StoryEditorOCM

CRNILO KUPLignja kilašica zlatna vrijedna obilježila najmasovnije jadransko ribolovno natjecanje sa čak 166 ekipa

Piše Boris BULIĆ
8. studenog 2022. - 09:30

Kada je prije šest godina u Lukoranu na otoku Ugljanu Udruga mladih Jarac – Lukoran organizirala i održala prvo natjecanje u lignjolovu, prvi Crnilo kup, kome se odazvalo 18 dvočlanih ekipa, nitko od prisutnih nije mogao ni sanjati koliko će brzo ovo natjecanje narasti i izići izvan lokalnih okvira.

Već je prošle godine ovaj kup postigao rekord sa 107 dvočlanih ekipa, što je bilo iznad svih očekivanja, no ove je godine taj rekord srušen, jer se Crnilo kupu odazvalo čak 166 ekipa.

I premda su se u lukoranskom Jarcu, zbog ograničenog kapaciteta vezova u portu premišljali oko limitiranja broja prijava, na kraju je odlučeno da natjecanje prođe bez ograničenja.

Opsada porta

Prijave su počele desetak dana prije natjecanja, čim su objavljene propozicije, a okončale su se na dan natjecanja, 8. listopada u 17 sati, kada je i posljednji 166. natjecateljski par uzeo svoj broj, poklon-vrećicu i majice s logom natjecanja.

Tako su toga dana jedna po jedna brodica pristizale. Vještom organizacijom i spretnim manevrima na kraju su ipak uspjele sve stati u Lukoranski porat, najvećim djelom vezane á lajo.

image

Lignje nisu bile velike, ali ih je bilo

A brodica je bilo baš sa svih strana. Najveći broj je nosio zadarsku registraciju, no bilo je tu i brodica iz Preka, Biograda, Paga, Rijeke, Rogoznice, Sali, Silbe, Starigrada, Vodica, pa čak i iz Dubrovnika.

I dok se jedan dio organizacijskog tima brinuo za red u portu, na rivi je drugi dio tima bio zadužen za prijave.

Naravno, kao i prošlih godina, put do prijava je vodio uz stolove ispunjene slasticama i hladnim predjelima koje su pripremile vješte lukoranske kuharice, tako da su se mnogi pitali jesu li na pravome mjestu, budući da je sve puno više nalikovalo kakvom bogatom piru nego nekom ribolovnom natjecanju.

image

Ona se obisi, a ja joj se veselim

Za poseban ugođaj se dodatno pobrinuo i trio iz klape Lanterna, ali i kvalitetan razglas smješten pod šatorom koji je pokrivao i šank, dok su se odmah do šatora već pripremala razna jela, od friganih gavuna, preko rižota do gradela na kojima su, uz srdele, tunu, podlanice i lokarde, na kraju završile i sve ulovljene lignje.

A onda je u 17.30 oglašen početak natjecanja, pa su sve brodice pojurile prema lovnoj zoni koja se protezala od punte Ćinte do punte Barićeve, sve neposredno ispred Lukorana.

I premda je pogled na isplovljavanje tolikog broja brodica bio impresivan, pravi spektakl je nastupio kad je pao mrak i kad su brodice upalile svoja svjetla i ferale.

image

Svaka je prinova dočekana s osmijehom

More je ispred Lukorana nalikovalo nekom bajkovitom plovećem gradu koji je doslovno nikao u sam suton.

Natjecanje je trajalo do 20.30, kada su se prvi ulovi počeli predavati na vagu.

Naravno, ispočetka je to bila samo gužva, no kada su na kraju sve brodice pristale i vezale svoje cime, gužva je prerasla u nešto neviđeno, nešto što kipi i što se čini kao da bi svaki čas moglo izmaći kontroli.

No, budući da je ovo natjecanje naširoko poznato po dobroj atmosferi i netoleranciji na bilo kakav oblik nasilja, nikakvih grubosti, ljutnje ili nestrpljenja nije bilo za čuti ni vidjeti.

image

Bilo je i sasvim malih lignjolovaca

Vaganje je potrajalo više od sat vremena, jer je svaku lignju trebalo pogledati, izvagati i upisati, a što se moglo pratiti online preko velikog projektora.

Osim toga, sve je pratio i komentirao radijski voditelj Radija 057 tako da skandiranja i navijanja nije nedostajalo.

Nagrada za Lucky Losera

Ubrzo nakon vaganja pristupilo se i dodjeli nagrada.​

Nagrađeno je prvih deset najboljih ekipa, s tim da su pehare i medalje dobile samo tri prvoplasirane.

image

Marko i Ivan Jurin iz Zadra zaskosali su u sridu i osvojili zlato

A nagrade su, budući da je sponzora bilo cijelo more, bile više nego bogate, tako da nezadovoljnih definitivno nije moglo biti.

Tako su Marijan Todorović i Roko Kučina iz Neviđana s 905 grama ulovljenih liganja osvojili treće mjesto.

Drugo mjesto sa 1010 grama ulovljenih liganja su osvojili Zlatka i Orjen Blaslov iz Kali, dok su prvo mjesto s jednom jedinom lignjom teškom 1105 grama osvojili Marko i Ivan Jurin iz Zadra.

A budući da je organizator predvidio i nagradu za najveću lignju, tzv. mrcinu, i tu su nagradu pokupili zlatni Marko i Ivan.

image

Samo jedna, ali zlata vrijedna

Nagradu za najbolju lignjolovku je osvojila srebrna Zlatka Blaslov, dok je svojevrsni novitet Crnilo kupa ove godine bio i pet nagrada za Lucky Losera.

Tih pet sretnih gubitničkih ekipa, Sanja Sikirić-Vučković i Mirko Sikirić, Ivan Vrkić i Jure Javoran, Gašpar Perić i Nikola Pavin, Marko Ljubetić i Marko Višić te Ernesto Šimac i Lovre Herenda, određeni su ždrijebom između 99 ekipa koje su, uz onih prvih, već nagrađenih deset, predale ulov na vagu.

image

Mala jest, ali i ona se računa...

Inače je na ovom definitivno najmasovnijem lignjolovnom natjecanju Jadrana ulovljeno 295 liganja ukupne mase 31 kg.

A kad je službeni dio natjecanja okončan, na pozornicu je stupio bend Sexymotherfuckers koji su svojom glazbom i plesom dodatno začinili ionako dobru atmosferu i druženje protegnuli do sitnih sati.

25. travanj 2024 07:41