StoryEditorOCM

obavezna literaturaNova serija knjiga o stanovnicima Jadrana: na 560 stranica predstavljeno 470 vrsta riba, tu su i glavonošci, meduze, bodljikaši...

Piše Šime Duvančić
7. veljače 2022. - 11:10

​Zbog sve bržih klimatskih i ostalih promjena, u Jadranu je sve više novih vrsta živih organizama. No, spoznaje o njima, ali i nova saznanja o postojećim vrstama, ostaju uglavnom nepoznati izvan uskog znanstvenog kruga, jer se općoj publici ne prezentiraju na lako shvatljiv i dostupan način.

Zato raduje pojava nove serije knjiga o stanovnicima Jadrana, u kojoj su opisane sve vrste koje trenutačno obitavaju u njemu.

Makrofauna Jadranskog mora, kako se serija zove, obrađena je u šest knjiga, od kojih su dvije – Ribe, te Glavonošci, meduze i bodljikaši već u prodaji, a ostale će biti uskoro.

U povodu toga razgovarali smo s autorima, dr. sc. Stjepanom Jukićem-Peladićem, profesorom Nevenom Milišićem, te glavnim urednikom projekta Dragom Štajduharom i dizajnerom Mariom Šantićem.

Bogatstvo Jadrana

– Cilj serijala je prvi put čitateljima na jednom mjestu razotkriti sve ljepote i raznolikosti faune Jadrana, one čovjekovu oku vidljive. Unatoč našem dugogodišnjem iskustvu i stručnosti, u tom naumu ne bismo uspjeli bez pomoći mnogih suradnika, koje je teško sve i nabrojiti, ali svakako trebam spomenuti dr. Ivana Jardasa, čiji je tekst o osnovnim obilježjima i prepoznavanju ribljih vrsta sastavni dio prve knjige serijala, posvećene jadranskim ribama. Moram naglasiti da knjige serijala ne treba ubrajati u znanstvena djela. One su prije svega namijenjene širokoj čitalačkoj publici. Ideja vodilja bila nam je omogućiti zaljubljenicima u more, onima odlučnima da sami zarone u njegove dubine, lakše prepoznavanje živog svijeta koji im pred očima promiče – kaže Stjepan Jukić-Paladić, međunarodno priznati stručnjak primijenjene biologije i morskog ribarstva.

– U knjizi Ribe, na više od 560 stranica predstavili smo gotovo 470 dosad u Jadranu uočenih vrsta riba, koje nastanjuju ili povremeno posjećuju Jadransko more. Opis svake vrste sadrži cjelovite taksonomske podatke, nazive vrsta na većini europskih jezika, podatke o rasprostranjenosti, biološka i ekološka obilježja i druge zanimljivosti.

- Osim toga, uz ključ za prepoznavanje vrsta riba dr. Jardasa, knjiga sadrži kratku povijest bioloških istraživanja Jadrana, kratak pregled osnovnih obilježja Jadrana, općenite pojmove o ribama, rodovima i vrstama riba i najsuvremeniju sistematiku riba Jadranskog mora – kaže prof. Neven Milišić, autor brojnih popularno-znanstvenih knjiga i tekstova o životu u Jadranu.

image
Mario Šantić, Neven Milišić, Stjepan Jukić-Paladić, Drago Štajduhar (slijeva)
Šime Duvančić

– U knjizi Glavonošci, meduze i bodljikaši, na više od 380 stranica predstavljene su sve 42 vrste glavonožaca, 119 meduza te 100 bodljikaša koji nastanjuju ili povremeno posjećuju Jadransko more. To je dosad kod nas najkompletniji prikaz svih vrsta glavonožaca zabilježenih u Jadranskom moru.

- Osim toga, napokon su u jednome hrvatskom izdanju cjelovito razrađene i skupine meduza i bodljikaša. Opis svake vrste sadrži cjelovite taksonomske podatke, pregled hrvatskih narodnih naziva, nazive vrsta na europskim jezicima, podatke o rasprostranjenosti, biološke i ekološke osobitosti i druge zanimljivosti.

Ambijentalne fotografije

– U osmišljavanju grafičkog izgleda serijala opredijelili smo se za ambijentalne fotografije riba u njihovu svakodnevnom okružju, gdje god je to bilo moguće. Time smo u grafičkoj opremi knjiga sebi postavili težak zadatak, ali zato se čitatelju pruža mogućnost da uživa u vrhunskim fotografskim postignućima brojnih priznatih podvodnih fotografa, koji su velikodušnim ustupanjem svojih prekrasnih radova omogućili realizaciju ovog projekta na način da se u prvi plan postavi ljepota kojom život podmorja odiše – kaže dizajner Mario Šantić.

– Godinama pripremani tekstovi dugo su čekali da budu predstavljeni čitalačkoj publici, a svi problemi su riješeni kad je suradnju u ostvarenju projekata prihvatila Školska knjiga iz Zagreba, a značajno je pripomogla i potpora Ministarstva znanosti i obrazovanja – kaže jezikoslovac i prevoditelj Drago Štajduhar, glavni urednik projekta, i posebno naglašava bogato i sveobuhvatno hrvatsko nazivlje jadranske makrofaune, koje su autori dugogodišnjim radom na terenu prikupili.

image
Naslovnica knjige
Šime Duvančić
24. listopad 2024 11:18