StoryEditorOCM

rijetka vrstaInstitut za oceanografiju i ribarstvo: Tijekom zime dobili smo četiri dojave o ribi pojas u Jadranu!

Piše M. I.
4. ožujka 2024. - 14:45

Institut za oceanografiju i ribarstvo dobio je zanimljive dojave o rijetkoj vrsti ribe.

- Tijekom protekle zime dobili smo informacije o pronalasku čak četiri primjerka ribe pojas (Regalecus glesne).

Riba pojas je div među ribama, najduža koštunjava riba na svijetu, može doseći dužinu od 8 metara, a prema nekim izvorima naraste i značajno više. Možemo je pronaći u svim svjetskim morima, pa i u Jadranu.

Bez obzira na veličinu, zanimljivost je da su susreti s ovom vrstom ribe izuzetno rijetki. To najbolje ocrtava činjenica da je ova riba, prije novijih nalaza, u Jadranu zabilježena samo 3 puta, što znači da smo u proteklih nekoliko mjeseci više nego udvostručili broj poznatih nalaza.

image

Riba pojas

Neda Naglić-Drganc, Anja Kovač, IZOR

Pronalazak relativno velikog broja primjeraka zaista je neobičan; u cijelom Sredozemlju do sada je zabilježeno tek 60-ak susreta sa ovom vrstom, i to najviše u njegovom zapadnom dijelu - napisali su.

Riba pojas život provodi u vodenom stupcu gdje se uglavnom hrani planktonskim organizmima, manjim ribama te glavonošcima. Uglavnom to čini pasivno "lebdeći" u okomitom položaju. Zbog takvog načina života, ovu ribu je teško uočiti ronjenjem, te nema ribolovnih alata kojima se lako može uloviti. Zato su najčešći susreti s njom kada se iz nekog razloga nasuče na obalu. Čak tri nedavno pronađene jedinke nađene su na obali, dok je jedna jedinka u stadiju tranzicijske ličinke snimljena živa. Sredozemni nalazi, kao i naši jadranski, nisu bile ribe blizu svoje maksimalne dužine.

- Ukoliko ste vidjeli nešto slično u moru ili nasukano na obali, slobodno nam dojavite. Unaprijed hvala! - poručuju iz IZOR-a.

16. travanj 2024 09:05