StoryEditorOCM

dalmatinska tradicijaDok se živjelo od zemlje i mora, ovako su stari Kaštelani lovili ribu i prehranjivali familije. O ‘potizanju braganje‘ snimljen je i film

Piše OM
12. studenog 2021. - 13:15

U sklopu Zinfesta koji se održava u marini Kaštela u petak, 12. studenog, u 18 sati održat će se premijera dokumentarnog filma 'Potezanje mreže s kraja', autora Ivana Perića.

Riječ je o video-dokumentu akcije kaštelanskog klastera Udruga Zora čiji je cilj međugeneracijski prijenos tradicijskih vještina koje spadaju u nematerijalno kulturno dobro.

Kadrovi dokumentarca nastali su u svibnju ove godine kada su Kaštelani, njih desetak, na plaži Mala Punta u Kaštel Kambelovcu uprizorili povlačenje ribarske mreže s kraja, po domaći „potizanje braganje”.

- Naš zadatak je danas prizentat ljudima kako su to nekad naši stari radili, lovili ribu s kraja, familje prihranjivali, a sada triba to naše znanje, tradiciju, baštinu sačuvat i dici kazat - poručili su Kaštelani tom prilikom.

I napravili su pravu atrakciju, i za domaći, ali i za strani ”svit”. Privukla je na rivu ta demonstracija nekadašnjeg života puno gledatelja. Na tren se vratilo u davnu prošlost kada su Kaštelani živjeli od zemlje ili mora, bili težaci ili ribari, ili oboje, pa sada žele u ovo moderno doba to bogatstvo predaka i zaštititi.

Potezanje braganje uprizoren je zajedničkim snagama Udruge "Kaštelanski crljenak", Turističke zajednice grada Kaštela i županijskea razvojna agencija RERA, s ciljem očuvanja od zaborava korištenja raznih ribolovnih vještina i alata.

Bili smo na potizanju braganje u Kaštelima: ‘Ovdi se ne radi na snagu, samo polako, strpljivo i vješto. Triba nadmudrit ribu!‘

18. travanj 2024 10:17