StoryEditorOCM

‘susret‘ u rijeciIako karakteristično obojan i građen, lumbrak je često predmet zabune, a njegovo sporo plivanje u trenu se može pretvoriti u eksplozivni bijeg

Piše OM
20. svibnja 2021. - 10:35

Lumbrak (Symphodus tinca, Linnaeus, 1758) je morska riba iz porodice usnača. Čest je u Sredozemnom i Crnom moru, te u istočnom Atlantiku. Živi uz obalu na kamenitim dnima, najčešće na dubinama između 5 i 10 metara.

Premda je karakteristično obojan i građen, lumbrak je često predmet zabune. Doduše, zabunu ne stvara on nego sve ostale vrste koje mu nalikuju i koje se stoga često proglase lumbrakom.

To su u prvom redu dugonoska (Symphodus rostratus, Bloch, 1791), martinka (Symphodus occelatus, Linnaeus, 1758), kosirica (Symphodus roissali, Rissso, 1810), ali i ostale, koliko toliko slične vrste usnača.

Inače, lumbrak može narasti do 44 centimetra u dužinu i težiti 0,75 kilograma. Prosječna lovna težina je ipak daleko manja, tek 0,07 kilograma, čime se uvijek svrstava u sitniju ribu.

Tijelo je glatko i hidrodinamično, bočno stisnuto. Peraje su solidno razvijene, pa se s lakoćom i krajnjom elegancijom, često koristeći samo grudne peraje, uglavnom usporeno kreće u labirintu raslinja i hridi. No, to se sporo plivanje u trenu može pretvoriti u streloviti eksplozivni bijeg koji ipak ne traje dugo, jer su sve usnjače zapravo loši i spori plivači, bez kondicije neophodne za brzo plivanje na duže staze. Svi njihovi bjegovi su kratki i vode uvijek samo do prvog zaklona.

Mužjaci su mrljasto modrikastozeleni ili žućkastozeleni, prema trbuhu svjetliji. Po bokovima imaju dvije uzdužne pruge sastavljene od modrih i crvenkastih pjegica. Sve peraje, osim grudne koja je žućkasta, obrubljene su azurnoplavim obrubom i posute pjegicama iste boje.

Ženke su sličnog, samo znatno bljeđeg kolorita, bez jasno istaknutih pjegica.

Pogledajte fotogaleriju Srđana Vrančića snimljenu u Rijeci.

18. travanj 2024 11:28