonjezom jačine M izvukao je hobotnicu od 5,9 kg
07. travanj 2021 01:53