StoryEditor

zakopan u pijeskuBatoglav je za čovjeka opasan poput pauka, a na suhom može preživjeti i do šest sati. U narodu kruži šala da je to riba koja puši cigarete

Piše OM
30. lipnja 2021. - 13:58
Srđan Vrančić/Cropix

Batoglav (Uranoscopus scaber) riba je iz porodice Uranoscopidae, vrlo slična paukovima. Kod nas se još naziva i batovina, bežmek, čaća, čaće, badić, neblogled, bokainkavo, lepur, cikalo, pušac,...

Kako piše na Wikipediji, ovo je jedina riba iz ove porodice koja živi u Jadranskom moru. Živi na istočnom dijelu Atlantika, kao i na cijelom Mediteranu.

Glava mu je velika, spljoštena odozgo i deblja od ostatka tijela. Usta su mu okrenuta prema gore. Smeđo-sive je boje, s malim, slabo primjetnim pjegama.

Živi na dubinama od 5 do 400 metara, iako ga se većinom može naći na dubinama do 50 m, i to na pjeskovitim i muljevitim terenima gdje živi zakopan, tako da mu viri samo dio usta.

Naraste do 40 cm duljine i do težine od 1 kg.

Mrijesti se pri kraju proljeća, kada proizvodi niskofrekventne zvukove (5-10 Hz) i električne podražaje od nekoliko sekundi trajanja.

Poznat je po svojoj izdržljivosti van vode, jer u tim uvjetima može živjeti i 6 sati.

Kako piše Submania, poput pauka, i batoglav ima otrovne žlijezde na škržnim zaklopcima te može biti opasan i za ljude, iako mnogi smatraju da nije opasan.

Batoglava se najčešće lovi ostima i mrežama, dok se na udicu slabije hvata pogotovo zato što lovi ribe vlastitom "ješkom" tj. mami sitne ribice kožom koja mu strši iz donje usne. Zakopanog u mulju znatiželjne ribe ne vide, te misle da se ne radi o mamcu već o crviću koji se iskopao te se želi vratiti nazad u mulj.

Meso mu je ukusno, a najčešće se priprema kuhanjem, lešo, brudet ili ukusna juha. 

Poznata je i šala da je to riba koja puši cigarete, te su ulovljenom batoglavu stavljali cigaretu koju bi vrlo brzo dokrajčio kao pravi nikotinski ovisnik.

Ovog batoglava u riječkom Diving centru Marco Polo snimio je Srđan Vrančić.

item - id = 1109385
related id = 0 -> 1097661
12. listopad 2021 05:03