StoryEditorOCM

oderite mu kožuMeso kostoroga je jestivo i sadrži visok udio proteina, ali opasne su čeljusti, zubi i bodlja na leđima!

Piše Boris Bulić
24. prosinca 2021. - 13:08

Kostorog (Balistes capriscus, Gmelin, 1789) je riba koja često izaziva polemike oko otrovnosti. Premda obitelj kostorožaca (Balistidae) ima 12 rodova i 42 vrste, samo je ovaj kostorog stalni stanovnik našeg mora.

Kao riba koja temeljno preferira topla mora, u našem je moru, zahvaljujući globalnom zatopljenju, na udicama sve češći, ponajprije u južnom Jadranu, i premda rijetko, povremeno čak i na krajnjem sjeveru Jadrana. Nalazimo ga od najplićeg mora do 100 metara dubine. Inače je stalni stanovnik Mediterana i Jonskog mora.

Hrvatski naziv duguje velikoj prvoj šipčici prve leđne peraje koja je zapravo jaka i velika koštana bodlja nalik na rog. Inače je u svijetu kostorog poznatiji kao hogfish, ili peixe-porco, jer se nakon izvlačenja glasa zvukovima koji su vrlo nalik svinjsk...

24. prosinac 2024 10:22