StoryEditor

MAMCI I MAMČENJETijesto na udici, riba u tavici: ješke biljnog porijekla mogu biti odličan izbor, evo kako ih pravilno pripremiti

Piše Šime Duvančić
28. siječnja 2022. - 08:01

Većina jadranskih riba su mesojedi, ali veliki broj njih će posegnuti i za hranom biljnoga porijekla. Da budemo precizniji, ribe našega mora jedu gotovo isključivo proizvode od žitarica, pa se samo oni koriste kao mamci, dok ih ostale biljke privlače samo kao začinski dodaci u takvim ješkama.

​Od svih mamaca biljnoga porijekla kod nas se najviše koristi kruh, ali je najkvalitetnija pastela, tijesto. To je smjesa brašna ili kruha s vodom, najbolje morskom. Za poboljšanje privlačnosti te smjese, odnosno mirisa i okusa, u tijesto se dodaju razni dodaci biljnog i životinjskog porijekla.

Tijesto je odličan mamac za lov cipala, salpi, špara, batoglavca, bukava, girovki, arbuna, šaruna i većine usnača.., ali i dobar za lov cjenjenijih riba, poput fratra, kantara, pica,...

05. listopad 2022 16:50