StoryEditorOCM

ISPRED KOMIŽEMali meštar i njegovih sedam ribica: upoznajte 13-godišnjeg Miću, pobjednika Little game fishinga

Piše Sandra Barčot
26. srpnja 2024. - 15:19

Sedam ribica i to kanjci, bilo je dovoljni Mići Vladušiću, 13-godišnjaku iz Komiže da uvjerljivo trijumfira na “Little game ribolovu” organiziranom nadmetanju za djecu u sklopu 11. izdanja međunarodnog “Offshore world challenge – Komiža 2024.”, natjecanju u ribolovu na velike morske trofeje.

Naime, dok “stariji” ribolovci “špartaju” morskom pučinom u potrazi za tunama, iglunima iglanima, lucima,... domaćin ovog trodnevnog natjecanja Sportski ribolovni klub Komiža, osigura ribolov i za djecu i to iz tri falkuše, tri drvena tradicijska broda komiških ribara.

- Lovili su mališani uzrasta do 14 godina u tri falkuše, dvije našeg Pina Vojkovića imena Palagruža i Mikula. On je taj koji nastoji očuvati tradiciju naših predaka brigom i za ove drvene brodove, dok je treća Cosmea Lisboa našeg profesora Joška Božanića, svojevrsnog povjesničara Komiže i ribarske baštine - kazuje nam Tonči Božanić, glavni organizator sportsko-turističke manifestacije koja je okupila tridesetak brodova za big game natjecanje, a koje će pobjedničkoj posadi osim titule prvaka i brojnih nagrada osigurati i vizu za odlazak na svjetsko prvenstvo u Costa Rici, dogodine 2025. godine.

Gužva oko prijava

Dok nastup mališana na “Little game” osigurava budućnost i samog ribolova, ali i budućih članova ekipa na big game nadmetanju. Jer ograničeni broj djece za ribolov za tri falkuše, organizatorima donese brojne probleme, a to su prijave!

image
Nikola Vilić/Cropix

- Uvijek nam je gužva oko samih prijava, u prvih pola sata popunimo kvotu od tridesetak djece za ribolov, pa bude i plakanja, tuge među mališanima koji ne stignu odmah na upis i prijavu – doznajemo od Marijane Čular, “glavne i odgovorne” za administrativni dio prvenstva, dok nam direktorica Turističke zajednice Komiža Tena Gorjanović Rajevski otkriva kako su mališani od najranijeg jutra čekali na red u njenom uredu, sve kako bi isplovili na more u ribolov.

- Lani je moj sin zakasnio na prijavu, pa je bila velika tuga kako ne može sudjelovati na “Little game”, jer je godinu prije imao pobjedu na tom natjecanju – djelić emocija među djecom, otkrila nam je Ivana Vladušić, ponosna majka ovogodišnjeg pobjednika, ali i slavljenika 2022. godine, pa nam prisnažuje dalje:

- Miće vam od svoje treće godine lovi, prvo s nama roditeljima, a zadnje vrijeme samostalno lovi s obale. Ujedno s prijateljem Tomom Kuncem, koji je sada na “Little gameu” bio drugi, često je na moru, imaju brodić i uvijek su u ribolovnoj akciji.

Naime, Miće je učenik osmog razreda osnovne škole u Visu gdje i živi s obitelji, strastveni je ribolovac i kako kaže mama Ivana – ribolov mu je i adrenalin i apaurin!

image
Nikola Vilić/Cropix

I saznajemo kako ide na nogomet, na trening jedino kada je loše vrijeme pa nije za okršaje s ribama!

- Mićo želi nastaviti i školovanje u tom “morskom” smjeru, vjerojatno pomorska škola, pa fakultet, te selimo u Split dogodine zbog upisa u srednju školu – prisnažuje cijeloj priči i opisu svog djeteta, po drugi put pobjednika u ribolovu, majka Ivana, iznoseći i ovaj detalj:

- Djeca vam na otoku obožavaju ići na ribolov, a Toma i moj Mićo su podrška jedan drugom u bavljenju tim sportom. Sada su opet bili bok uz bok i na pobjedničkom postolju, izuzetno sretni i sa brojnim nagradama koje su dobili za svoj ulov, svoju ljubav prema moru.

Istina, organizatori i sponzori su se stvarno potrudili za vrijedne nagrade za mališane, te je Miće kao prvi s ulovom od 390 grama, dobio pametni sat Garmin, ribolovni štap sa rolicom dar Sportskog ribolovnog kluba Komiža, Mustad torba za ribolovnim priborom, jacera od 22 litre Frigo marina, a u subotu na završnoj svečanosti i proglašenju pobjednika  Dario Marijan, još jedan lovac na velike trofeje, uručit će mu i vanbrodski motor Mercury od 5,5 konja Nava boats.

image
Nikola Vilić/Cropix

- Baš sam dobio puno nagrada za mojih sedam ribica – sretno, zadovoljno i koncizno, skromno se zahvalio Miće, već sa 13 godina ribolovni znalac.

Mali meštar od udice!

I srebrni Toma Kunac sa ulovom od 238 grama te brončani Jure Mardešić sa 129 grama ulova, kojem je svesrdnu podršku pružio i brat Franko, dobili su vrijedne poklone - pametni sat Garmin, ribolovni štap sa rolicom Sportskog ribolovnog kluba Komiža, te Mustad torba za ribolovnim priborom.

Dok su sva djeca, njih 34 koliko ih je ove godine lovilo, zaslužilo medalju i zahvalnicu za sudjelovanje, a njih devet je imalo i ulov na udici, dok im je ješka bila lignja i kozice.

POREDAK LITTLE GAME 2024.:

1. Miće Vladušić, 390 grama, 2. Toma Kunac, 238 grama, 3. Jure Mardešić, 129 gr, 4. Ivano Vrbanec, 104 gr, 5. Gabrijel Tomić 91 gr, 6. Dora Božanić, 84 gr, 7. Rebeka Nizić, 72 gr, 8. Margita Stefanović 58 gr, 9. Roko Sekula, 56 grama.

image
Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
image

Mali ribolovci na falkuši

Nikola Vilić/Cropix

 

 

06. rujan 2024 19:56