StoryEditorOCM

RAM MOUNTS MARINEAmerički modularni nosači svakom uređaju nađu idealno mjesto

Piše Željko Simunić
15. rujna 2020. - 09:00

Osnovana 1995. godine kao dio grupacije National Products Inc. (NPI), tvrtka RAM Mounts iz Seattlea, u američkoj saveznoj državi Washington, u međuvremenu je postala jedan od najvećih svjetskih proizvođača nosača za razne elektroničke uređaje i opremu. Zapošljavaju 360 ljudi i navode kako su vodeći po inovacijama u ovoj kategoriji budući da nude čak 5000 modularnih komponenti. RAM Mounts proizvodi čvrste i raznovrsne sustave nosača za kamere, tablete, GPS sustave, mobitele i druge mobilne uređaje koji se mogu učvrstiti gotovo bilo gdje.
Jedinstvena izvedba sustava pruža brzu instalaciju, mogućnost podešavanja, čvrstoću, prigušenje vibracija i trajnost. Podržano doživotnim jamstvom, RAM rabi praškom presvučeni brodski aluminij s laganim kompozitima visoke čvrstoće, hardver od nehrđajućeg čelika i gumene kugle.

Praktična prilagodljivost

Premium izvedba s gumenom kuglom i utorom njihovih sustava nosača nudi sigurno držanje s gotovo beskonačnim mogućnostima podešavanja i prigušenja vibracija za najzahtjevnije okoline. Vrijedi istaknuti kako su nosači prilagodljivi, što znači da se nosač telefona iz automobila može postaviti na brod ili se razne modularne komponente kombiniraju i usklađuju kako bi se kreirao personalizirani idealni nosač.
Nije nevažno napomenuti kako u svoje partnere ubrajaju velike brendove kao što su: Garmin, Humminbird, Lowrance, Lund, MotorGuide, Qwest Pontoons, Raymarine/Flir. Odjel Ram Mounts Marine specijalizirao se za držače opreme za nautičare i ribolovce. U vodiču za kupnju savjetuju se tri koraka: odabir baze, potom odabir ruke na osnovi željene dužine i postavljanja, dok je treća faza odabir adaptera i podloga.
U baze koje se učvršćuju vijcima ubraja se RAM Mounts gumena kugla za prigušenje vibracija, zaštitu od klizanja, skoro 360-stupanjske mogućnosti podešavanja i čvrstoću koju zahtijeva brodska okolina. RAM Mounts okrugle baze napravljene su od brodskog aluminija te su presvučene praškom radi zaštite od korozije u blizini slane i slatke vode.

Alati nisu potrebni

RAM Mounts baze za stup i rascijepljeni element pružaju savršeno držanje za držač štapova, stolić za mamce i druge dodatke. Učvršćivanjem baze na mjesto, navedene komponente mogu se pozicionirati bilo gdje. RAM Tough-Claw baza pruža fleksibilnu ugradnju za okrugle rukohvate ili ravne rubove. Kotačić T-oblika znači da nisu potrebni nikakvi alati za ugradnju, uklanjanje ili prijenos nosača. Jednostavno se otpusti kotačić, promijeni pozicija i učvrsti.
Za okrugle rukohvate, RAM Torque baza pruža učvršćenje niskog profila s plastičnim umetcima koji štite površinu rukohvata i osiguravaju savršeno držanje. Ova se baza jednostavno stavi oko rukohvata na plovilu kako bi se lako montirao bilo koji uređaj. Uz RAM Tough-Track sustav se prilagođava sa šinama različitih dužina i komponentama – za modularne aluminijske i kompozitne inačice s gornjom ugradnjom. RAM Hand-Track je idealno rješenje sa šinom i uključuje dvije završne kapice s gornjom ugradnjom za učvršćenje na ravnu površinu.

Tri dimenzije kugli

Ruka od brodskog aluminija ili kompozita osigurava čvrsto držanje koje smanjuje klizanje po gumenoj kugli. Kugle se nude u tri dimenzije (B, C i D) i treba ih birati prema masi i primjeni uređaja. RAM preporučuje povećanje veličine kugle u okolinama s ekstremnim udarcima i vibracijama.
RAM ruka je veza između baze za ugradnju i vašeg uređaja, te je dostupna u različitim veličinama. Ako želite podignuti držač štapa za ribolov iznad palube i osigurati idealan položaj u uskim prostorima, treba rabiti RAM ROD ruku za produženje stupa.
Naravno, nude se i držači štapova za ribolov. To su RAM ROD HD i RAM ROD JR držači, s time da prvi, predviđen za teške uvjete, uključuje prednji prsten koji učvršćuje štap tijekom plovidbe. Stop zakačka na stražnjoj strani može se zaključati na mjesto kako bi se držač štapa pretvorio u cjevasti držač. Za učvršćenje manjih štapova, RAM ROD Junior ima fleksibilnu traku na prednjoj strani držača. RAM Tube serija sastoji se od velikog univerzalnog držača cijevi za učvršćenje većine štapova za ribolov u bilo kojem okruženju.

Univerzalni nosači

Za držanje mobitela namijenjen je RAM X-Grip, a nosači tableta jedinstvene izvedbe RAM Tab-Tite, RAM X-Grip i RAM EZ-Roll’r omogućuju pridržavanje ovih uređaja gotovo bilo koje veličine sa ili bez zaštitne košuljice. Na kraju istaknimo da se nude i nosači za akcijske kamere. Specijalna izvedba s dvije kugle i utorom omogućuje pozicioniranje kamere pod savršenim kutom, uz održavanje stabilnog kadra tijekom plovidbe većim brzinama po velikim valovima. Mislilo se i na žeđ, pa se prodaju i RAM Level Cup i Level Cop XL nosači držača za čaše.
Zagrebačka tvrtka Normark Adriatik ima ugovor o distribuciji proizvoda američkog proizvođača Ram Mount Marine za teritorij RH. Najtraženije opcije su baza-nosač-ruka, stoga valja reći da se baze nude u rasponu cijena od 140 do 550 kn. Nosači koštaju od 220 do 500 kn, a cijena ruku se kreće od 220 do 1100 kn. Kompleti koštaju od 350 do 1400 kuna.
(Ž. S.)

19. travanj 2024 20:49