StoryEditor

velika rakovicaDonosimo sve o zanemarenoj vrsti koju su ‘proslavili‘ nedavni kapitalni ulovi: majstorica kamuflaže prava je poslastica

Piše Šime Duvančić
25. travnja 2021. - 14:40
Sve je počelo nedavnim ulovom u Kaštelanskom zaljevuArhiva

Dok prosječna veličina riba polako ali stalno pada, neprestano rastu dimenzije najkrupnijih riba, te ostalih organizama ulovljenih u Jadranu. Nažalost, naši morski ribolovci, kako profesionalni tako i ostali, nemaju obvezu niti naviku prijavljivati svoje kapitalne, ali i rijetke ulove pa su znanstvenici i ostali zainteresirani zakinuti za informacije o pravom stanju jadranske faune. Na sreću, ima i iznimki.

Velika, veća...

Tako je jedan čitatelj Otvorenog mora poslao, a Slobodna Dalmacija 2. ožujka objavila fotografije rijetkog ulova - velike rakovice dužine tijela 22 cm te teške 1,72 kg, a koja prema znanstvenoj literaturi piza do 1,5 kg i naraste do 25 cm.

Osim zbog težine, taj je ulov značajan i zbog toga što je ostvaren komadom lignjuna namamčenom udicom, kojom se rakovi iznimno rijetko love. Rakovica je ulovljena 26. veljače s unutrašnje strane Marjana, između uvale Bena i Instituta za oceanografiju i ribarstvo, na 26 metara dubine.

Na objavu je reagirao Marko Šimić iz Zagreba i poslao nam fotografije još težeg primjerka od točno 2098 grama.

- Na Makarskoj rivijeri, odakle sam, ulovio sam mnoštvo ovih rakova, ali niti jednog težeg od kilograma. Zato sam od ovog sačuvao jedna kliješta i oklop dugačak točno 22,1 cm. Morao sam ga kuhati 11 minuta, dok se kilaš skuha za 8 - napisao nam je Šimić, naglasivši da je raka kupio na tržnici Trešnjevka 10. veljače u ribarnici Faflja.

Od Antonija Faflje, prodavača u ribarnici, doznali smo da je tog raka ulovio njegov otac, profesionalni ribar Perica Faflja iz Raba 9. veljače u mrežu koče koju je potezao s vanjske strane otoka. Antonio je naglasio da je njegova ribarska obitelj lovila i veće primjerke, od kojih je jedan težio čak 3200 grama!

image
Rakovica s Raba teža od dva kilograma

Marko Šimić i brojni drugi čitatelji molili su nas da napišemo nešto više o tom velikom raku, pa to, evo, i činimo.

Brojna imena

Nažalost, domaće je literature o njemu vrlo malo, a i štura je, iako se radi o brojnom, gastronomski cijenjenom i ekonomski važnom raku. Latinsko mu je ime Maja Squinado (Herbst, 1788.), a kod nas ima 52 narodna imena, od kojih znanstvenici najradije koriste velika rakovica. Osim brojnim varijacijama imena rak, rakovica, grancigula i pauk, nazivaju ga i baba, babura, bograd, rošpa, hauk, čavok, tovar dida, mašćarolin i dezuja.

Velika rakovica pripada obitelji rakovica (Majidae), kratkorepih rakova desetonožaca. Njezine duge i vitke noge složene su kao one kopnenih pauka. Prednji par završava za ljude neopasnim kliještima, kod odraslih mužjaka mnogo dužim i jačim nego u ženki. Do 25 cm dugo i 18 cm široko tijelo mu je srcoliko, nazad zaobljeno, s leđne strane bradavičasto, gotovo bodljikavo, te kao i ekstremiteti obraslo kukastim dlakama. Boja mu je smeđecrvenkasta do smeđežućkasta.

Između odraslih mužjaka i ženke postoje uočljive razlike. Osim što su krupniji i imaju veća i jača kliješta, mužjaci imaju ravniji te manji trbušni džep stožastog oblika, koji je kod ženki blago ispupčen, veći i ovalan. U vrijeme mrijesta ženke na trbuhu nose do 500 tisuća crvenih jajašaca.

Majstorica kamuflaže

Rakovica brzo raste, nakon prve godine obično dosegne 8 cm dužine. Od neprijatelja se tada štiti kamufliranjem - svojim kliještima na sebe vješto stavlja alge, spužve i druge morske organizme. Odrasle se rijetko maskiraju, u pravilu samo u periodu lipanj - kolovoz.

Tijekom druge i treće godine života se 12 do čak 15 puta mitari, mijenja oklop, kao i svaki drugi rak. No, osim što će postati spolno zrela, za razliku od ostalih rakova se nakon toga više ne mitari, već do kraja života zadržava isti oklop i težinu, u rasponu od 250 g do više od 3 kg, ovisno o uvjetima života. Vijek joj je inače 5 do 8 godina.

Za razliku od mnogih drugih rakova, velika rakovica značajno migrira, ponekad čak nekoliko desetaka kilometara. U proljeće (travanj-lipanj), iz dubljih pjeskovitih staništa kreće prema površini te se katkada skuplja u hrpe radi mitarenja i razmnožavanja.

image
Ženke i mužjake najlakše je razlikovati po trbuhu

S vanjske strane gomile raspoređuju se dobro oklopljeni odrasli mužjaci. To im je strategija obrane. Ličinke se izlegu od kraja lipnja do listopada. Kao migratorna vrsta nalazi se na svim vrstama dna, vrlo često na hridinastom, često na pjeskovitom, ali rijetko na muljevitom. Osobito rado zalazi u podmorske špilje, među kamenite blokove, na kamenita dna obrasla algama, te u livade posidonije.

Velika rakovica naseljava cijeli Jadran, a najmasovnija je u vodama Istre, osobito šireg akvatorija Pule. Ovisno o dobu godine zadržava se na dubini od metra do više od 170 metara, najčešće između 10 i 40 metara. Uglavnom je aktivna noću. Kao i većina rakova ratoborna je, ali i vrlo spora.

Kreće se postranim hodom visokim nogama i štipaljkama. Hrani se slabo pokretnim ili nepokretnim organizmima kao što su crvi, školjke, zvijezde, sitni rakovi, crvići, alge te strvine. Kao i većina rakova, i velika rakovica je ratoborna.

Lov grampom

Dok je bez oklopa ili je on mekan, omiljena je hrana brojnim ribama, od škarpine i krupnih ljuskavki do ugora i murine, a uvijek je jede samo hobotnica.

Ekonomski značajna vrsta, velika rakovica lovi se brojnim načinima. Kliješta joj nisu opasna pa se može loviti ručno, najbolje s rukavicama zbog bodlji koje prekrivaju oklop. U plićaku hodanjem ili iz plovila može se loviti i vrtlarskim grabljama ili njima sličnom napravom zvana grampa, koju čini manji broj (2 do 6), ali barem duplo dužih metalnih šipki nego kod grablji. Jedinke se mogu loviti i vršnjakom, okruglim okvirom koji nosi mrežastu vreću koja se napunjena mamcem spušta na dno i diže nakon nekog vremena.

image
Najčešće je slučajni ulov

U gospodarskom ribolovu ciljano se lovi rakovica jednostrukom mrežom stajačicom, a često je i slučajni ulov prilikom lova raznim drugim mrežama. Meso velike rakovice cijenjeno je kao delikatesa, jer okusom ne zaostaje za mesom jastoga i hlapa. Ženka ima finije i ukusnije meso, mužjak je mesnatiji i jačeg okusa. Najukusnija je od sredine prosinca do siječnja, zatim mužjaci od svibnja do srpnja, a ženke od veljače do svibnja.

Oči i antene

Velika rakovica je lako kvarljiva pa je treba pripremati što prije nakon ulova, a kupovati samo žive primjerke. Izvan mora živjeti može 24 do 48 sati u velikoj posudi prekrivenoj vlažnom krpom i na hladnom mjestu, ali ne na ledu.

Kako odabrati dobru rakovicu, objašnjavao bi neiskusnim kupcima odnedavno, nažalost, pokojni dobri duh splitske peškarije Zlatko Ivulić:

- Prihvatite je rukom sleđa i nogama okrenite prema sebi. Dobra je ako reagira očima i antenama, vrti nogama ili ih drži savijene prema trbuhu. Drže li je na ledu, izgledat će mrtvo ili vrlo umorno.

Na kraju, valja znati da sportsko-rekreativni ribolovci ne smiju loviti niti zadržati slučajno ulovljenu veliku rakovicu!

05. svibanj 2021 16:25