StoryEditor

poseban guštNa lignje se može i u - kajaku! Donosimo sve što trebate znati o najbrže rastućem načinu rekreativnog ribolova

Piše Šime DUVANČIĆ
21. veljače 2021. - 14:53
Samo polako i smirenoNuno Morao

Lignjolov iz kajaka postao je toliko popularan diljem svijeta da su i sami proizvođači počeli nuditi kajake i ostalu opremu specijalno namijenjenu toj vrsti lova. I premda postoji specijalizirani pribor za lov liganja iz kajaka, s posve istim uspjehom lignjolov se može obavljati opremom namijenjenom lovu liganja s obale ili dugih vrsta plovila. Pritom se može loviti iz standardnog ribolovnog kajaka, ali i onoga namijenjenog prijevozu.

PRAKTIČNI DRŽAČI

Kajaci posebno pravljeni za lignjolov se od ostalih ribolovnih kajaka tipa fishing, sea fishing i open sea fishing razlikuju tek u nekoliko sitnih i, istini za volju, ne baš osobito bitnih detalja. Upravo je zato za lignjolov pogodan bilo koji ribolovni kajak, posebno onaj izrađen rotacijskim lijevanjem od HDPE plastike, sa SOT, povišenim sjedalom.

No, kad se priča o komforu i užitku koji lignjolov može pružiti, teško da postoji bolji izbor od kajaka Hobie koji se pokreću pedalama, uz pomoć posebnog mehanizma s perajama Hobie Mirage Drive. Oni su definitivno najbolji jer je iz njih lov najlakše i najudobnije obavljati. Pedale se kod tih kajaka pokreću nogama, obje ruke ostaju slobodne za lignjolov, a veslo je tek pomoćni, zapravo rezervni pogon.

Iz kajaka se lignjolov može obavljati svim tehnikama, dakle klasičnim skosavanjem, boat castingom, trollingom i driftingom. Ovisno o načinu kojim se želi loviti, kajak je potrebno opremiti adekvatnom dodatnom opremom. Takve opreme najmanje treba za lov panulom, a potpuno je nepotrebna kad se lovi bez štapa, iz ruke.

Međutim, sa štapom i rolom je ipak puno lakše, ali uspješnije panulavati. Iako iskusni mogu loviti i s tri, obično se lovi najviše s dva štapa. No, čak ni u lovu samo s jednim štapom, taj jedan štap nije lako stalno držati u rukama tijekom panulavanja, zbog čega je na kajaku jako dobro imati držače štapova.

Većina ribolovnih kajaka ima držače iza sjedišta koji štapove drže u okomitom položaju, najpogodnijem za transport, ali zapravo krajnje neprikladnim za panulavanje. Naime, na toj su poziciji ribolovcu teško dostupni, panule se potežu na vrlo malom međusobnom odstojanju i zbog toga često petljaju i mrse, a strune su pod kutom malo manjim od 90 stupnjeva, pa su osjetljivije na pucanje pri kačenju lignje...

Sve se to vrlo lako izbjegava ugradnjom posebnih, radnih držača, u koje se štapovi odlažu tijekom lova. Postaviti ih treba na dohvat ruku ispred sjedalice, i to najbolje na mjesta odabrana nakon probe na moru tijekom ribolova. Prednost treba dati pokretnim držačima koji se mogu podesiti da štapove drže pod kutom od 0 do 45 stupnjeva u odnosu na površinu mora te uzdužnu os kajaka. S tako postavljenim držačima olakšava se pristup i prihvat štapova, što je jako važno u trenutku kačenja lignje ili dna.

LOV IZ OKRETA

Najveća prednost kajaka kao plovila za panulavanje lignji njegova je okretnost. Njime se neusporedivo lakše nego bilo kojim drugim plovilom prati željena dubina dna, te brže mijenja smjer kretanja u slučaju nailaska na prepreku. No, za postizanje dobrih rezultata potrebno je ipak malo truda i istraživanja.

Prvi korak je pronalaženje područja gdje su lignje i određivanje lovne dubine. Kajak je potrebno voziti brzinom od 2 do 3 kilometra na sat, odnosno od 1 do 1,7 milja i pritom potezati varalice na različitim dubinama, barem dvadesetak metara iza plovila.

Ako se potežu varalice bez vlastite akcije, treba ih animirati povremenim podizanjem i spuštanjem vrhova štapova. Kad se otkrije područje na kojem je uspješan lignjolov najizgledniji, pretraživanje je najbolje nastaviti putanjom koja opisuje izduženi broj 8, svim raspoloživim priborima na približnoj dubini na kojoj je ostvaren prvi ulov.

Važno je znati da će pri zaokretanju varalice usporiti, pa će tonuće početi propadati i tonuti, a plutajuće se podizati. I jedno i drugo treba spriječiti podizanjem vrha štapa, i to ne samo zato da tonuća ne bi dotaknula dno i zapela, nego zato što se većina napada događa baš u trenucima zastoja, zatezanja strune i laganog trzaja varalice. Kada se to dogodi, valja prestati s pogonom kajaka kako se ne bi dogodilo pucanje kraka kojim se lignja zakačila. Osim toga, prestankom pedaliranja često se dogodi i napad na drugi pribor.

NA SIDRU

Radne držače štapova dobro je imati i kad se štapovima lovi klasičnom tehnikom skosavanja iz usidrenog kajaka. Za takav lignjolov neophodno je i sidro, jer se rijetko dogodi da na mjestu lova nema ni kurenta ni vjetra. Za ovakav lov dovoljno je sidro težine 0,7 do 1,4 kilograma, jer je kajak lagan i pruža mali otpor struji, a u prejakom kurentu lignje se ionako ne hrane, pa i ne love.

Najbolje je koristiti mačak, dimenzijama malo, lijevano sidro kojem se svi krakovi sklapaju. Naravno, vezano tako da u slučaju zadjeva spona puca, a sidro se izvlači kao sklopljeni kišobran.

Sidrenjak je dovoljno izraditi od tonućeg konopa promjera 5 milimetara. Dužina mu može biti tek tridesetak metara, jer se najčešće lovi na dubinama do 20 metara, a lagani kajak je moguće kvalitetno sidriti i s konopom koji stoji pod kutom od čak 45 stupnjeva u odnosu na dno.

Sidrenje se može obavljati na nekoliko načina, od kojih je najbolji pomoću pomičnog hvatišta sidrenjaka. Kao što je vidljivo na priloženoj fotografiji, taj sustav od dva koloturnika omotana užetom omogućava više različitih položaja sidrenja, postavljajući tako kajak u najsigurniji i najpovoljniji položaj u odnosu na kurenat ili vjetar.

U DRIFTU I KURENTU

Osim klasičnom tehnikom skosavanja, iz usidrenog se kajaka može loviti i boat casting načinom, odbacivanjem i privlačenjem lignjarića. Ta je tehnika prikladna i za lignjolov iz plovila koje pluta nošeno strujom mora ili vjetra, ali samo ako je brzina kretanja mala.

Najbolji način lova liganja iz kajaka je lov u driftu, kad je kajak prepušten struji mora ili vjetra, smatraju mnogi lignjolovci, pa tako i Portugalac Nuno Morao, najuspješniji europski lignjolovac iz kajaka, koji nam je za ovu priliku ustupio nekoliko svojih fotografija.

Na ovaj se način najlakše pretražuje teren, ali i izbjegava učestalo podizanje sidra tijekom pretrage.

Međutim, takav lov nije učinkovit pri velikoj brzini, po jakom vjetru i kurentu, osobito kad su suprotnih smjerova. Najbolji rezultati postižu se pri brzinama između 0,3 i 0,4 čvora, a dobri do 0,8 čvorova.

Lignjolov je moguć i po jakom vjetru, ako nema jakog kurenta ili ako vjetar i kurenat nemaju isti smjer. No tada treba imati i olujno (zavlačno) sidro, koje smanjuje brzinu plutanja gotovo na polovicu. Najbolje ga je koristiti pomoću pomičnog hvatišta sidrenjaka, jer je za kajak dovoljno vrlo malo olujno sidro, promjera tek tridesetak centimetara.

Za uspjeh u drifting lignjolovu vrlo je važno znati smjer zanošenja kako bi se mogao iskoristiti za dosezanje i prelazak preko dobre pozicije, kao što je primjerice greben ili kakva kosina.

ELEKTRONIKA I SVJETLO

Osim dobrog poznavanja izgleda dna na kojem se lovi, potragu bitno može olakšati kvalitetan fishfinder, koji je u ovom načinu lignjolova više nego dobrodošao. Ovo elektroničko pomagalo će uočiti prepreke prije negoli pribor dospije do njih, što lignjolovcu daje vremena da pribor odigne i tako izbjegne zapinjanje.

Štoviše, onaj tko se zna služiti elektronikom osim prepreka može otkriti i lignje, naravno prateći sitnu ribu kojom se lignje hrane. Upravo je stoga neprestano promatranje ekrana fishfindera i istodobno skosavanje najbolji način otkrivanja i lova liganja plutanjem.

Istina, početniku je potrebno nekoliko lovnih dana pažljivog promatranja i proučavanja oblika na ekranu kako bi naučio prepoznavati detalje koji nose uspjeh ili probleme, no kada to svlada, slijede čisti gušti ispunjeni crnilom.

Osim opreme koja olakšava lignjolov, na kajak je potrebno montirati i opremu koja lov čini sigurnijim. Uz ostalu sigurnosnu opremu koju svaki kajak ima ili barem mora imati, za lignjolov treba ugraditi i navigacijsko svjetlo, jer se lov obavlja najčešće u svitanje, suton i po noći.

Najbolje je bijelo svjetlo postaviti iznad visine glave lignjolovca, na stup koji nosi signalnu zastavicu, a nalazi se iza sjedala, čime i kajak i lignjolovac postaju vidljivi ostalim brodovima koji su u pokretu. Naravno, osim pozicijskog svjetla moguće je koristiti i potopiva LED svjetla, pogotovo kada je mjesec u škuroj fazi.

I na kraju su ostale skosavice čiji izbor ponajprije ovisi o lignjolovcu. Koji će brend, oblik ili boju koristiti, neiscrpna je tema, jer svaki lignjolovac ima svoju teoriju, od kojih je svaka u pravilu potkrijepljenima najboljim ostvarenim ulovima. Stoga, ako do sada niste, isplovite u kajaku, pa na suho donesite svoje lignje i svoja iskustva puna crnila.

12. svibanj 2021 17:23