StoryEditorOCM

Bay Ruf ManicNaš stručnjak secirao je jednu od najtraženijih varalica na tržištu: idealna je za lov brancina, strijelki, palamida...

Piše Boris Bulić/MAX FISHING
16. ožujka 2023. - 11:15

Izbor varalica je uvijek bila vrlo osobna stvar, no činjenica je da se neke varalice, premda s čežnjom, samo obilaze dok druge svog vlasnika pronađu odmah, izuzetno lako.

Upravo je takav slučaj i sa Bay Ruf Manic varalicama koje od svog pojavljivanja na tržištu osvajaju na prvi pogled 

Bay Ruf Manic je varalica koju potpisuje japanski brend DUO i koja svakako zaslužuje svoje posebno mjesto u kutiji svakog ozbiljnijeg spinnera.

Riječ je o jednoj od najtraženijih varalica kod koje je u svim segmentima postignut optimum, od oblika i volumena preko dometa i vođenja do samog kačenja ribe.

image

Izbor boja i dekora za ovu varlicu stalno raste

 

Namijenjena je ponajprije lovu površinskih predatora, brancina, strijelki, ušata, ali i luceva palamida, trupaca i ostalih pučinskih predatora.

Naravno, ti bi pučinski predatori trebali biti umjerenih dimenzija ponajprije zbog same konstrukcije varalice koja bi, unatoč svim svojim kvalitetama, teško podnijela udarce ribe teže od trideset kilograma.

Varalica Bay Ruf Manic je vrlo jednostavne građe. Ima riboliko izduženo i vrlo tanko tijelo s istaknutim okom na glavi.

Zadnja udica nije postavljena kao što je to uobičajen slučaj kod većine varalica na samom ‘repu’ već malo prije čime je ostvaren bitno dalji domet u zabačaju, a što je od velike važnosti u pretraživanju veće lovne zone.

Varalica se zbog toga ponaša kao pravi aerodinamični projektil, poput pikado strelica. Zatezanjem strune, varalica se odiže prema površini u manje-više nepromijenjenom, nagnutom položaju čiji se kut mijenja u zavisnosti od brzine povlačenja.

Bay Ruf Manic se može povlačiti pod površinom, ali i u samom vodenom filmu.

Premda se može povlačiti i walk the dog tehnikom, ova je varalica ipak najlovnija u pravolinijskom povlačenju.

Naime, zbog toga što nema spojler u povlačenju izostaje karakteristična sinusna akcija. Varalica se u povlačenju manično pulsirajući valja, odnosno djelomično zakreće oko vlastite osi čime se postiže vrlo provokativna vibracija kojoj spomenuti predatori čak i u potpuno mirnim uvjetima i na pozicijama koje su pod velikim ribolovnim pritiskom, teško odolijevaju.

Tu je akciju na tvrđim štapovima teško registrirati tako da mnogi manje iskusni varaličari mogu pomisliti da povlače inertnu i nelovnu varalicu.

image

Ova je varalica kreirana za površinski lov

No dovoljno je pogledati njen karakteristični ‘V‘ trag na površini da bi se uočila upravo ta jedinstvena akcija brazdanja površine koja je prisutna i pri najsporijem pretraživanju terena.

Za vrijeme povlačenja štap je potrebno držati vrhom visoko gore tako da struna ne leži na površini mora čime se postiže najdirektniji mogući kontakt s varalicom..

Bez obzira na to što je varalica nakon zabačaja potonula, čim se struna zategne, nad površinom će se pojaviti glava, a sama će varalica, do trenutka izvlačenja na suho, cijelo vrijeme izgledati kao dezorijentirani ili ranjeni mali cipal koji odvojen od jata umire od straha da ne bude pojeden.

Naravno, ukoliko se u pravolinijsko povlačenje ubaci koji jerk ili twich pokret, a što je zapravo nužna animacija ribolovca, varalica će dobiti novu dimenziju koja će svim gladnim ustima u blizini biti samo dodatna provokacija.

Upravo u tom segmentu do punog izražaja može doći varaličarska kreativnost po kojoj se spinneri međusobno razlikuju.

Za razliku od zara koje za pravilno vođenje traže relativno mirno more, Bay Ruf Manicom se vrlo uspješno može loviti i po poprilično valovitom moru bilo s obale bilo iz barke.

image

BAY RUF MANIC 99

Modeli dužine 75 i 95 milimetara su se pokazali nešto lovnijima po mirnom moru u zaklonjenim uvalama, dok su se modeli dužine 99, 115 i 135 pokazali vrlo lovnima upravo po nemirnom i valovitom moru.

Model od 88 milimetara je idealan za daleke izbačaje zbog svog odnosa dužine i težine te kao takav pogodan i za pretraživanja plitkih područja.

INFO:

ŠKORPION-DNC
Tel: 01/2322 515

ino@skorpion-dnc.hr
https://skorpion-dnc.hr/

Svi su modeli opremljeni s dvije, osim najdužeg koji je naoružan s tri trokuke udice.

U ponudi je hrpa različitih boja koje pokrivaju sve moguće situacije, od potpuno bistrog do krajnje zamućenog mora, a po svemu sudeći u planu su i novi dekori u kojima ćemo u skoro vrijeme spinajući moći uživati.

Cijena Bay Ruf Manic varalica ovisi o odabranoj veličini, pa se tako u zagrebačkom Škorpionu kreće od 15,26 eura za model Bay Ruf Manic Fish 88, do 18,05 eura za najdulji model, Bay Ruf Manic Fish 135.

image

Transparentni modeli su idelani za dnevni ribolov u bistrom moru

image

Najdulji model je naoružan s tri trokuke udice

18. travanj 2024 18:08