Škaram najbrže uništi svaku vrstu varalice
kralj SPINNINGa

Mihael je majstor lova s obale: Problem s varalicama rješavam na dva načina, a najkrupniji ulovi bili su mi lica od 6,1 kg i lubin od 4,5 kg

Piše Šime Duvančić
Foto Šime Duvančić
12. siječnja 2021. - 16:36

Spinning je tehnika ribolova odbacivanjem i povlačenjem varalice koja je sve popularnija i među našim rekreativnim udičarima. No, među njima je malo onih koji su mjerodavni govoriti o spinningu na Jadranu, kao što je to Makaranin Mihael Kordić. Naime, taj 34-godišnjak već desetak godina intenzivno i uspješno ribari svim varijantama te tehnike, ali i proizvodi varalice za njih.

– Otkad sam u četvrtoj godini života uz dida počeo ribariti, udičario sam gotovo svim tehnikama na moru i slatkim vodama. Ali nakon što sam 2010. godine isprobao spinning, lovim isključivo tom tehnikom, jer mi ona najviše odgovara zbog dinamičnosti – govori Kordić.

– Prakticiram sve varijante špinanja, od ultra lighta, do lova srednje teškim i teškim varalicama. Također, povlačim poppere i ostale površince, tonuće i plivajuće pencil varalice, sve woblere te jiggove.

Jednokrake udice

– Za sve to treba dosta opreme, osobito varalica, a one nisu jeftine. Kao rješavate taj problem?

– Na dva načina. Prvi je da uz originale dosta kupujem tzv. kopije, jeftine proizvode malo poznatih tvrtki koje oponašaju skupe uspješnice. Kopije su često dobre, ali sve imaju loše udice, baš kao što je slučaj i s brojnim varalicama poznatih proizvođača. Zato ja na sve varalice umjesto originalnih postavljam dokazano dobre udice.

image
Ako su u blizini, pirka i knez prvi napadaju varalicu

Od trokrakih najradije koristim Shaut Curve Point 21 (medium). Na varalice za lov velikih grabljivica montiram te udice veličine 2 i 4. Na male varalice često postavljam jednokrake udice papagaj oblika s prstenom za vezanje.

– I na nekim vašim velikim varalicama vidim jednokrake udice, zašto?

– Na terenima s većom populacijom nedorasle ribe jednokrake su udice puno bolja opcija od trokuka, koje često čine fatalnu štetu, osobito na manjim ribama. Zbog toga na tim terenima koristim varalice na kojima su inline single udice.

Osim što manje ozlijede ribu, te udice malo rjeđe, ali bolje kače plijen i uzrokuju manji broj spadanja već zakačenih riba. S njima je potrebna slabija kontra da bi se udica dovoljno duboko zabola.

Osim toga, jednokrake su manje vidljive i lakše, te daju prirodniji izgled i manje djeluju na akciju varalice. Zato su varalice s jednokrakim udicama najbolje rješenje za pretraživanje pridnenog sloja mora, osobito tamo gdje ima podvodnog raslinja.

Varalice od drva

– Naši ribolovci, čak i uspješni varaličari malo znaju o inline single udicama, zato nam nešto više recite o njima.

– Za razliku od klasičnih jednokrakih modela, prsten tih udica je u liniji s lukom udice, čemu i duguju ime. Zahvaljujući tome, varalice s ovakvim udicama imaju nesputane, prirodnije kretnje i u povlačenju ne uzrokuju neželjeno zanošenje varalice. Oko im je dovoljno veliko da primi bilo koji rascijepani prsten.

image
Počeo sam s lubinima

Ove udice su deblje od trokrakih istih dimenzija, pa se teže otvaraju. Uz to, krivina im je široka i duboka, pa su Inline jednokrake udice u pravilu znatno jače od trokrakih udica istih dimenzija, što je vrlo važno u lovu snažnih grabljivica koje se love u gornjim slojevima mora.

– Osim kvalitetnog naoružavanja kopijama, koji je drugi način na koji rješavate problem skupih varalica?

– Vlastoručna izrada varalica! Nakon zamjene udica počeo sam i popravljati oštećene varalice. Najčešće sam popravljao crno-srebrni teturavac DTD Gavun, koji mi se pokazao kao jedan od najboljih za lov lubina, ali kojem je često pucao jezik i gulila se boja jer sam lovio između kamenja i po plitkim terenima. Nakon nekoliko godina počeo sam i izrađivati kompletne varalice – olovne jiggove, ali najviše drvene, tzv. zare i poppere.

Te varalice radim u tonućim i plivajućim verzijama i dužinama od 5 do 21 cm, s kojima se mogu loviti praktički sve jadranske grabljivice. Manje primjerke izrađujem od balze, koja se lako obrađuje, a velike od lipe, za čiju obradu treba više vještine. Za izradu velikih varalica balzu treba naknadno otvrdnuti premazima boje, epoxyja i laka. Osim ovih, koristim i druge vrste drva, ali za svaku treba otkriti najbolji način obrade.

image
Mihael izrađuje sve vrste drvenih površinaca

Lubini, lice, ovčice...

– Koje ribe lovite svojim varalicama?

– Malo je jadranskih vrsta riba, čak i takozvanih mirnih, koje nisam prevario varalicom vlastite izrade. Najkrupniji su mi ulovi bili lica od 6,1 kg, lubin 4,5 kg, ovčica od 0,7 kg...

Najdraže mi je loviti od početka rujna pa do kraja studenog. Ljeti je gužva, pa puno rjeđe lovim, jer to činim samo s obale. Osobito rado lovim luca, palamidu, lampugu i ostalu plavu ribu koja dođe u jesen, a može se loviti laganom opremom, jer se te ribe ne zavlače u prepreke na dnu, nego su uvijek poviše njega.

– Kojom tehnikom i opremom lovite i zašto?

– Najradije Ultra Light Rock Fishing tehnikom i opremom sa stijena, jer je to najbolji i najkraći put do ulova i ribolovnog gušta uz stalnu zabavu, a ne dugotrajno čekanje velikog plijena koji najčešće izostane. Takav lov ne zahtijeva puno opreme i mamaca.

Dovoljan je jedan lagani štap te kutija sitnoga pribora i varalica, što ribolovcu omogućava maksimalnu mobilnost, ne samo na mjestu lova, nego i puno šire, a udarac ribe već od 0,5 kg pruža užitak i nadmudrivanje s lovinom, nerijetko uz dodatno uzbuđujuće zujanje mašinice.

– Što najčešće lovite?

– Najbrojnija je sitna i malo cijenjena priobalna riba, ali lovim i cjenjenije primjerke. Vrsta ulova dosta ovisi o vrsti varalice. Tako jiggovima od 3 do 5, pa najviše do 20 grama lovim ušate, šarune, skuše, lokarde, pauke, čak i komarče... Uvijek koristim jeftine jiggove za ultra light, jer se često gube! Silikonske mekane varalice najviše koristim kada ciljano idem na ovčice i komarče, te ostale sparide.

Od takvih varalica posebno rado koristim atraktorima natopljene kupovne varalice, ponajprije Berkley Gulp dužine 50 mm, te Marukai Isome raznih veličina i boja. To su iznimno privlačne varalice, pa je problem kad u lovnoj zoni ima kneza i pirki, od kojih ostale ribe ne mogu doći na red!

image
Strijelke su sve češća lovina

Korisna čeburaška

– Kako lovite s tim varalicama?

– Nadijevam ih na jigg udice, ali je najbolje rješenje čeburaška. Pomoću te specijalne olovnice u kombinaciji s malom worm udicom na travnatim i stjenovitim terenima, na kakvima je najbolje loviti, zapinjanje pribora smanjuje se za 70 do 80 posto. Osim toga, na čeburašku je lakše vezati dodatnu udicu kad se koristi dugačka varalica. Primjerice, ja silikonskog crva Marukai XL od 15 cm nadijevam na dvije udice i njime lovim ovčice te komarče, a zakači se i arbun, trlja, pauk...

Crva prvo nadjenem na udicu postavljenu na čeburašku, pa na nju vežem udicu dužine 10 i širine 5 mm pomoću tanke strune od fluorokarbona ili PE strune. Strunu nekoliko puta omotam oko varalice i onda pri njezinu kraju zabodem drugu udicu. Tako pripremljenom varalicom najradije lovim na mekanom terenu između priobalnih stijena laganim namotavanjem. Onda učinim nekoliko kratkih trzaja vrha štapa, pa zastanem 5 do 10 sekundi i sve tako dok varalicu ne privučem do kraja.

Na taj sam način ulovio sve vrste priobalnih riba, ali i malu kirnju na plaži u moru do koljena. Čak sam na poluotoku Osejava imao udarac zubaca od 4-5 kg, ali ga zbog lagane opreme nisam uspio izvući.

image
Palamidu je najlakše prevariti površinskom varalicom
18. siječanj 2021 16:44