StoryEditorOCM

RIBOLOVNE TEHNIKEMuke po fratru: ljeto je idealno za lov omiljene mete, donosimo nekoliko korisnih savjeta

Piše Boris BULIĆ/Max Fishing
27. lipnja 2024. - 09:52

Jedna od posebno borbenih, proždrljivih a istovremeno plahih i podozrivih riba je fratar. I premda će mnogi reći da ga je lako uloviti, mnogima to i ne polazi za rukom u očekivanoj mjeri. Nekoliko je razloga za to, od kojih su najčešći pogrešno odabran teren i doba dana, pogrešna tehnika i pogrešno složen pribor te, naravno, pogrešna ješka.

Fratra nalazimo uzduž cijelog obalnog pojasa na svim dnima. Ipak, najbrojniji je nad hridinastim i škrapavim dnom oko svih vanjskih otoka, te na zapadnoj obali Istre, na dubinama od 5 do 20 metara. Iako povremeno zna poći i dublje, ispod 100 metara dubine ga nema.

Nedorasli i mladi primjerci su česti u plićim zaljevima, gdje u manjim jatima prate trlje, ovčice i drugu pridnenu ribu koja ruje po morskom dnu. Za razliku od tih nedoraslih jedinki, odrasli su primjerci puno oprezniji i nepovjerljiviji, plahiji i divljiji. Iako temeljno okupljeni u velike grupe, odrasli fratri zapravo žive životom samotara po škrapama i skrovištima, tražeći sigurnost dubljih i skrovitijih mjesta, baš kao da nisu dio istog jata.

27. lipanj 2024 09:53